Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach z TV na nové škole

Od: stridaveoblacno odpovědí: 38 změna:

Dobrý večer,

od pondělí nastupuji na novou školu a mám strach z tělesné výchovy. Jsem naprostý antitalent na sport, nikdy jsem k němu nebyla vedena a vůbec mi to nevadí. Sport je, dle mého názoru, příšerně přeceňován a nadhodnocován. Stejně na sportu a TV vůbec nesejde, pro zdraví stačí pravidelná svižná chůze o delším trvání :). Koho sport baví, ať si ho provozuje, ale není to skutečně nic pro mě.

S tím tělocvikem ale budu mít vážný problém, jelikož neudělám ani kotoul, do dálky skáču hodně málo atd. Na škole, ze které odcházím, se TV neznámkuje (všichni automaticky dostanou jedničku), avšak tam, kde budu chodit, je tělesná výchova hodnocena z velké části podle tabulek, do kterých bych se ani ve snu nevešla, a tělocvikář má prý ve zvyku dávat špatné známky (2-3). Jakože nechtěla bych, aby mi průměr zkazil tělák...

Mám z toho fakt stres; doktor mi odmítnul napsat uvolnění, ale napsal mi doporučení pro třetinovou zátěž. Spadají do té 1/3 i kotouly a další gymnastika? Toho se nejvíc bojím.

Děkuji za jakékoliv rady, co dělat, jak se tomu vyhnout a jak to ,,přežít" :D.

PS: nejsem sice nejhubenější, ale do obezity mám hodně daleko a o nějaký bodyshaming tady fakt nestojím.

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Neuděláte kotoul?
No tak dostanete za pět a je vyřešeno.
To je generace...
Bičem honit kolem školy 3x denně.

hodnocení

0x

Už zase?

poradte.cz/...

stridaveoblacno
hodnocení

Vidím, že alespoň nejsem sama, a že problém skutečně není ve mně, ale v osnovách TV.

12.11.21 19:52
hodnocení

0x
*alene* *zed*
stridaveoblacno
12.11.21 20:11
hodnocení

?

psyedu
hodnocení

0x
Zdravím,
zkuste si otevřít ten odkaz od @juraja, já bych se stejně jenom opakovala.
To, že jste antitalent na sport vás nepredikuje k uvolnění z tělocviku, každému něco nejde. Uvolnění z tělocviku se dává z vážných důvodů, váš doktor je rozumný, že chce, abyste se hýbala.
"Pro zdraví stačí pravidelná svižná chůze o delším trvání" - problém je ten, že spoustu žáků a studentů má jediný pohyb právě v hodinách TV a jinak dřepí u počítače a mobilu.
Máte z toho stres - jaj chudinko, a plánujete mít stres i z práce a nepracovat?
Chcete radu? Začněte se hýbat a těláku se nevyhýbejte.
A propo, nějaký bodyshaming, pcha - prostě jste tlustá. Naučte se věci nazývat pravými jmény.

hodnocení

0x

Pokud nezvládneš ani kotoul, tak se důchodu nedožiješ a nebo jsi obéza, ale i obezní spolužák na mé zš kotoul udělal.

Sport se nepřeceňuje, jen mládež je čím dál víc nemotornější. Degenerujete.

Chtěl bych vidět, jak dobíháte tramvaj nebo autobus. Asi bych se nasmál.

...

Až bude v baráku hořet, tak ani nebudete umět vyskočit z okna? To raději uhoříte?

TV je základ. Strach máš zbytečný. Je to v tobě.

...

Nechtěla by jsi uvolnění z hudební výchovy a matematiky?

tomaso
hodnocení

0x
Podobného kretena učitele TV jsem měl na základce taky. Všechno znamkoval podle atletickych tabulek. Radost ze sportu veškerá žádná. Trojky na vysvědčení běžné...dělat se nedalo nic.

... taky neumíš kotoul a dřepy?

tomaso
To sem umel, ale neuměl jsem třeba házet granatem nebo míčové hry...

No... tazatelka kotoul neumí. Ty ano.*hej*

Další generace za 10 let nebude umět ani stoj na jedné noze?...

...

V zimě jste se nekoulovali? Já tedy granátem nehodil extra daleko, ale průměr jsem hodil. Ve třídě i mimo tělocvik jsme házeli kde čím. Nejčastěji petkou. Největší sranda byla vyhodit z okna krabicové mlíko. Měli jsme tehdy akci mléko do škol a byla to taková malá pitíčka. Kokosové nikdo nechtěl a tak to byli granáty na velkou přestávku. Kdo hodil na střechu jídelny byl king. *frajer*

...

Dneska je to samá lemra a samé uvolnění doktorem... Škoda, že migranti na tom nejsou stejně jako tazatelka. By nedoplavali z lodě na břeh a nepřelézali by zdi u hranic. Byl by klid...

tomaso: Takže něco jste uměl, něco ne. Tudíž spravedlivá trojka. V čem je problém?
Z matematiky byste měl v tom případě "půl na půl" měl také za 3.
tomaso
Něco sem hodil,ale podle nějakých tabulek to bylo málo. 60m sem uběhl,ale zase podle tabulek to byl špatný výkon. Nebo splh na tyči, o známce rozhodovaly setiny sekundy.skok do výšky, cokoliv co se dá hodnotit a změřit. Žádná radost ze sportu, jen čísla a strach,že ti trojka z tělocviku pokazí vyznamenání.
Martincakl: jako srovnávat matiku s telocvikem? A je taky normální dávat trojky z hidebky,protože někdo prostě neumím zpívat? Nebo z vytvarky, protože neumí kreslit? Bože je to základní škola...

Nelze srovnávat devátou třídu a první stupeň dětí, de se dávali jedničky v 1. až 3. třídě.

tomaso: Přesně to jsem čekal..."Srovnávat TV s matematikou"...to přece nelze...Proč?

Vy neumíte tělocvik a podle Vás k němu nemáte vlohy nebo předpoklady a někdo jiný nemá vlohy na matematiku, na jazyky...atd. To je přece úplně to samé.

V TV má takový jedinec co neumí tělocvik obrovskou výhodu proti člověku, co neumí matematiku nebo jazyky..Může dostat špatnou známku, ale nemůže propadnout.

Tomu kdo dělá špičkově atletiku, ale moc mu nejde matematika, tomu zase vysvědčení pokazí 3 z matematiky...(třeba mu ostatní předměty jdou také na 1).

tomaso
Nevim jak jinde ale dítě bratra teď v 1. třídě ma testiky na známky a trojky nekteri dostávají. I já měl kdysi jenom v 1. Pololetí 1.tridy na vysvědčení velkou jedničku, v druhém už i dvojky.
Martincakl: ne opravdu bych nesrovnaval tělocvik,hudebku atd s matkou nebo češtinou. Navíc u češtiny dostanete papír že je dítě dislektik atd. Dostane i dítě nešikovně na sporty papír že je dissportovec?
A když dítě nezazpívá čistě všechny tóny, tak dostane taky za 5? Nebo ve vytvarce si učitelka řekne že se jí nelíbí jak to dítě nakreslilo, tak taky za 5?
A všichni víme jak to obvykle bývá- dítě se dobře uci a nejde mu tělocvik, nebo mu jdou dobře sporty a nejde moc učení.
Ale však to celou dobu píšu.
Dítěti jde dobře sport, ale nejdou mu jiné předměty. Takže mu z těch jiných předmětů ulevíme a dáme lepší známku než si zaslouží?
Buď všem a ve všem stejným metrem, nebo udělejme předmět Výchova matematiky, výchova ČJ, chemie, fyziky. A nenechme nikoho proboha dostat horší známku než jedničku.
Polovina dnešních dětí neumí pomalu ani chodit, natož běhat. Ale přece to po nich nemůžeme chtít... Učitel tělocviku se je bojí vzít prakticky na "jakýkoliv" sport-disciplínu, protože by se nám robátka zmrzačila.

Takže bude moderní, že půlka populace půjde menší cestou odporu a nechá si na vše udělat papír, že je lemra. Snaha nula.

To bude luxusní generace.

Na češtinu dislektik, na tělák uvolnění od doktora, na matiku nízké IQ, na dějepis papír, že má sklerózu, na hudebku papír, že mě při zpěvu bolí v krku.

Tak pro takové je speciální škola. Dříve pomocná či zvláštní pro postižené. Asi bude potřeba více takových škol.

Zavedl bych školku od 3 do 15ti let. Budeme chodit na vycházky, po obídku si schrupnem a pak na střední školu a hlavně bez přijímaček, vždyť to po nás nemůže nikdo chtít a do zaměstnání rovnou na ředitele nebo alepoň vedoucího těsničů a bazénů :-D

...

Tomaso, v práci máš taky nějaký papír, aby na tebe byli všichni hodní? Pokud je to zvyk ze školy, tak proč v tom nepokračovat. Jaká bude motivace lemer s papíry ze školy po škole? Půjdou rovnou na sociálku brát podporu, protože v práci je bolí hlavička?

gumidek: Absolutní souhlas.

Nelze přeci známkovat prospěl/neprospěl.

Jak k tomu příjde perfektní sportovec nebo ten, který to udělal s odřenýma ušima.

Podle jakého měřítka by vybírala žáky střední škola, když všichni budou mít prospěl?

Od toho je známkování 1 až 5 nebo A až F

Není ostuda trojka z tělocviku.

Ostuda je jít si pro papír o uvolnění. Problém dnešní doby je, že se ostuda stala spíše normálem v řešeních.

Místo snahy hrdě ukážu papír. Koukejte, neumím kotoul a mám potvrzení od doktora, že ho nesmím dělat :-D.

Bych se styděl ukázat to v 90tých letech na mé zš. Celá třída by se mi vysmála. Dodnes umím kotoul vpřed i vzad. Výmik na hrazdě i skok o tyči. Sice né nějakou rekordní výšku, ale skočil jsem. Dodnes jsem rád, že vím, že to umím. Skočit přes plot není problém. Dohonit čokla taky není problém.

Pokud bych pustil na dnešní děcka toho svého raťafáka, tak vím, že je sežere, protože se ti špekounci nerozběhnou. mají totiž papírek. A vo tom to je...

tomaso
Oba ste to vůbec nepochopili. Já sem taky odpůrce nějakých papíru a úlev, protože se mi nechce. Ale predmety jako tělocvik a ostatní výchovy by měly být formou, že to bude děti bavit a ne co sem zažil já hodnocení přesně podle nějakých atletický tabulek. Vysplhas na tyči o 0.1s pomaleji a mas trojku. Nenakreslis monu lizu jak original, za 5.
Oba nadávate že dnešní děti neumí sportovat a chcete je motivovat znamkovanim jak v matice.
Vím jak sem se netesil na tělocvik, když byla v planu nějaká taková pakárna. Sice venku prší,ale nevadí,jdeme,musíme! ještě odbehat 200m.
Boha jeho...
Matematika, fyzika i chemie také musí (měla by) děti bavit (a že tomu často tak není, že?).
Ty tabulky dle kterých jste byl hodnocen a měl deprese, to nebylo nic vymyšleného, ale byl to nějaký medián výkonu dětí ve stejném věku.
V podstatě i v té matematice jsou příklady dávány dle toho, co by dítě v daném věku mělo umět spočítat. Když neumí, má známku horší.
A mimochodem, za kolik že jste běhal těch 60m? 100, 1500, 3000m? Já Vás spravedlivě oznámkuji, slibuju.

A jak mě namotivuješ v dějepisu, aby mě bavil? Musím se naučit několik úmrtí a slavných datumů přemyslovců a k čemu?

V tělocviku motivací k míčové hře je vybíjená.

K běhání je motivací fotbal.

Ke skákání je motivací švihadlo.

...

Když to někoho nebude bavit, tak ho to stejně nenamotivuje, protože bude přímočaře hledět jen a jen, jak se uleje a jak získá papír a udělá kličku v systému. Takové národní Švejkovina...

Bude tě motivovat tělocvik, když neuděláš kotoul, ale jedničku stejně dostaneš, protože v tělocviku se jiná známka nedává?

Známka je dle mého hodnocení. Není motivací. Motivací je něco jiného.

V práci jsou to peníze, ale jakou motivací je, že umíš kotoul? Mě motivovala radost a fakt, že umím něco nového a dalšího a pracuji na sebe.

Holky za nás měli motivaci v tělocviku takovou, že budou dobře vypadat a budou sportovní a hezké. A ještě se předháněli. Dneska je to samá koule jak z mekdonaldu a motivace? Makeup od maminky to nezachrání... jiná doba

Motivací fyziky a chemie byly pokusy.

Motivací v hudební výchově byly písničky, které jsme znali z rádia nebo není nutno. To jsme s chutí celá třída zpívali až řvali a hlavně byla sranda a člověk se nezkutečně uvolnil a z relaxoval.

...

Základní škola byla od toho, aby dala komplexsně vše do života. Né tak, aby jeden uměl pouze počítat a druhý uměl jen číst a psát.

Jak by to bylo směšné, kdyby někdo neznal ze zeměpisu hlavní města okolních států nebo nevěděl, kolik je

0 x 256 =? Víte jak by to bylo směšné ta tupost? Stačí si pustit Aj můdrý schýbí nebo Nikdo není dokonalý.

Stejně vtipné je to v tělocviku, když někdo neumí kotoul, ale hlavně jak jsem psal. Tělocvik není pro ostatní, ale pro fyzickou zdatnost jedince, aby nebyl troskou v životě! Proč nelze všem dát jedničku už jsme napsali s Martinem.

Ano, motivace u sportu opravdu není známka.
Už nejsem úplně nejmladší (za pár měsíců mi bude 50), ale mám motivaci zajet na kole nějaký segment (uživatelé Garminu vědí) lépe než minule. V tenisu mám motivaci prostě "jen" zahrát nějaký úder dokonale, nebo si zlepšit smeč (no ano, nejdou mi), obouručný backhand jsem se učil 3 roky, hurá, už ho umím!

Mě 32. Nejsem sportovec, ale ve škole mi nejlíp šel šplh na laně a na tyči. Nejhůře vytrvalostní běhy, ale běžel jsem. Fotbalisti třídy byli ve výhodě.

Dodnes se nebojím vylézt na střechu a opravit anténu. Výška mi nedělá zvlášť problém. Ani tehdy, ani dnes.

Na SŠ tělocvik za 3. Neřešil jsem. Bavil mě i tak.

tomaso
A víš že nevím, za kolik sem před pár desítkami let běhal 60m? Ty si to pamatuješ?
Ano nejlépe se dítě kterému nejde tělocvik namotivuje tak, že se mu dá špatná známka protože běhá pomalu. Když ti v práci něco nepůjde,tak tě šéf nejlíp namotivuje tak, že ti sebere bonus.
tomaso: Pamatuju. Pamatuju si většinu svých časů i výkonů v dalších disciplínách. Na ZŠ i SŠ..

Tak někdo dělá práci pro to, aby přežil a neskončil pod mostem a někdo dělá práci pro to, že ho baví a staví na tom dál a dál, až třeba podniká a posune se.

Stejné to je na školách. Některé děti chodí do školy jen pro to, že je to nutné a některé pro to, protože je to baví a naučí se třeba anglicky, což se jim v životě hodí.

Ta první skupinka skončí někde u pásu ve fabrice nebo jako skladník a ta druhá skupina jim dělá šéfa.

...

Naprosto v pořádku. Tak to bylo od nepaměti. Základem motivace byl vždy rodič. Pokud dítě vyrůstá v rodině pokladní a skladníka, tak těžko bude z něj ředitel banky. Zvlášť, když mu rodiče nepomůžou vysvětlit úkol z matematiky, protože jsou sami hloupí.

hodnocení

0x

Úplně tě chápu, měla jsem to ve škole podobně. Co ale nechápu je to navážení do tebe, že kotoul neuděláš, protože seš tlustá. Já měla 50 kg při 172 cm výšky což opravdu není obezita a přesto jsem kotoul neudělala. Pokaždé jsem měla pocit, že si musím zákonitě zlomit páteř.

Přežila jsem a dodnes nechápu k čemu by mi kotoul byl a proč je známkován. Co šlo to jsem dělala a co ne, tak u toho jsem se šprajcla, že to dělat nebudu. Nikdo tě z těláku propadnout nenechá, neboj.

Kotoul se hodí, aby jsi uměla padat nebo doskočit. Třeba při nějaké nehodě nebo pádu z výšky v práci ve skladu to docela rozhoduje, zda se dolámeš a budeš invalidní a nebo budeš mít návyky z tělocviku a maximálně vyvázneš z odřeninama a zcela vpořádku.

Ty nelezeš ani doma po žebříku?

max*
Tak kotoul je naprosty zaklad, jak pise Gumidek. Nemusis ani padat z vysky, ale staci na kole nebo na lyzich, to jsou pak ty pady mnohem vic drasticke. Jako maly jsem delal judo, tak umim padat jeste mnohem lepe, tam se treba cvicil pad dozadu ze zidle na parkety, to uz byl docela masakr. Stacilo mi podklouznuti na schodech, sjel jsem 3 schody pekne drsne po zadech, ale hlavne jsem mel predklonenou hlavu, to pochopis az si das nekdy do hlavy, protoze neumis kotoul.
13.11.21 15:11

;)

Pánové, je mi padesát a věřte mi, že jsem kotoul fakt nikdy v životě nepotřebovala :-D .

m123: Já v životě nepotřeboval (je mi stejně jako Vám) to, co se nyní syn učí v 8.třídě v matematice.

Já zas nikdy nepotřeboval vědět úmrtí Jana Husa nebo bitvu na Bílé hoře.

Ani Babičku jsem nečet. Omezuji se na odbornou literaturu, kterou potřebuji.

Asi chce jenom vrnět zadkem jako modelka a z TV mít jedničky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]