Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvě češtinářské otázky k problematické větě

Od: sisolpes odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

můžete mi prosím pomoci s následující větou? Mám dvě otázky

Nebudou však opomenuty ani snahy o zamezení rozvoje gamblingu realizované na jiných úrovních, včetně celospolečenských hybných sil typu masmédia

A) Realizované či realizovány?

B) Je takovéto zkracování korektní? Nemělo by tam být spíše "rozvoje gamblingu, jež jsou realizované..."?

Děkuji za odpovědi!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kdyby to bylo formulováno větou vedlejší (... snahy, jež byly realizovány...), trpný (tedy -ány) tvar by tam patřil, takto však nikoli (možná by to šlo v archaické češtině, ale v té současné nikoli).

V Příručce ÚJČ píší potěšující zprávu, že když si nejsme jisti, tvar typu "realizované" dnes začíná převažovat a trpný tvar postupně vytlačovat.

hodnocení

2x

A: Realizované. Snahy... (jaké?)... realizované. Zde použijeme přídavné jméno realizovaný/á/é.

Příčestí trpné (realizovány) použijeme se sponovým slovesem být (v čase přítomném, minulém i budoucím).

B: ...jež jsou realizované i jež jsou realizovány. Obě možnosti jsou správné. Ta s přídavným jménem je "na vzestupu", s příčestím trpným se začíná stávat knižní.

Jesti máme informaci o realizaci snah podat pouhým přídavným jménem, nebo větou vedlejší, si netroufám jednoznačně rozhodnout. Za vhodné považuji obě možnosti.

(Nejsem studovaný češtinář. Všechno to mám jen jaksi okoukané :).)

Všechno to mám jen jaksi okoukané... Někomu holt stačí jen kouknout a umí *palec*

Oproti tomu znám vystudovanou češtinářku, co napsala lýčený příběh a ještě dětem tvrdila, že že si to musí pamatovat. Díky distanční výuce to není tvrzení, ale zdokumentovaná skutečnost *ee*.

... jenže tady je problém ten, že pomocné sloveo být je vypuštěno (... snahy realizované...), takže trpný tvar by nedával smysl (resp. možná dával v archaické češtině).

hodnocení

0x
Já to chápu asi tak:
... snahy jsou realizované...
... snahy byly realizovány...
Ze školy jsem dávno venku. Žiji desítky let mimo ČR. Možná jsem vedle!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]