Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nesmím mít čepici?

Od: justme odpovědí: 65 změna:
Dobrý den, pouze bych se chtěla zeptat, proč je neslušné mít ve škole čepici? Ráda bych seděla v čepici ve škole, protože to nikomu za mě nepřekáží - sedím v úplně poslední lavici, takže nikomu nepřekážím ve výhledu. Ve škole máme chladno, takže všichni sedí minimálně alespoň v mikče, ale čepici nám nechtějí dovolit a vždy mají výhrady. :/ Za mě to je, jak kdybych nesměla mít mikinu ... Prostě je to kus oblečení, který nikomu neubližuje a nijak neporušuju školní řád, ne? Prostě jen čepice na hlavě. (. ᴗ .)... Spíš mě prostě napadla otázka - proč? Chápu, proč nesmíme mít telefon, sluchátka, proč nesmíme svačit o hodině (, když to učitel nedovolí), ale tohle nechápu :/ ...
Budu ráda za odpovědi :3
doplněno 09.11.21 14:45: Chtěla bych ještě dodat, že jsem se pouze slušně optala, proč tomu tak je. Neříkám nic o tom, že budu do školy nosit kulich, rukavice a šálu. Proto by se většina mohla zamyslet nad tím, jak zformuluje odpověď - nejsem žádný fakan. :)) Myslela jsem, že slušně se zeptat není na škodu a je dobře se ptát, tak se chovejte stejně slušně, prosím. Nikoho jsem svou otázkou neměla v plánu urazit, či naštvat.

65 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

6x
"Ženy pokrývku hlavy při pozdravu nesundávají nikdy, muži smekají klobouky, nikoliv čepice nebo barety.
Žena neodkládá klobouk – zdůrazňuji: společenský dámský klobouk – ani v místnosti, ani v kostele, ani při hraní hymny. Odložení takového klobouku totiž obvykle předpokládá úpravu účesu, proto se ženám klobouk na hlavě toleruje.
Žena odkládá pokrývku hlavy, má-li tzv. unisex pokrývku hlavy, např. kulicha nebo baseballovou čepici – pak pro ni platí stejná pravidla jako pro muže či chlapce. Takže pak smeká vždy."
" Vstoupíme-li do budovy úřadu, školy, čekárny u zubaře, sejmeme jakoukoli pokrývku hlavy, i baseballovou čepici"
Zdroj: johairstar.cz/...
Zkuste to uhrát na klobouk. *smich*
justme
hodnocení

Děkuji mockrát :D :) ...

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. Přesto, že nevím, jak se dá "ceknout brvou", tak vím, že mít pokrývku na hlavě ve společnosti jiných lidí v místnosti, v naší kultuře znamená pohrdání těmi ostatními, je to vůči nim neslušné. Stejně, jako plivat, vypouštět větry, vymočit či vykálet se mezi ostatními v místnosti; přesto, že by se to některým primitivům líbilo a chtěli by to dělat. Jsou na to pravidla slušného chování (bonton) a jejich dodržovaní (hlavně znalost) znamená mít úroveň, mít společenskou inteligenci. (Ještě před několika málo desetiletími pánové i na ulici smekali klobouk i v třeskutých mrazech, jako projev úcty a slušnosti). Školní řád samozřejmě pokrývku hlavy nedovoluje. Pokud by někdo z jiné kultury chtěl u nás doma, v naší vlasti, nosit na hlavě pokrývku mezi námi v místnosti, dává nám tím najevo svou nadřazenost, ukazuje, jak námi pohrdá. Vysvětluje to jejich chování ve své (muslimské) vlasti, kde od nás tvrdě vyžadují, aby naše ženy měly všude u nich pokrývku na hlavě – nemají-li, jsou z jejich země vyhoštěny či přísně potrestány podle jejich zákonů a zvyklostí. Tedy si význam vlasti, zákonů a kultur velmi dobře uvědomují. Předpokládám, že ty taky, a že si znalost bontonu naší kultury rychle doplníš. *alene* Ida

Přirovnávat to, mít na hlavě čepici v místnosti k tomu, že někdo plive nebo močí na zem, to je docela "silné kafe".

Co se týká smeknutí klobouku, tak je rozdíl, sundat kloubouk na několik vteřin a je rozdíl, nemít na hlavě kloubouk třeba půl hodiny.

Školních řádů jsou v ČR stovky, logicky, protože v ČR jsou stovky škol. Není jeden univerzální školní řád. Stáhnul jsem náhodně jeden školní řád. Tady je odkaz na ten školní řád.

sszeprerov.cz/...

Můžete začít číst a je otázka, jestli tam najdete vyloženě ustanovení, že žák nemůže mít na hlavě čepici.

Podstatou té otázky je skutečnost, že v dané učebně je určitý rozsah teplot. Jaký rozsah, to autorka dotazu neuvedla. Jestli vdané škole šetří peníze tím, že jsou málo vytěpěny učebny, tak to je hlavní podstat problému. Nevytápět dostatečně učebnu, to by mohlo být vnímáno jako určité pohrdání .

Co se týká pravidel slušného chování, tak tyto pravidla nejsou "schválena parlamentem". Je to určitý souhrn pravidel, ale ne 100% ujasněný a 100% uznávaný všemi a za všech okolností. To by taky někdo mohl např. napsat, že někdo jiný nemůže vlétě po svém pozemku chodit jen v plavkách a opalovat se, protože by tím mohl být "pohoršen"např. soused.

Jsou lidi, kteří mají potřebu, přehnaně moralizovat.

Přitom se ani podrobně nezamýšlí nad různými možnostmi, jaké můžou nastat nebo jaké nastaly. Je např. nezdvořilé, nezdravit sousedy? Přece je běžné, zdravit známé lidi - dobrý den. Měl by někdo zdravit např. sousedku, která jiné sousedy pomlouvá nebo vyvolává různé rozepře apod.? a proč by jí měl zdravit? Jenom proto, že je nějaká všeobecně uznávaná "norma" , že sousedi se zdraví? Jenže téměř žádná norma není 100% platná , za jakýchkoliv okolností.

gordon

Asi se tim rozlisuje vztah mezi jednotlivcem a skupinou. Pokud jedinec neprislusi ke skupine a nevyznava jeji hodnoty a tedy uprednostnuje svoje hodnoty/potreby a ty svoje bere jako nadrazene a tedy podle nich se take ridi. Neprizpusobi se protoze jeho hodnoty se neslucuji se skupinou a on nema potrebu davat najevo, ze k ni patri. Proto lidi jenz nepatri do skupiny se chovaji jinak. A ten kdo ridi skupinu tak miva potrebu tyhle ty lidi bud zaradit, prinutit aby se podridili nebo dát pryc. Takze sundat cepici nebo nesundat?...Ockovat se nebo neockovat?...Vyznavat víru nebo byt ateista? To je asi kazdeho vec ale problemy budou, kdyz bude vyznavat jine pravidla nez skupina, ve ktere se nachazi.

gordon:

co se týká požadavku nasazené čepice v místnosti při určité teplotě, tak to je rozpor mezi žákem a učitelem a ne mezi žákem a ostatními spolužáky.

@lopezz: Z tebou dodaného řádu: "Žáci jsou povinni ... dodržovat pravidla slušného a společenského chování ve škole i na veřejnosti,...!
Hotovo, dvacet, není dál co řešit.

@genehawkins:to mě nějak zvlášť nezajímá, jestli ty chceš nebo nechceš něco řešit. Možná když by dal někdo stížnost na hygienickou stanici, tak by někdo odtam šel řešit teplotu v učebnách v té konkrétní škole.

Otázka zněla proč je neslušné nosit ve škole čepici (tam je to snad jasné) a ty tvrdíš, že ve školním řádu to není. Já to tam vidím.
Otázka teploty je jiná věc, která není předmětem této diskuze.

@genehawkins: hlavně, diskuze s některými lidmi je naprosto zbytečná (bezcenná). Jejich způsob diskutování je v tomto smyslu - Proč? Protože proto. Zajímavý je, že třeba "nošení" piercingu do školy některým lidem nevadí , ale nasazená čepice při nižší teplotě jim vadí.Co se týká slušného chování, tak jsou např. lidi, kteří někomu začnou tykat, aniž by ho znali. Zvyklosti jsou různý. A jsou lidi, kteří si myslí, že soubor zvyklostí, kteří oni uznávají, je ten jediný správný soubor zvyklostí. Možná že "pointa" toho problému je taková, že úspora na vytápění znamená v konečném důsledku možnost vyplatit větší osobní ohodnocení některým pracovníkům školy.

justme
hodnocení

@lopezz... Upřímně vám mockrát děkuji za vaše komentáře. :)

runner*
hodnocení

3x
Pokud by nyní prošel kulich na hlavě, proč by v létě neměly projít plavky?

Toto, co jste napsal je ukázka typicky nesolidního argumentu. Takovým způsobem by příslušný pracovník školy mohl argumentovat tak, že když minulý školní rok byla v učebnách teplota 18 stupňů, tak letos by přece mohla být třeba 17 stupňů. Vždyť to přece není takový rozdíl.

runner*
Proč? Teplota ve škole je jasně daná vyhláškou, tady není o čem. Ve třídě má být 20 stupňů a hotovo. Kulicha mi školní řád, který jste uvedl nezakazuje. Takže pokud v zimě kulich, proč ne v létě plavky. Proč je to nesolidní argument? Neslušné je ve škole obojí.

hodnocení

3x

Já si myslím, že záleží na tom, v jakém prostředí, v jaké škole jsi. Je potřeba dodržovat pravidla, zásady slušného chování v daném společenství. Nedávno proběhl fajn pořad o dívce se zahalenými vlasy, v šátku, které vzbudilo pozdvižení. Také mě zaujala reportáž, kdy v nějaké škole měli židovští chlapci na vrcholcích hlavy čepičku. Myslím, že se ji říká balík. V jiné škole chlapci bez turbanu nesmí. Každá společnost si dělá svá pravidla, která je potřeba dodržovat. *hej*Ty sis vybrala tuhle školu, musíš dodržovat tahle pravidla. Jestli se ti to nelíbí, najdi takovou, ve které ti bude čepice tolerována.

justme
hodnocení

Děkuji za odpověď :)

hodnocení

2x

@justme - a nijak neporušuju školní řád, ne?

To my nevíme - četla jste ho?

justme
hodnocení

Četla. Není tam nic o tom, že bych nesměla mít čepice (či pokrývku hlavy) - pokud jsem něco nepřéhledla. :/

Asi přehlédla.

hodnocení

2x
Ahoj.
Když už vám to nevysvětlí kantoři, tak by mohli rodiče.
Z hlediska etikety je krajně nevhodné, mít v místnosti na hlavě čepici.
Hlášky typu :"je mi zima" jsou trapné.
doplněno 08.11.21 20:09: Říkám to snad jasně.
Je to základní pravidlo slušnosti!
justme
hodnocení

Rodiče mi nic vysvětlovat nemusí. :)) Nevymlouvám se na nic, ale pouze jsem položila otázku, na kterou neznám odpověď. Opět je zde ale to, že je to nevhodné... Ale proč je to nevhodné? To byla má otázka. ;) Kdybych přišla nahá, tak neceknu ani brvou, ale nejde mi do hlavy, co je špatného na čepici. ¯\_()_/¯

Nedovolit někomu, sedět ve škole v čepici, mě připomněl "kauzu"zabavování tibetských vlajek během návštěvy čínského prezidenta v ČR, viz. článek, na který dávám odkaz

novinky.cz/...

Tady je odkaz na další článek

irozhlas.cz/...

Podobnost je v tom, že konkrétní učitel nebo učitelé by asi taky nedokázali zdůvodnit, proč požadují, aby si konrétní žák sundal čepici. Dost pochybuju o tom, že je ve školním řádu dané školy vyložena uveden zákaz, mít nasazenu čepici.

mate59
hodnocení

2x

V místnosti by se měla pokrývka hlavy sundat.To by tam mohl zitra sedět spolužák s cedníkem na hlavě,další s pytlem a podobně.

justme
hodnocení

Alespoň by byla sranda :D

V místnosti by měla být určitá minimální teplota. Pokud je v nějaké učebně teplota např. 15 stupňů, tak je na zvážení, zda dát podnět na hygienickou stanici

Ale ve škole myslím nejste proto, aby "byla sranda".

justme
hodnocení

;)) A můj komentář byl pouze ironický. Upřímně je lepší, když je ve škole sranda a zábava, než s kyselým ksichtem všechno brát vážně.

minsk
hodnocení

2x

V naší společnosti se jedná o neslušné chování, bezohlednost.

Vezměte si čelenku, ta třeba projde a nebudete tak provokovat.

Kolik že tam máte stupňů?

Minimální je 20 °C / podlaha má mít 19 °C/

Požádejte o jiné místo, které je u topení, možná máte špatnou termoregulaci, případně do zadních lavic táhne.

doplněno 08.11.21 20:59:

Neřešte čepice a bundy, ale řešte příčinu.

justme
hodnocení

Dobře, děkuji :3 ... No, rozhodně tam teplota 20°C nebude. O mě úplně tak nejde, ale většina spolužáků sedí v bundě a čepici na hlavě mají - některým učitelům to však vadí a některým nikoliv. Proto jsem položila otázku, co je vlastně na čepici špatně.
gordon

Je to rebel(ka)! A s rebelove se musi postavit do latě. Od toho je prece skola...aby do tebe vtloukala poslusnost k autorite.

Nicmene je slusne sundat pokryvku hlavy v mistnosti...nevim proc je to oficialne podle etikety ale ja bych to delal z duvodu abych dal najevo, ze patrim ke skupine, respektuju obecne chovani...ze nejsem cizák, co se bude chovat jinak..nepredvidatelne...tzn. vsechny hodim do klidu, ze jsem na stejne vlne. ..Si predstav, kdyby jsi tam prisla v burce, nebo s dynamitem u pasu...no tak vsichni budou neklidni, protoze nebudou vedet co od takoveho divne obleceneho cloveka cekat. Proto ta uniformita. Co kdyby ti bylo treba horko v kostele a sla by jsi tam v plavkach...Proste se obleces přimeřeně a budes se chovat jak je slusne aby vsichni byli v klidu a mohli se soustredit na to od ceho tam jsou primarne.

minsk

Tak to jsem přehlédla, že spolužáci mají též čepice. Potom by to neměl být problém na to poukázat, když je vícero děckám zima.

Sedíte a nezahřejete se. Zřizovatel nemá peníze, je nějaká havárie? Ptejte se učitele + ředitele + zřizovatele. Ozvěte se, nebo nějaká školní rada, rodiče atd.. nebude stejný problém i v jiných třídách?

justme
hodnocení

Ale většina z nás by chtěla/má čepici z důvodu, že to patří k našemu outfitu/je nám to příjemné. Nechtěla jsem rozjet diskuzi o tom, že je tam zima. Chápu, kam tím přirovnáním míříte, ale jsou to úplně odlišné věci, které se sebou nemají nic společného. :/

deja
hodnocení

2x

Asi tak - všechno by mělo mít své zásady a dodržování určitého chování /ve škole, na pracovišti../, ať se ti to líbí nebo ne. Inteligentní člověk by se tím měl řídit. Když třeba sedíš ve škole s čepicí a hlavě, tak vypadáš prostě divně. Někdo jako člověk, který má namachrované nebo oprsklé chování. Tak to prostě působí a je to neslušné. Např. v půii vyučování si také nevytáhneš svačinu a neláduješ se, protože máš hlad.

justme
hodnocení

Děkuji za odpověď

liska5
hodnocení

2x

Prostě v naší kultuře se čepice ve třídě nenosí. A jestli, tak bych jim to nechala i v tělocviku. *bum*A já bych je tak zapařila a vydusila!.. Žádný sundavání! *stop* Mokrý vlasy by měli...

Sedět ve sportovní čepici ve třídě je proti etiketě. Ale třeba kožešinová čapka v podobné situaci zřejmě požadavky etikety splňuje (a přesto to vypadá hrozně - a divně *sok*).

Proč nesmím mít čepici?
idanova*

Ovšem toto jsou čtyřicátnice v ruském "kolchozu", a ne studentky ve třídě v naší zemi. *smich* Jinak, dobrý... Ida

student
hodnocení

1x

Jsem na střední a takovýdle kraviny moc neřešímě ;)

Když ti někdo řekne ať si to sundáš, tak si to sundej a nekecej, vyhneš se zbytečnejm problémum..

Jenže to, co děláte nebo neděláte na jiné střední škole, není podstatou této diskuze.

Jednou to je čepice, podruhý boty, potřetí třeba plavky. Pak se nemůžeme divit, že je naše školství tam kde je. Tedy v rozkladu. To co leze ze středních škol je až na naprosté vyjimky naprosto nepoužitelné.

Slovy klasika, nástěnky se neudržují, žáci se nepřezouvají, tabule nemyjí, a okna se nestačí zasklívat. Místo aby se trochu přitvrdilo, tak se bude pořád ustupovat. Kam až?

@jenyk:

Obecně, jsou lidi, kteří používají různé fráze, ale mají dost problém popsat komplexněji příčiny a následky. Jsou taky lidi, kteří sice v konkrétní budově nikdy nebyli a ani neví, o jakou školu se jedná, ale přitom mají naprosto jasno v tom, co je tam dobrý, a co je tam špatný a jaké jsou příčiny toho stavu.

@lopezz

Otázka zněla zcela jasně. Proč nemůžu mít ve třídě čepici? Kdyby tam bylo 15 stupňů, bylo by to první, co by holčina napsala. Ovšem tady jde o pouhou frajeřinu, o nic jinýho. Ono to tvý nesmyslný zastávání se žáčků je tady dost velký a naprosto kontraproduktivní. Klasika je počítání příkladů. Co komu přinese, že opíše příklad? Opět se zeptám, i když mě je jasný, že se odpovědi nedočkám, nebo sáhodlouhý kecy o ničem, který s počítáním nemají nic společnýho.

Napovědět, poradit, říci kde dotyčný dělá chybu, to je zcela v pořádku.

Spočítat a dát to sem na zlatým podnose je prostě úplně mimo a je to jen medvědí služba. Žáček z toho nic nemá.

hodnocení

1x

Dám záměrně jiný příklad námětu k úvaze. Proč je ve školách vyučována např.literatura v takovém rozsahu, v jakém je vyučována a proč jsou žáci nucení, učit se nazpaměť jména různých autorů a různých literátních děl atd.? Odpověď některých lidí může být i taková, že je to proto, protože se to tak dělalo mnoho let v minulosti. Sice kdyby se někoho zeptali třeba rok po maturitě na nějakýho autora, tak už by dotyčný člověk nevěděl, co napsal atd., ale ve školském systému je povžováno za důležité, že to věděl v den maturitní zkoušky.

Na hodně otázek - Proč ...? není jednoznačná odpověď.

Na otázku - Proč konkrétnímu člověku vadí ...? , může být obecná odpověď - protože v lidském mozku jsou milardy neuronů a obrovsky obrovsky spojení mezi těmi neurony a proto různí lidi mají různé názory a nechají se názorově různě ovlivňovat (v důsledku výchovy atd.)

Některým poslancům např. evidentně nevadí, že předseda směmovny Vondráček stál na poslaneckém pultu a hrál tam na kytaru, viz. odkaz na článek

zpravy.aktualne.cz/...

idanova*

Zdravím. @lopezz, došlo vám vůbec do této doby a po 15 vašich příspěvcích, že po vás tazatelka nechtěla žádné příklady námětů k úvahám, ani vaše hodnocení či vyvracení odpovědí jiných, ale odpověď na svůj dotaz? Podařilo se vám pochopit, že nejste v žádné diskusi, ale v rubrice Škola? Napište svou odpověď na otázku, a tazatelka si vybere ty či tu, která jí pomůže pochopit situaci s čepicí ve třídě. Ida

gordon
Jo lopezzi, poslechni tady idu, plati tady urcita spolecenska pravidla tak nerebeluj a drz se tematu. A sundej si tu cepici, nikdo na ni neni zvedavy.
gordon
Netreba brat me vazne,,, jen si trochu trollim.
justme
hodnocení

Děkuji za odpověď. :))

majkygruner
hodnocení

1x
Mám pocit, ze mozeme byt radi za take skoly, kde este vyzadujú nejaku kulturu v obliekaní. Študoval som v anglii, vsetci sme nosili uniformy, pretoze to malo nejaký standard a skola fungovala 1000 rokov. Nikoho ani nenapadlo dat si na gebulu čepici z trucu, len aby vynikol. A to boli moji spoluziaci deti najbohatsich anglicanov

hodnocení

0x

Protože už je to out, teď jsou v módě šátky. Musíš jít s dobou. :)

justme
hodnocení

Já se neřídím ale tím, co je v módě. Nosím to, co je příjemné mně a co se mi líbí. :/

muzena
hodnocení

0x

Na otázku ti neodpovím, ale pokusím se tě přesvědčit že bys to dělat neměla. Vlasy mají rády zimu a když je jim teplo, tak tolik neprospívají.

justme
hodnocení

Dobře, přesto děkuji (. ᴗ .)

kami123
08.11.21 19:56
hodnocení

0x

:- p

hodnocení

0x

Zdravím,

tady je odkaz na vyhlášku z roku 2001.

zdrav.cz/...

Nevím, zda je tato vyhláška ještě platná nbo zda byly schváleny nějaké změny.V § 10 té vyhlášky je uvedeno, že teplota v učebnách nesmí být nižší než 20 stupňů. I kdyby byla v průběhu let schválena nějaká změna, tak pochybuju, že by byla schválena teplota nižší než 16 stupňů. Takže je možnost, vzít si do školy digitální teloměr a začít měřit.

justme
hodnocení

Jen mě to zajímalo, proč je čepice neslušná. Co se týče teploty, tak na to nepotřebuji teploměr, abych věděla, že tam rozhodně 20°C nebude. :D ... Děkuji

Jsou určité zvyklosti, kteří určití lidé uznávají a nebo "tvrdě" vyžadují. Je např. zvyklost, zdravit sousedy v domě. Přitom se mnohdy zdraví sousedi, kteří o sobě vůbec nic neví a nijak se spolu nebaví.

hodnocení

0x

Čepici je nevhodné mít z toho důvodu, že někdo určil, že je to nevhodné.
Stejně jako někdo určil, že kurva se neříká, bo je to prý sprosté slovo.
Staň se kapacitou a třeba si jednou určíš svá pravidla.

Která "kapacita" určila např. to, že součástí vánočních "oslav" je umístění vánočního stromku v domácnosti? :)

Jakýsi nápaditý Němec v 16. století.

mro488
hodnocení

0x

Je to všetko kravina, nejaká sliepka tu chcela

diskusiu na nejakú tému.

Vonku možno chodí v krátkych rukávoch s baranicou...*zima* *zmateny* *klik*

justme
hodnocení

Možná jsem slepice, ale s cizím člověkem umím jednat slušně. Hezký den :))

hodnocení

0x

Záleží na tom, o jakou čepici jde. Sedět ve sportovní čepici ve třídě není vhodné ani estetické, ale třeba baretku si jako dívka můžeš ponechat.

justme
09.11.21 14:50
hodnocení

Děkuji :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]