Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nemohu přijít na postup řešení příkladu, kdy mám zadán průměr a rozptyl - například ve stupních Celsia, stopách, stupních a mám je vyjádřit v jiných jednotkách, jako jsou stupně Fahrenheita, palce, radiány. Příklad je zadán např. při náhodném výběru o velikosti - X, mám zadány hodnoty: průměr - m, rozptyl - s2 a mám vypočítat, jak se změní. Děkuji všem moc za rady.
Zdravím,
myslím si, že způsob, jakým byly spočítány konkrétní hodnoty (tedy zda se jedná o průměr nebo ŕozptyl atd.) není podstatný při přepočítání na jinou délkovou jednotku.
Dám příklad. Jestliže je délkový průměr spočítán v cm, tak není problém , přepočítat výsledek např. na m.
Podobně je to v případě vyjádření v palcích.
Co se týká vyjádření teploty, tak vzorec převodu mezi těmi dvěma stupnicemi je
F = 9/5 C + 32
Můžete zvolit třeba tři nějaké náhodné hodnoty teploty a pak si zkusit spočítat průměrnou hodnotu i hodnotu rozptylu tak, že to spočítáte pro obě vyjádření teploty a následně zkusíte , zda lze i výsledky přepočítat dle vzorce.
Např :
Dvě náhodně zvolené hodnoty ve stupních celsia jsou třeba 10 stupňů a 20 stupňů
Ve stupních fahrenheitovy stupnice to je 50 a 68
Průměr ve stupních je 15 a průměr ve fahrenheitech je 59
9/5 . 15 + 32 = 59
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.