Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod průměru a rozptylu na jiné jednotky

Od: prag odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, nemohu přijít na postup řešení příkladu, kdy mám zadán průměr a rozptyl - například ve stupních Celsia, stopách, stupních a mám je vyjádřit v jiných jednotkách, jako jsou stupně Fahrenheita, palce, radiány. Příklad je zadán např. při náhodném výběru o velikosti - X, mám zadány hodnoty: průměr - m, rozptyl - s2 a mám vypočítat, jak se změní. Děkuji všem moc za rady.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím,

myslím si, že způsob, jakým byly spočítány konkrétní hodnoty (tedy zda se jedná o průměr nebo ŕozptyl atd.) není podstatný při přepočítání na jinou délkovou jednotku.

Dám příklad. Jestliže je délkový průměr spočítán v cm, tak není problém , přepočítat výsledek např. na m.

Podobně je to v případě vyjádření v palcích.

Co se týká vyjádření teploty, tak vzorec převodu mezi těmi dvěma stupnicemi je

F = 9/5 C + 32

Můžete zvolit třeba tři nějaké náhodné hodnoty teploty a pak si zkusit spočítat průměrnou hodnotu i hodnotu rozptylu tak, že to spočítáte pro obě vyjádření teploty a následně zkusíte , zda lze i výsledky přepočítat dle vzorce.

doplněno 06.11.21 19:39:

Např :

Dvě náhodně zvolené hodnoty ve stupních celsia jsou třeba 10 stupňů a 20 stupňů

Ve stupních fahrenheitovy stupnice to je 50 a 68

Průměr ve stupních je 15 a průměr ve fahrenheitech je 59

9/5 . 15 + 32 = 59

hodnocení

0x

Viz příklad v příloze.

průměr a rozptyl.pdf 119.49 kB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]