Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fyzika?

Od: jana22 odpovědí: 3 změna:
Ahoj, mohl by mi prosím někdo pomoct. Jem úplně ztracená... Budu ráda za jakoukoliv pomoc.Silné podmořské zemětřesení někdy vyvolá vlnu tsunami. Jde v podstatě o několik vln o délce λ1= 100,6 [km], které se šíří oceánem rychlostí v1= 197 [m.s-1], jejichž výška je pouze několik desítek centimetrů. Loď na širém moři jejich průchod nezaznamená, ale přiblíží-li se tsunami k pobřeží, rychlost vln se sníží na rychlost v2= 38,2 [km.h-1] a kinetická energie se přemění v energii potenciální – výška vln se katastroficky zvýší. K pobřeží se nejdříve přiblíží důl vln (moře ustoupí) a poté její ničivý vrch. a) Jaká doba uplyne mezi ústupem moře a příchodem vlny.? b) Jak velká bude vlnová délka u pobřeží?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

No, možná to je blbě, ale já bych předpokládal neměnnou frekvenci.

Na moři ta vlna urazí svou délku za čas T=λ1/v1 (musejí se použít odpovídající jednotky, třeba [m] a [m/s]). Stejný čas (frekvence) bude platit i pro vlnu u pobřeží T=λ2/v2.
λ1/v1=λ2/v2
λ1*v2/v1=λ2 = 100600*(38,2/3,6)/197=5419 [m] ...to je vlnová délka u pobřeží.
Mezi minimem a maximem vlny uplyne polovina času "T"
T/2 = λ1/v1/2 = 100600/197/2=255 [s]

Řešil by to někdo stejně? Nedokážu odhadnout, jestli to tak může být.

postupoval bych stejně

06.11.21 10:34

Jsem pro.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]