Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přízvučné a nepřízvučné slabiky

Od: petik* odpovědí: 6 změna:

Potřebuju zjistit, kde jsou přízvučné a nepřízvučné slabiky

a určit jamb, trochej a daktyl u této básně...
S osudem jít na procházku
Životem...
Na provázku mít přivázané štěstí
Se spoustou otázek
Co s námi bude a nebude
Když tady budeme
Až tu nebudem...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

0x

No vidíš, to máš dobrej úkol! Tak až to zjistíš (zkusíš), napiš nám sem znovu a my ti to zkontrolujeme *slunce*

petiik

Právě, že jsem to už zkusila. Trochej a daktylotrochej to ale není. Takže co? :DDDD

A umí to vůbec někdo na tomto světě určit, teda krom našeho profesora?

pu®

Mno, mně to první dvojverší právě na daktylotrochej docela sedí, ale musel by být přízvuk i na "jít"
S osudem / jít na / procházku / životem...

Zapravdu Vám dávám, že báseň není zrovna jednoduchá...zkusíme dál?

Na provázku mít (?/ mít)/ přivázané / štěstí - i tohle je, ovšem s velkou tolerancí, daktylotrochej...hm, ale s velkou tolerancí. Kdyby mít nebylo pod přízvukem, mohla byste je vnímat jako předsunutou slabiku k přivázané, to by jako šlo. Ale to mi tam pak nesedí ty tři slabiky zezačátku...

Zbytek je jasnej daktyl. Za mě - do "štěstí" daktylotrochej, pak daktyl.

Ale teď mě ještě napadá, když to hodně přeženu, pak:

S osudem / jít na / procházku / životem - čístě teoreticky: daktyl, jamb, dakty, daktyl. Od "na provázku" by to šlo podobně. Takže hodně divoce, až do "stěstí" daktylojambickej, a ten daktyl dál je jasnej. Tohle mě teda nikdy nebavilo, ale víte co? Zkuste učiteli případně popsat, jak jste k závěru došla. Snaha se cení a jde o to, abyste věděla, co ty názvy znamenají. Tak prostě když se zeptá, popište úvahu, řekněte, co si myslíte, a když to bude špatně, no tak se nezblázníte. Snad je učitel trochu soudný a pochopí aspoň snahu...

doplněno 10.01.11 19:42:

Rádo se stalo *slunce* No je fakt, že tahle báseň se dá číst (rytmicky) mnoha způsoby..ale musíte respektovat taky pravidla čj, pokud to jde (tj. přízvuk vždy na první slabice ve slově). A nějak to tam napasovat... Jestli se k tomu dostanete, tak pak dejte vědět, jak to mělo podle učitele být, samotnou by mě to zajímalo. Já totiž tvrdím už od raného mládí, že pokud to není zrovna pravidelná a rytmicky zcela stejnoměrná báseň, pak je možností několik. Ale je fakt, že na gymplu (před 15 lety) mi to moc neprocházelo :D

petiik

No hlavní problém je v tom, že neslyším, co je znělé, a co neznělé. Jednou to přečtu a výjde mi jamb, přečtu podruhé a najednou to slyším jako trochej. Už jsem v tom ztracená. Takže děkuji moc za pomoc. Sama bych se s tím trápila, nevím, jak dlouho.

hodnocení

0x

Tohle jsou složitosti. Není to vůbec můj šálek čaje, já jen vím, že rozlišujeme přízvuk hlavní a vedlejší. Když si to zkusím vyslovit, přijede mi to jako

Životem...
Na provázku mít přizaštěstí
Se spoustou otázek

nebo dokonce,když si to začnu říkat důrazněji a potlačím vedlejší přízvuky, zní mi to jako

Životem...
Na provázku mít přivázané štěstí
Se spoustou otázek

Ale to jsou jen nápady čtenáře detektivek a k nějakému prozodickému systému to má daleko, takže spíš jen matu a omlouvám se.

petiik

I tak děkuju;) A obdivuju, že umíš rozlišovat přízvuk hlavní a vedlejší. Na to jsem lama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]