Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má to cenu studovat při zaměstnání?

Od: cleia® odpovědí: 11 změna:

Rozmýšlím se, jestli dál studovat při zaměstnání, nebo ne. Začala jsem prvním rokem a pravda je taková, že i když vystuduji, tak mi ten obor na nic nebude, v zaměstnání ho neuplatním. Je to spíš obor, který je mým koníčkem. A mám proto dilema. Studium zabírá dost času, který bych mohla věnovat něčemu jinému, respektive mi ubírá času z doby, kterou bych se mohla věnovat podnikání, jež je mou obživou.

S tím pochopitelně souvisí i to, že když se věnuji studiu, méně vydělám (mám k tomu všemu ještě péči o menší dítě a stárého rodiče a nikoho, kdo by mi pomohl). A v dnešní době, kdy se vše zdražuje, je to na pováženou. Nevydělávám horentní sumy, je to tak z ruky do huby. Nerada něco vzdávám, ale tady u tohoto nevím, no. Poradíte mi prosím? Čemu byste dali přednost? Raději na 100 % podnikání, nebo částečně i studiu?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ano, studovat

To že Vám vystudovaný obor nic nepřinese v současném zamšstnání neznamená, že se s ním nemůžete uplatnit jinde.

Také jsem studoval při zaměstnání... trvalo to trošku déle, ale nakonec jsem to dotáhnul do konce. Bakaláře jsem dělal v době kdy se mi narodilo dítě a rekonstruoval se dům. Magistra jsem dělal v době rozvodu.

Ani jedna z těchto událostí mi studium opravdu neusnadnila a obor, který jsem vystudoval také úplně nekoresponduje s mou pracovní náplní. Přesto jsem rád, že jsem to nevzdal a dotáhl to do konce. Posunulo mě to, rozšířilo obzory, přineslo nové známé a přátele, atd.

hodnocení

4x

Já bych to asi vzdala. I když je to koníček, tak studium školy nakonec bývají jen povinnosti. Vystudovala jsem zbytečně obor, ztratila 3 roky, taky to bylo napůl koníček, napůl pro pracovní účely, ale vyhozené peníze i spousta času. Studium věcí, ze kterých dneska nic neumím, nic mi to nedalo.

Jako koníčky mám studium japonštiny a nově jsem si koupila pár hodin klavíru. Individuální výuka, kterou můžu kdykoliv ukončit, soukromý lektor, kterému jednou měsíčně pošlu peníze a když dojdou, tak se rozloučíme. Ale studium školy (VŠ?) považuju za něco úplně jiného a vůbec ne tak nezávazného a do toho bych už nikdy nešla.

Také si myslím, že kdyby Vás to doopravdy bavilo, jako že byste si ten čas vyloženě užívala a měla z něj opravdovou radost uvnitř sebe, tak se tady neptáte, tak nad tím takto vůbec neuvažujete. :) Ale samozřejmě se můžu mýlit.

runner*
Naprosto s vámi souhlasím. Já jsem studoval technickou VŠ a neumím si představit, že bych to dělal jako bokovku vedle svých jiných pracovních povinností a navíc ještě vedle starání se o dítě. A ve výsledku s tím že se tím oborem ani živit nebudu. Takže pokud studovat tak s jasným cílem získání prace v oboru. Jinak je to ztráta času, energie.

liska5
hodnocení

3x

Když jde o koníčka, kterým si ani finančně nepomohu, tak to bych si studovala sama ve volném čase. Studium něco stojí, nejen plno času. Nechte si to na Univerzitu třetího věku. Teď Vás nejvíc potřebuje děcko, a to rychle vyroste..Abyste nelitovala, že jste se mu málo věnovala. Však ho můžete postupně vést ke stejné zálibě.

Ano, studovat

Paní pravděpodobně studuje dálkově. Platí si pouze studijni materiály...knížky, skripta, vycucy. Jinak by neměla za nic platit.
liska5

To jsem myslela. Sama jsem si přidělávala obor. Tak počítám to dojíždění, materiály, knihy, vícedenní kurzy, školení a exkurze. Jen děti už byly velké, učily se samy, a byly doma s manželem.

hodnocení

3x

Ne, nestudovat

Studium můžete začít znova, třeba i za víc let. Jestliže budete zanedbávat podnikání, tak by se Vám mohlo stát i to, že byste zjrachovala. Když si představím, že bych měl takovou volbu, tak bych ukončil studium tím, že v budoucnu případně budu studovat znovu.

hodnocení

2x

Ano, studovat

Jestli máte studium jako koníčka, pro radost, zůstaňte na vysoké. Máte samé povinnosti - dítě, péči o sárnoucího rodiče, práci. Měla byste mít i něco pro sebe, abyste se nezhroutila. Taky záleží, jestli Vám stačí vydělané peníze a netrpíte nedostatkem financí.

doplněno 25.10.21 17:21: Máte sourozence? Měli by pomocí s péči o nemocného rodiče.
Otec Vašeho dítěte pomáhá, hlídá, když se chcete učit?
hodnocení

Sourozenci mi nepomáhají, nemají zájem. Otec dítěte taky ne, nežijeme spolu a on se stará maximálně tak jen o sebe. Proto jsem psala, že jsem na vše sama.

runner*
hodnocení

2x
Pokud si dokoncenim studia zajistíte zvýšení kvalifikace, získáte lepší pracovni uplatnění, pak radim studovat. Pokud ale již pracujete v jiném oboru, víte kam chcete pracovně jít, tak raději se věnovat své pracovní činnosti.

bz*
hodnocení

2x

určitě studujte. Minimálně si zbystříte mozek.

Já má někdy pocit, jakoby v dnešní době byly žádané do pracovního procesu jen cvičené opice. Lidi bez kreativity a za co nejnižší možnou mzdu. Nedávno v jedné pobočce vyrazil šéf půlku lidí z práce a těm ostatním 2* navýšil práci a snížil mzdu. Vzdělání, nevzdělání. Přitom pobočka na Valašsku nám tvoří podporu a nosný program. Dřív byla ta pobočka v Praze, lidi chtěli 60.000,- v čistým + auto + telefon + notebook + volnou pracovní dobu a dnes ten samý Ing. Ekonomie pracuje za 35.000,- v hrubým, jezdí do práce busem, notebook teda firemní a při inventuře volání si prošrtá vlastní volání, jeho podřízení 27.800,-. Pořád v pozoru, kdykolik šéf zavolá musí zvednout telefon a operativně řešit. No otroctví.

Nevím kam to jde. Zajímavý je, že se navýšilo množství nabízeného majetku v CZ a zřejmě moudří a bohatí všeho "výrobního" zbavují. Ale proč?

Tak ať vám to podnikání a studium dobře jde

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]