Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mydlit nebo midlit ve smyslu bít?

Od: rika odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,
je správně: Vojáci je mydlili hlava nehlava? Myslím, že ano, ale pořád mi to přijde divné. Přece je nemyli, ale bili, takže je to divné. :-D

Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

4x
Samozřejmě tvrdé y.
Ono nejde asi ani tak čím (mýdlem), jako o pohyb samotný (rychle a efektivně), stejně jako se pěnilo mýdlo třeba na holení. M.

hodnocení

4x

mydlit

1.umývat (mýdlem)

2.(expr.)mlátit, řezat, flákat, (neutr.) bít, tlouct

3.(expr.)mastit (karty), mazat, (neutr.) hrát (karty)

nechybujte.cz/...

*cteni*

Ahááá, už budu vědět. Děkuji.

yxyxyx
hodnocení

3x

Vždycky tvrdé. Takže: Mydlili ho hlava nehlava.

hodnocení

1x

Ono se taky říká že někdo je namydlený.

A to mi připomnělo dávnověk na vojně, kde ve čtyřpatrových kasárnách občas přestala téct voda.

A pak bylo lze spatřiti po schodištích dolů pádící naháče s namydlenými hlavami. Snažili se doběhnout klesající vodu a v nižších patrech se opláchnout, aby nezůstali namydlení.

hodnocení

0x

Já jsem přesvědčená, že i. Mýdlem namydlení vojáci by mě silně mátli. Co se mají umývat a mydlit, když se mlátí, midlí, hlava nehlava?

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Mydlit se, ve smyslu bít se, je expresivní výraz, vycházející ze skutečného mydlení se mýdlem = rychle, efektivně a po celém těle. Tedy se píše mydlit se. Ovšem, coby expresivní, se ve spisovném projevu označuje uvozovkami. Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]