Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad na základy elektrotechniky

Od: hooooonza* odpovědí: 5 změna:

Dobrý Den potřeboval bych poradit s tímto výpočtem... vůbec nevím jak na to, jen vím že Xl=2*pí*f*L

Příklad 3.2.4a

Připojíme-li skutečnou cívku ke zdroji stejnosměrného napětí 10V, prochází jí proud 2,5A. Po připojení skutečné cívky ke zdroji střídavého napětí 100V s frekvencí 50Hz, prochází cívkou proud 2A. Vpočítejte indukčnost cívky. [L = 9,55mH](toto má být správný výsledek)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Impedance, reaktance .. Xl indukční impedance; cívka, indukčnost v obvodu střídavého proudu, hledejte na intu

hooooonza*
hodnocení

než jsem to sem napsal tak jsem to na netu hledal, ale nic jsem nenašel... pls o postup

buss
hodnocení

0x
hooooonza*
hodnocení

Tak si to skus vypočítat!, aby ti to vyšlo podle toho výsledku co je v zadání...

petrpetr*
hodnocení

0x
Pro impendanci platí: Z = √(R^2 + XL^2), z toho XL = √(Z^2 _ R^2)
Impendanci vypočteme ze střídavého napětí a proudu: Z = U/I = 100/2 = 50 Ω,
činný odpor pak ze stejnosměrného napětí a proudu: R = 10/2,5 = 4 Ω.
Pak vypočteme indukční reaktanci XL = √(50^2 _ 4^2) = 49,8 Ω
a z reaktance indukčnost cívky: L = XL /2πf = 49,8 /(2 . 3,14 . 50) = 0,159 H

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]