Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

CuSO4 jak získat Cu prášek

Od: zajixxx* odpovědí: 6 změna:

Cawes, někade na netu jsem narazil, na to že jde z CuSO4 vyrobit prášková měď i jinak než galvanickou metodou... jen jsem nejistil postup, ani další info víte o tom něco?děkuji :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Galvanicky ani práškovou měď nezískáš,ze železem je problém v tom,sehnat dostatečně čisté práškovité železo.

JABRAKA

doplněno 08.01.11 15:03:

Jinak se dnes dělají pokusy s výrobou velmi čisté mědi z taveniny AlCu5,prudkým zchlazením a následným rozpuštěním hliníku v louhu.Vyrobený prášek mědi je nutno uchovávat pod vodou,protože se může samooxidovat vzduchem.Nanočástice mají velký povrch a proto jsou velice reaktivní.

JABRAKA

zajixxx*
hodnocení

Ano teoreticky, by to s taveninou šlo, ale jak ji v domácích podmínkách získat? ...

jabraka*

No právě,používá se totiž tavení pod inertními plyny a i to chlazení je velice prudké.Ale dozvěděl jsem se ještě o jednom principu,rozprašování taveniny mědi na rotující bronzový kotouč.Také prudkým proudem vzduchu rozprášení kapiček Cu do volného prostoru.

JABRAKA

zajixxx*
hodnocení

Opět, v domácích podmínkách nerealizovatelné :(

hodnocení

0x

Stačí přidat do roztoku železo, více zde (2. úkol):

technicke-lyceum.unas.cz/...

CuSO4 + Fe = Cu + FeSO4

zajixxx*
hodnocení

Teoreticky se akorát pomědí ten hřebík, další část se vrátí do roztoku ve formě FeSO4, takže prášková měď nikde :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]