Ahoj, chyběla jsem ve škole a dostala jsem takovýto příklad a vůbec si s ním nevím rady. Budu ráda za jakoukoliv pomoc, případně vysvětlení.1) Napište rovnici pro okamžitou výchylku harmonického kmitavého pohybu hmotného bodu. 2) Jaká je velikost okamžité výchylky v čase t3?ym=0,5my0= - 0,04mt1= 0,37st2=0,73st3=1,16s
y(t) ... výchylka v čase t (na SŠ se píše obvykle jen y = ...)
ym ... max. výchylka
ostatní veličiny viz popis, perioda je v tomto případě T = 2.(t2 – t1), úhlová frekvence je ω = 2π/T
Nejprve najdeme počáteční fázi (fí nula) - do rovnice dosadíme y0 = ... , dále t = 0.
Výchylku v čase t3 vypočítáme dosazením tohoto času do rovnice.
Je to srozumitelné? Když tak napíšu podrobněji.
eliska1
Moc děkuji, sestavení rovnice jsem pochopila a nad druhou částí jsem se trochu musela zamyslet, ale nejspíš jsem ji taky pochopila. Kdybych nevěděla, určitě se na Vás obrátím a ještě jednou děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.