Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fyzika - postup výpočtu

Od: kina* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.Potřeboval bych pomoci s jedním postupem v příkladu.Nepotřebuji výsledek,ten mám,rád bych jen pochopil,jak postupovat. Dostali jsme ve škole příklad z fyziky a bylo zadáno F1xd1=F2xd2potom učitel zapsal že z toho plyne d1=dxF2/F1+F2

Mohl byste mi někdo podrobně rozepsat jakkým postupem k tomu došel?Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jedná se o momentovou větu F1*D1 = F2*D2, paltí též, že D = D1 + D2 a tedy že D2 = D - D1. Když toto dosadíš do první rovnice a vyjádříš D1, vyjde ti to, co psal učitel.

kina*
hodnocení

Ano jedná se o momentovou větu.Jen nevím přesně jak se vyjedřuje to d1. Skončil jsem u F1*d1 = F2*(d-d2),Rozumím,že místo d1 jsem dosadil v závorce d-d2,ale jak dál,pokud bych postupoval jako při řešení rovnice,tak bych si převedl z levé strany na pravou F1 a zůstalo by mi tam d1=F2*(d-d2)/F1 asi jsem mimo a nějak mi nedochází,kde dělám chybu.Prosím o nějaké vysvětlení jak mám pokračovat.Děkuji

F1 * D1 = F2 * D2
D = D1 + D2 a tedy D2 = D - D1
F1 * D1 = F2 *(D - D1)
F1 * D1 = F2 * D - F2 * D1 / + (F2 * D1)
F1 * D1+ F2 * D1 = F2 * D
D1 * (F1 + F2) = F2 * D / /(F1 + F2)
D1 = F2 * D / (F1 + F2)
doplněno 06.01.11 15:20:

Výraz za lomítkem / + (F2 * D1) znamená operaci přičtení výrazu (F2 * D1) v následujícím kroku

Výraz za lomítkem / /(F1 + F2) znamená vydělení výrazem (F1 + F2) v následujícím kroku

Toto D1 = F2 * D / (F1 + F2) je už celý výsledek bez dalších operací.

A kdo se chce poučit, nechť se podívá na prezentaci:

home.sszfm.cz:8000/assets/export/FYZ/2_skladani_sil.ppt

kina*
hodnocení

Tak pane nebo paní,jste první,který mi tady něco vysvětlil tak jasně a transparentně,že jsem to i já blbounek musel pochopit.

Děkuji,děkuji,děkuji.

Rádo se stalo :) S pozdravem "ten" Spider.

hodnocení

2x
U momentové věty by x mohlo být taky vektorové násobení, pokud b F a d byly vektory síly, případně průvodiče jejich působišť. Zde ale půjde spíš o rovnováhu na páce F (s příslušnými indexy) resp. d budou skaláry. Nicméně i pak letmá rozměrová kontrola odhalí chybu v zápise posledního vzorce. Jeho levá strana je v metrech (centimetrech, palcích, námořních mílích dle zadání úlohy), první člen napravo je v těchže jednotkách, ale druhý člen má rozměr síly, čili napravo bychom sítali jablka a hrušky. Je to tím, že vypodla závorka, mělo zřejmě být d1=dxF2/(F1+F2), jak uvádí spider. (Píšu "mělo ZŘEJMĚ BÝT" a ne "MÁ BÝT",protože o významu F, d (ať s indexy nebo bez nich) se jen dohaduji. Korektní za dání by mělo vypadat nějak jako "F1xd1=F2xd2, kde F1, F2 je... , d1, d2 je..." Učitel to jistě zadal nějak tak; pokud to nenapsal explicitně, měli jste k tomu obrázek, z něhož to vyplývalo.doplněno 06.01.11 15:12: Pardon, pokud by F a d byly vektory síly

buss
hodnocení

0x

Napřed srozumitelný předmět dotazu, k čemu to je

jirbar*
hodnocení

0x

Snad "x" je znak násobení

A pokud je taky někde dáno že d= ((F1 + F2)d2) / d1 tak je to dobře

Ovšem taky příklad může být zápis diferenciálního počtu "dx"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]