Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká slova užívají středoškoláci?

Od: lubos* odpovědí: 16 změna:
Ahoj,jsem budoucí učitel.Zajima me - jaká moderní slova používají dnes středoškoláci?Třeba cheknout,fight,support atd.Chystam se učit češtinu.Prominte překlepy z mobilu,má poruch klavesnice.Dekuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Těžko prominout ty "překlepy"! Při patnáctém prohřešku proti češtině jsem je přestal počítat. Připadá mi to jako záměrná ignorace gramatiky českého jazyka. Chudáci žáci, kteří od Vás budou čerpat vědomosti. Jste na štíru s českým jazykem. Zdá se, že je Vám lhostejný.
Bude kozel zahradníkem?

Každému se může stát, že většími prsty na klávesnici mobilu klikne vedle. Mnozí ale klidně napíší omluvu, místo toho, aby překlepy, diakritiku a interpunkci opravili.
lubos*

Vážemý pane,

včera jsem psal z mobilu s PORUCHOU klávesnice. Za to jsem se omluvil - jinak to nešlo. Dnes píši ze stolního počítače. Doufám, že jste již spokojen.

Mimochodem, porucha klávesnice může znamenat to, že některá písmena mobilní teleon nedokáže napsat nebo je napíše jako zcela jiná - to nemohu ovlivnit.

Rozumní diskutující snad pochopili a omluvu přijali.

Budu vděčný za příspěvky k tématu. Děkuji.

kami123

Hrubka hned v prvním slově? Co ten hrozný sloh?

:)

Já tu gramatiku moc neřeším. Včera jsem tu napsal "myslýš".

lubos*

Snad si tedy "nejtři" ulevili a můžeme k tématu. Je tu prosím někdo, kdo aktivně používá anglicismy - a byl by ochoten napsat příklady? Stránky typu Čeština 2.0 znám. Děkuji.

Klávesnice mobilu s poruchou dokázala napsat:
Správně 2x dlouhé á, ve třech dalších případech ovšem jen krátké a!
Správně 10x u, to jedenácté už vůbec ne!
Sabotovala i měkké n...
Také měkké e. Češtinář by měl umět nahradit slovo me slovem mne, příp. mě.
Klávesnice i v jiných Vašich příspěvcích, starších pár měsíců, ignorovala mezery po čárce ve větě, také po tečce na konci věty. Také háčky a čárky v některých slovech.
Někteří i rozumní diskutující to nepochopili.
Máte s ní zřejmě velkou trpělivost. Já bych jí už dávno vyměnil.
Zkuste také možnost se zaregistrovat na lubos®. Zdá se, že je tu více přispívajících pod nickem lubos, z mnoha IP adres. Záměny osob mohou být nepříjemné.

hodnocení

4x

Vy se asi ptáte na středoškoláky, kteří jsou na střední v roce 2021, že? Ono by se to dalo chápat i tak, jaká slova používají středoškoláci, tedy lidé se střední školou, ale klidně ve věku 30-50let :-D.

Za mě bylo třeba:

komp - počítač

fleška - USB flash disk

fejs - facebook

instáč - instagram

Vpodstatě počeštění a zkrácení do hovorové mluvy moderních věcí a služeb.

Netuším dodnes, proč se hospodě říkávalo knajpa.

Možná by mě i zajímalo, zda se nevytrácí nářečí dané oblasti. Jestli všici nezačínají mluvit stejně.

Taky se dají hodně zachytit v mluvě i zkratky z angl. výrazů, jako WTF, BTW, OMG,...(za nás se to pouze psalo, dnes se i zkratkou mluví). Mě to příjde dost trapné a příjde mi, že ten člověk má nízké IQ, když dokáže vypustit pouze tři písmena z huby.*smich*

Málo kdo už dnes řekne promiň nebo pardon a všichni sorry, soráč :).

A pár lidí na normální pozdrav zvedne ksicht a čumí jak po flámu nebo fetu :).

...

A pochopitelně se ve větší míře užívají sprostá slova, která za nás měla myslím větší váhu a dalo se dle toho vyjádřit, jak moc je daný problém problémem.

Třeba slovo kur--a už nemá dle mého takovou váhu, jako pi...

Otázkou je a to by mě taky zajímalo, jakým sprostým slovem se lze vyjádřit maximální negativně (třeba urazit). Ono totiž každého dokáže urazit jiné slovo jinak. Někoho stejné slovo urazí více než druhého.

Spousta lidí i z mých let na škole taková slova používají běžně i jako citoslovce i dnes. Někdy v četně mě, když se do něčeho praštím a nebo leknu :-D.

By mě zajímalo, zda jako učitel češtiny pozorujete, zda se slovní zásoba v tomto směru rozšiřuje a nebo spíše přejímá z angl. jazyka.

Protože pokud by se přejímala, tak by mě to ani nedokázalo urazit. Logicky, když netuším, co to je, tak na to kašlu. A když to řekne nějaký chudák, tak an to kašlu dvojnásob. *frajer*

smode*
18.09.21 00:51
*palec*
lubos*

Děkuji. Osobně mám dojem, že to jde směrem k ryzímu přejímání z AJ. Často slyším věty typu: "Tak si čekni ten task z mého sešitu". "Eda dělá Tomovi support". "Na tomhle levelu, vo.e, na to f.uckuj", "Poslal jsem ho do assu" atd.

@gumidek, výraz knajpa je z německého nářečí = kneipe.
To je hospoda.

18.09.21 19:09

wamp díky;)

hodnocení

4x

Ahoj.
Pardon, ale pokud chcete učit náš mateřský jazyk, tak byste měl zákonitě ignorovat anglická slova.
Přimět žáky, aby se laskavě alespoň ve vašich hodinách tzv. uklidnili a hovořili pouze naším jazykem.
Hodně štěstí *uspech*

lubos*

Děkuji, že víte, jak se má učit. Jde mi o to, že já chci studentům rozumět - zajímá mě také přirozeně, jakou cestou se vývoj jazyka ubírá. Na téma anglicismů v ČJ vzniká i řada odborných studií. Do této poradny chodí často studenti SŠ. Prosím tedy o radu je nebo toho, kdo anglicismy používá. Prosím o příspěvky týkající se přímo položené otázky. Děkuji.

kami123

A je ti jasné, že dotaz dáváš na server, kde z větší části odpovídají lidé kolem důchodového věku?

Už jen z principu, ten kdo chce radit, by měl mít nějaké zkušenosti ze života.

Pokud chceš poznat sleng, tak zajdi tam, kde se koncentrují.

lubos*

Já tu tedy vidím poměrně hodně příspěvků od -náctiletých...Zejména v rubrice Škola. Samozřejmě se ptám i na jiných místech, nejen tady. Odpovídat na můj dotaz nemusíte, když nechcete psát k tématu. Děkuji.

kami123

Má odpověď nebyla k tématu?

Píšeš, že vidíš příspěvky o náctiletých. Dokážeš rozlišovat otázky a odpovědi?

Já jsem tu tedy moc odpovědí od mladších neviděl.

Jinak si vážím , že chceš být lepším učitelem.

Ale možná až přijdeš do třídy, budeš pak litovat, že jsi radši nesháněl plynovou pistoli (vtip)

lubos*
hodnocení

0x

Jinak Hacknutou češtinu, Češtinu 2.0, Czenglish, studie pana Proška znám také. Poradí ještě někdo jiné zdroje? Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]