Nejste přihlášen/a.
Včera jsem byla na třídních schůzkách a opět se ve třídě syna (5.ZŠ) řeší šikana. Učitelka i asistent (ano, bohužel máme ve třídě dvě inkludované děti) tak nějak chodí kolem horké kaše a že je to nutné řešit a kdesi cosi, asistent je zřejmě odborník na slovo vzatý, když sám říkal, že neví, jak situaci řešit. Naplno jsem se zeptala, o koho se jedná a kdo koho šikanuje, protože nevím, jestli můj syn stojí na straně šikanujících či na straně šikanovaných, protože on samozřejmě tvrdí, že kluk s ADHD je šikanuje.
Kluk s ADHD musí být pod tlumícími prášky, znám ho, dokonce byl i u nás doma. Můj syn je v partě kluků, kteří se kamarádí, navštěvují, jezdí spolu na kole, rodiče se známe, některé děti spolu chodily už do školky, všechno dá se říct slušné fungující zajištěné rodiny. No a chlapec s ADHD by se chtěl kamarádit, ale oni ho mezi sebe nechtějí. Tak je pošťuchuje, oni ho odhání a on je pak agresivní, případně když si chlapec vyskakuje, jde celá parta na něj.
Ptám se, jestli jsou nějaké postupy, jak s jedincem s ADHD zacházet. Jestli si ho nevšímat, ignorovat jeho agresivitu, snažit se ho nenaštvat a zacházet s ním v rukavičkách, nebo na jeho nemístnou agresivitu odpovědět ještě větší agresivitou, aby si hošánek nemyslel, že mu tohle jeho chování bude procházet a společnost si nevychovala nebezpečného psychopata.
Nevím, co synovi poradit. Říkam nevyvolávat konflikt, přejít nějakou malou schválnost v podobě shozeného penálu a nereagovat na to, nechovat se tak, jak by nechtěl, aby se chovali k němu druzí, že násilí plodí zase jen násilí. Kdyby sám přišel za klukama jé čau, můžu si s váma hrát a oni ho odehnali, taky by mu to bylo líto a jestli by prostě nešlo se ke klukovi s ADHD chovat slušně, když už ho nevzít mezi sebe. V dětském kolektivu nelze nařizovat, že se musí s někým kamarádit, teprve si sami vytvářejí vztahy, přesto striktně odmítat kontakt se splolužákem asi není vhodné.
Těch dětí (a i dospělých) je a bude stále víc. Nejhorší kombinace jsou, když ADHD je v jedné třídě s Aspergerem nebo silnějším autistou.
Vysvětlit se to musí dětem všem - ovšem zvlášť jedněm i druhým. Jednak je upozornit, že i když to tak může vypadat, nemyslí to ti postižení zle. Mají jiné vnímání světa. I odmítnutí jedince může proběhnout v klidu a slušně.
Mám však špatné zkušenosti s dětmi, kteří třeba v 8-10ti letech jsou agresívní po otci či matce. Používají stejně jako rodiče slovník s 3,14čo v každé větě, často jsou od mala učení "na fyzickou obranu", ale použijí to na slabší k útoku.
Učitel si přečte jednu knihu nebo zajde na jedno školení a bohužel si pak často myslí, že je naprosto vyučen pro podobné případy.
Doporučil bych škole centrum zabývající se ADHD, aby si zajistili pravidelné školení při vztahu s psychologem/psychiatrem dítěte. Většině podobných potíží se dá předejít.
Vřelý souhlas.
Za svou praxui jsem zažila několik dětí, dříve se tomu říkalo MHD -malá mozková disfunkce. Pak věda postoupila a problém upřesnila a změnila na ADHD. Musím vám říci, že je to peklo pro všechny. Ty děti opravdu nejsou zlé, jen jsou "jiné" a agresivní bývají proto, že jiným způsobem se nemohou domoci toho, co chtějí. Navíc, obrovský problém je i v tom, že z toho nevyrostou. Je to prostě chybička v mozku. Chdák děcko, chudáci rodiče, chudáci všichni, kdo s takovým děckem/ člověkem musí strávit nějakou dobu.
To je přesně ta "inkluze".
Dětem (ale koneckonců ani dospělým) přece nelze "nařídit z moci úřední" s kým se mají kamarádit. Ne, tak to nikdy nefungovalo a nikdy fungovat nebude.
Ano, asi je třeba dětem vysvětlit co a jak. Žij a nech žít.
Ale pokud by došlo k nějakému konfliktu, má napadený jedinec plné právo se bránit. Přece se nenechá dobrovolně zmlátit jen proto, že druhý jedinec má ADHD...
Když si začne, tak vrátit, ale jenom ten jedinec, a ne aby na něj vyrukovala celá parta, pak je to šikany z jejich strany.
Ovšem pokud je ten jedinec slabší, tak klidně celá parta. Provokuje a je agresivní = dostal přes hubu. Za nás mu napráskal i učitel a byl klid, to dnes bohužel nesmí a nějaké sluníčkové tytyty + pozvat za týden rodiče do školy nefunguje.
A řešit i drobnosti, žádný nevšímat si že mi schválně shodil penál z lavice.
Dnešní sluníčková hyerkorektní doba je mor. Pokud je to magor tak patří do speciální školy a ne ho nechat v normální třídě, obzvlášť pokud učitel nemá páky jak ho rychle a účinně řešit. My jsme zlobili nestačila domluva tak lísk přes prdel a byl klid, kdo si doma stěžoval dostal přidáno. Magoři šli do zvláštní školy a zase byl klid ve třídě.
ADHD je opravdu problém. Těžko se běžném kolektivu najde hranice z obou starn, kde to zůstane bez třenic. Děti ani nechápou, co jsou ti druzí a co tedy mají tolerovat. Dítzě dřív dali do vyrovnávací třídy nebo do dyslektické, kde bylo dětí méně a byl na ně větší čas. S kázní to ale bylo stejné, taky se tam prali, šikanovali, dělali binec. ADHD je na vedení psychologem a to je v běžném životě dnes dost těžké. Dítě z toho možná trochu vyroste, ale nevěřte, že úplně, bohužel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.