Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dítě s ADHD ve třídě - šikana

Od: pb® odpovědí: 9 změna:

Včera jsem byla na třídních schůzkách a opět se ve třídě syna (5.ZŠ) řeší šikana. Učitelka i asistent (ano, bohužel máme ve třídě dvě inkludované děti) tak nějak chodí kolem horké kaše a že je to nutné řešit a kdesi cosi, asistent je zřejmě odborník na slovo vzatý, když sám říkal, že neví, jak situaci řešit. Naplno jsem se zeptala, o koho se jedná a kdo koho šikanuje, protože nevím, jestli můj syn stojí na straně šikanujících či na straně šikanovaných, protože on samozřejmě tvrdí, že kluk s ADHD je šikanuje.

Kluk s ADHD musí být pod tlumícími prášky, znám ho, dokonce byl i u nás doma. Můj syn je v partě kluků, kteří se kamarádí, navštěvují, jezdí spolu na kole, rodiče se známe, některé děti spolu chodily už do školky, všechno dá se říct slušné fungující zajištěné rodiny. No a chlapec s ADHD by se chtěl kamarádit, ale oni ho mezi sebe nechtějí. Tak je pošťuchuje, oni ho odhání a on je pak agresivní, případně když si chlapec vyskakuje, jde celá parta na něj.

Ptám se, jestli jsou nějaké postupy, jak s jedincem s ADHD zacházet. Jestli si ho nevšímat, ignorovat jeho agresivitu, snažit se ho nenaštvat a zacházet s ním v rukavičkách, nebo na jeho nemístnou agresivitu odpovědět ještě větší agresivitou, aby si hošánek nemyslel, že mu tohle jeho chování bude procházet a společnost si nevychovala nebezpečného psychopata.

Nevím, co synovi poradit. Říkam nevyvolávat konflikt, přejít nějakou malou schválnost v podobě shozeného penálu a nereagovat na to, nechovat se tak, jak by nechtěl, aby se chovali k němu druzí, že násilí plodí zase jen násilí. Kdyby sám přišel za klukama jé čau, můžu si s váma hrát a oni ho odehnali, taky by mu to bylo líto a jestli by prostě nešlo se ke klukovi s ADHD chovat slušně, když už ho nevzít mezi sebe. V dětském kolektivu nelze nařizovat, že se musí s někým kamarádit, teprve si sami vytvářejí vztahy, přesto striktně odmítat kontakt se splolužákem asi není vhodné.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Těch dětí (a i dospělých) je a bude stále víc. Nejhorší kombinace jsou, když ADHD je v jedné třídě s Aspergerem nebo silnějším autistou.

Vysvětlit se to musí dětem všem - ovšem zvlášť jedněm i druhým. Jednak je upozornit, že i když to tak může vypadat, nemyslí to ti postižení zle. Mají jiné vnímání světa. I odmítnutí jedince může proběhnout v klidu a slušně.

Mám však špatné zkušenosti s dětmi, kteří třeba v 8-10ti letech jsou agresívní po otci či matce. Používají stejně jako rodiče slovník s 3,14čo v každé větě, často jsou od mala učení "na fyzickou obranu", ale použijí to na slabší k útoku.

Učitel si přečte jednu knihu nebo zajde na jedno školení a bohužel si pak často myslí, že je naprosto vyučen pro podobné případy.

Doporučil bych škole centrum zabývající se ADHD, aby si zajistili pravidelné školení při vztahu s psychologem/psychiatrem dítěte. Většině podobných potíží se dá předejít.

*palec* Vřelý souhlas. *palec*

Za svou praxui jsem zažila několik dětí, dříve se tomu říkalo MHD -malá mozková disfunkce. Pak věda postoupila a problém upřesnila a změnila na ADHD. Musím vám říci, že je to peklo pro všechny. Ty děti opravdu nejsou zlé, jen jsou "jiné" a agresivní bývají proto, že jiným způsobem se nemohou domoci toho, co chtějí. Navíc, obrovský problém je i v tom, že z toho nevyrostou. Je to prostě chybička v mozku. Chdák děcko, chudáci rodiče, chudáci všichni, kdo s takovým děckem/ člověkem musí strávit nějakou dobu.

hodnocení

0x

To je přesně ta "inkluze".

Dětem (ale koneckonců ani dospělým) přece nelze "nařídit z moci úřední" s kým se mají kamarádit. Ne, tak to nikdy nefungovalo a nikdy fungovat nebude.

Ano, asi je třeba dětem vysvětlit co a jak. Žij a nech žít.

Ale pokud by došlo k nějakému konfliktu, má napadený jedinec plné právo se bránit. Přece se nenechá dobrovolně zmlátit jen proto, že druhý jedinec má ADHD...

zaseja

Když si začne, tak vrátit, ale jenom ten jedinec, a ne aby na něj vyrukovala celá parta, pak je to šikany z jejich strany.

Souhlasím.

asd1

Ovšem pokud je ten jedinec slabší, tak klidně celá parta. Provokuje a je agresivní = dostal přes hubu. Za nás mu napráskal i učitel a byl klid, to dnes bohužel nesmí a nějaké sluníčkové tytyty + pozvat za týden rodiče do školy nefunguje.

A řešit i drobnosti, žádný nevšímat si že mi schválně shodil penál z lavice.

Dnešní sluníčková hyerkorektní doba je mor. Pokud je to magor tak patří do speciální školy a ne ho nechat v normální třídě, obzvlášť pokud učitel nemá páky jak ho rychle a účinně řešit. My jsme zlobili nestačila domluva tak lísk přes prdel a byl klid, kdo si doma stěžoval dostal přidáno. Magoři šli do zvláštní školy a zase byl klid ve třídě.

hodnocení

0x

ADHD je opravdu problém. Těžko se běžném kolektivu najde hranice z obou starn, kde to zůstane bez třenic. Děti ani nechápou, co jsou ti druzí a co tedy mají tolerovat. Dítzě dřív dali do vyrovnávací třídy nebo do dyslektické, kde bylo dětí méně a byl na ně větší čas. S kázní to ale bylo stejné, taky se tam prali, šikanovali, dělali binec. ADHD je na vedení psychologem a to je v běžném životě dnes dost těžké. Dítě z toho možná trochu vyroste, ale nevěřte, že úplně, bohužel.

pb®
hodnocení

Napadá mě, jak by vypadal kolektiv složený ze samých ADHD jedinců. Když je agresivita jejich normálním projevem, tak jestli by se furt řezali... No každopádně letos bude rozřazování do matematických tříd a jelikož synovi matika jde, řekla jsem mu, že jediná šance jak se zbavit problémových splužáků, kteří jsou nezačlenitelní a potřebují asistenta, co jim učivo předžvýká, je být chytřejší než oni a utéct jim. Do matematické třídy, ti lepší pak na víceleté gymnázium.
jm

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]