Nejste přihlášen/a.
^
3*34,081=0,06082 g napsala jsem radči celý příklad děkuji moc potřebuji jeeště dnes odpověd děkuji předem
Jde-li o tu červenou stříšku, tak Wiky jí popisuje, ale nevím, co toje. Na matiku jsem byl vždycky blbej . cs.wikipedia.org/...
No já tam sice vidím červenou šípečku, ale jaksi mimo souvislosti. Jestli je to to, co popisuje Wiki, tak by to byla logická spojka "a zároveň, ta by musela být mezi výroky. Ale v tom dotaze je plně samostatně. někde jinde jsou čísla, takže jsem si myslel, že se tázající ptá na šioečku (nebo spíš stříšku), napsal jak vypadá a zvlášť napsal nějaká čísla, kde by měla být, ale tam jsem ji nenašel. Ono taky záleží na velikosti a na postavení, mocninu by to taky mohlo znamenat. Zkrátka ten kontext mi tam schází, on se možná ten příklad nějak rozhodil při užití editoru. V každém případě je tam pro mne málo údajů. Výraz 3*34,081=0,06082 g bych mohl chápat jako výrok, takže by to mohla být logická spojka, ale číslo je prostě číslo.
Nemělo to být takhle:
1,785*10^3*34,081=0,06082 g?
Pak by to byla právě ta mocnina. Ovšem ndává to rovnost. Po přepočtení na kalkulačce se mi zdá nejpravděpodobnější, že před tou trojkou na začátku druhého čísla vypadlo mins a že to má být
1,785*10^-3*34,081=0,06082 g
respektive, po doplnění závorek pro větší jasnost,
[1,785*10^(-3)]*34,081=0,06082 g
a znamenalo by to vlastně 0,001785*34,081 = 0,06082 g
což je číselně přibližně pravda (přesně by bylo na pravé straně 0,060834585 g). Takže tak snad; prostě mocnina.
Nerozumím řeči tvého kmene.
Ani to vysvětlení nepomohlo, vždyť píšu, že na matiku jsem úplně blbej.
No já tam pracuju s hypotézama, jak vypadá zadání, a navíc to o logických spojkách nejspíš není k věci, tak bych to snad zatím nerozváděl. Ten závěr mi přijde pravděpodobný, ale víc bych napsal, až tazatel napíše zadání úplněji a přesněji. (A bylo by krásné, kdyby to napsal česky. I když se na něj vlastně obracím nepřímo.)
Ono to vlastně nebylo vysvětlení, takže se nedivím, že nepomohlo. Stále nevím, jak je přesné zadání, nicméně rozvinu své návrhy, s tím, že nemusejí odpovídat na otázku.
1.Nejprve to, co uvádí fr.wikipedia.org/... tedy (nebo ∧ );
tenhle symbol leží víceméně na řádku a vypadá jako obrácené velké V (Nevím, jestli se to první, před závorkou s textem nebo ∧ , zobrazí správně, když tak je to v té wikipedii.) Tenhle symbol označuje, jak už to tu padlo, (logickou konjunkci, tedy výrok, který vznikne spojením dvou jiných, elementárnějších výroků, a znamená, že oba ty původní výroky jsou pravdivé. Jeden příklad je přímo v té Wikipedii, je vzat z matematiky. Další příklady "z lidské řeči": konjunkcí výroků "Jsem abstinent"a "Rád čtu detektivky"je výrok "jsem abstinent, který rád čte detektivky". Tento výrok může být pravdivý nebo nepravdivý v závislosti na mém vztahu k alkoholu a detektivkám. V mém případě je nepravdivý; hádejte proč, když vás ujistím, že k mým oblíbeným autorům patří Agatha Christie, Dick Francis a jiní detektivkáři. Nebo konjunkcí dvou výroků "jsem abstinent"a "denně vypiji dva litry vína"je výrok, který bude zaručrně nepravdivý, totiž "jsem abstinent, který denně vypije dva litry vína". jak jsem napsal, tato snačka je takzvaná logická spojka a čteme ji "a", případně pro zdůraznění "a zároveň".
doplněno 08.01.11 19:32:Komentář"Nedomnívám se, že v daném případě se jedná o tento symbol, a to hned ze dvou důvodů: jednak, jak jsem se pokusil vysvětlit, takový symbol spojuje dva výroky, ale v dotazu dva výroky nevidím. Výraz:"3*34,081=0,06082 g"bychom ještě mohli pokládat za výrok, ať už pravdivý nebo nepravdivý; je to jakési tvrzení (výrok) že pravá strana v tom vztahu je rovna levé straně. Ovšem před tou šipečkou je "1,785*10", což je prostě číslo a tedy žádné tvrzení. (Samozřejmě je možné, že to tazatel nenapsal celé a že to tedy je součástí nějakého výroku, ale nemyslím si to. A druhý důvod je v grafice: jak jsem psal, logické "a"(též čteno latinsky "et") by mělo být víceméně na účaří, kdežto to, na co se tazatel ptá (tedy ^ ), je umístěno na poloze horního indexu. Takovéto umístění symbolu ^ se používá pro označení mocniny a jde spíše o typografický symbol než o nějakou matematiku.
2. Druhá možnost: ^ označuje mocninu.V tomto významu se užívá stříška, malé obrácené v v horním indexu, a je to spíš pokyn pro sazečský program, aby to, co je za ním, vysázel na poloze horního indexu, tedy interpretoval to jako mocnitel. Například v TeXu (ale podobné je to i třeba v O.o.o.) chcete-li napsat "35x, to celé na dvanáctou", napíšete
(35 x)^{12}
Howgh
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.