Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geometrická úloha

Od: planiometrie odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, byl by někdo ochoten mi poradit s následující úlohou?

Je dána úsečka AB a přímka p, která protíná úsečku AB v jejím vnitřním bodě. Na přímce p sestrojte bod V tak, aby osa úhlu AVB ležela na přímce p.

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

3x

z prostředka úsečky veď kolmici, V bude v jejím průniku s přímkou

OK. Doplním důsledek: nejsou-li p a AB kolmé, úloha má jedno řešení, jinak nemá žádné nebo nekonečno.

O, jak uvádí Amos, není tak docela AOK a i já se původně zmýlil tak jako Vy

hodnocení

3x

Zdravím.

Nezatracuji radu rádce "xx". Pokud přímka p neprochází středem dané úsečky AB a není na ni kolmá a použijeme-li ji jako osu souměrnosti pro zjištění obrazů krajních bodů úsečky AB (viz obr. 1), vzniknou dva stejnolehlé rovnoramenné trojúhelníky AA’V a BB’V se společným hlavním vrcholem V a osa vnitřního úhlu při hlavním vrcholu leží na přímce p. Pokud je přímka p kolmá na úsečku AB a neprochází středem této úsečky (viz obr.2), má úloha také jedno řešení – úhel AVB je přímý a jeho vrcholem V je průsečík přímky p s úsečkou AB. Osa tohoto úhlu leží také na přímce p. Pokud je přímka p současně osou úsečky AB (viz obr. 3), má úloha nekonečně mnoho řešenívrcholem V může být každý bod přímky p, na níž opět leží osa těchto úhlů. Pokud přímka p prochází středem úsečky AB, ale není na ni kolmá (viz obr. 4), bude se řešení hledat těžko...

Geometrická úloha

xx*
hodnocení

0x

Sestrojíš bod A‘ (nebo B‘) osově souměrný podle přímky p k bodu A (B). Pak přímka A’B bude jedno rameno hledaného úhlu.

V = ↔A‘Bp

Nechápu, jak tohle chcete dokázat. Představte si přímku p kolmou k AB vedenou v jedné třetině mezi A a B. Co vy na to řekněte?

hodnocení

0x
Pravdu Má @kami123 rádci @xx nevěř
kami123

Obávám se, že pravdu nemám.

viz tvrzení amose.

špatně jsem původně pochopil zadání

Já se původně dopustil téže chyby jako vy, totiž čpatně jsem pochopil zadání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]