Nejste přihlášen/a.
No mělo by to jít převedením všeho do jednoho logaritmu. Možná ale bude schůdnější naopak rozepsat, aby se tam vyskytoval pouze log x a čísla; například rozepsat log 2x = log 2 + log x atakdále. To by mělo vést na rovnici
log 2 + log x - (1/3) log x + 2 log x = log 2 + 3 log x + 1
tedy log x = -3
x = 0,001
To je ovšem rozdílné od očekávaného výsledku, ale přitom je to tak jednoduché, že nevidím, kde by se tam mohla skrývat chyba. Vidí ji Jirbar?
Koukám koukám, nevidím.
Je to děs tahám papír z koše. Vaši "chybu" nehledám, zato vidím mordu na papírku, když si upravím třetí odmocninu jako "x" na mínus třetí.
Takže znova, byt je to další alternativa výsledku.
log(2x) - log(x(1/3)) + log(x(2)) = log(2) - log(x(-3)) + 1
[ log(2x) + log(x(2)) ] - [ log(x(1/3)) - log(x(-3)) ] = log(2) + 1
log(2x(3)) - log(x(1/3)/x(-3)) = log(2) + 1
log(2) + log(x(3)) - log(x) = log(2) + 1
log(x(3)/x) = 1
log(x(2)) =1
x = 10(1/2) to jest druhá odmocnina z deseti
doplněno 07.01.11 04:36:A další morda. Vínko je dobré na srdce, již méně na matematiku. Exponenty při násobení SČÍTÁME. Proč jsem je tedy násobil.
log(2x(3)) - log(x(1/3)/x(-3)) = log(2) + 1
log(2) + log(x(3)) - log(x(10/3)) = log(2) + 1
log(x(3)/x(10/3)) = 1
log(x(-1/3)) =1
x(-1/3) = 10
1/x(1/3) =10
1/x = 1000
x = 0,001
To byl poslední "pokus"
doplněno 07.01.11 04:40:Viva, Viva, Victoria. Tak jsme se sešli. Trochu krkolomný výpočet, ale aspoň vidí pravidla úprav a jistě nebude plést zacházení s mocninami tak jako se to povedlo mně. Ovšem může za to vínko z aronie.
Odpověď mimo mísu. V roce 2009 jsem trhal na Mikuláše a nakvasilo se 20 litrů. Naštěstí ptáci nezezobali ale mělo špatnou vlastnost, že rychle "vyschnulo" . Vloni v září dalších 30 litrů a ke vší smůle od listopadu chumelí, takže další dávka čeká na lepší počasí, pokud na stromě něco zbude.
Zadání : obrázek
v rovnici: odmocnina - třetí odmocnina; zlomek - x na třetí (kdyby to šlo špatně číst)
Ještě doplním log(a/b) = log(a) - log(b). Tohle by mohlo stačit: převést všechno pod jeden logaritmus podle těchto pravidel a pak odlogaritmovat.
Tyhle pravidla umím. Když to podle nich dám do zlomku / vynásobím, dál už nevím, co s tím. Pořád mi to vychází nějak divně. Výsledek má být x = 0,0001.
Tak mně po pár úpravách vyšlo log (x(4)) = 1. Už jen odlogaritmovat. Kolipak to je? (Zápis je x na čtvrtou)
doplněno 05.01.11 23:10:To by mělo být x= 1,7777
doplněno 05.01.11 23:57:Ten můj výsledek je čtvrtá odmocnina z deseti, nebo taky deset na jednu čtvrtinu. Není náhodou to číslo 0,0001 špatné vyjádření téhož a je to vlastně deset na mínus čtvrtou
Čtvrtá odmocnina z deseti je správně. Ale pořád nevím, jak to tak nějak vypočítat (postup). Co se stane s tím zlomkem a s tou třetí odmocninou z x? Zkoušela jsem asi 3 možnosti, jak to vypočítat, ale nic mi asi nevyšlo . Když jsem vše rozložila atd., dostala jsem se k výsledku x na šestou = 10* třetí odmocnina z x. To je asi nějak špatně :D a nebo nevím, co s tím dál dělat. ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.