Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravidla při oslovení v české jazyce

Od: markusak odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

pokud politik na úvod vyřkne větu: "Mým voličkám a voličům", je to správně? Není náhodou pravidlo, že tato věta má začínat "Mým voličům..."?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

4x

mám takovej dojem, že v případě, že oslovuješ ženy a muže zvlášť, tak dáváš přednost vždycky ženské :) jako v běžném životě...ale pokud chceš být moderní a genderově vyvážená, napiš "Mým voličům"...a máš to bez rozdílů pohlaví

markusak
hodnocení

Jsem trochu z té odpovědi rozpačitÝ :-D Ale dobře, já hovořím o vysloveně pravidlu, které je součástí kodifikované češtiny. Jen mě to zaujalo, tak jsem se chtěl zeptat, jak to je :)

krtek6

pardon...podle nicku mi přišlo že jsi holka... ale jak píšu...platí pravidlo ženska/vyšší hodnost/vyšší společenský žebřížek první...viz... "Vážené dámy a pánové"

markusak
hodnocení

Na tom něco je, jen právě přemýšlím, zda se k tomu nevztahuje ještě jiné pravidlo, ale ok :) *zmateny*

hodnocení

3x

Ještěže to není Mým národům...

markusak
hodnocení

Tam to pravidlo ani řešit nemusíme :-D

hodnocení

2x

Mým volícím .. tam se vejde i nebinární Alžbětko ..

markusak
hodnocení

Mně osobně přijde nejpřirozenější: "Mým voličům", do kterého jsou zahrnuti všichni. Ale když už jsem to viděl takto rozvedené, tak mě zajímá, zda opravdu pravidlo, které upravuje posloupnost, existuje. Protože jsem to již někde četl :)

Ovšem nějaká konzervativní pravidla dnes už neplatí. Musíte oslovit 71 pohlaví i nepohlavní jedince.

markusak
hodnocení

To abych si napsal poznámky už i k oslovení :-D Mimochodem, nemám Vám onikat? Nevím, jak se dnes cítíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]