Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
pokud politik na úvod vyřkne větu: "Mým voličkám a voličům", je to správně? Není náhodou pravidlo, že tato věta má začínat "Mým voličům..."?
mám takovej dojem, že v případě, že oslovuješ ženy a muže zvlášť, tak dáváš přednost vždycky ženské jako v běžném životě...ale pokud chceš být moderní a genderově vyvážená, napiš "Mým voličům"...a máš to bez rozdílů pohlaví
Jsem trochu z té odpovědi rozpačitÝ Ale dobře, já hovořím o vysloveně pravidlu, které je součástí kodifikované češtiny. Jen mě to zaujalo, tak jsem se chtěl zeptat, jak to je
Mně osobně přijde nejpřirozenější: "Mým voličům", do kterého jsou zahrnuti všichni. Ale když už jsem to viděl takto rozvedené, tak mě zajímá, zda opravdu pravidlo, které upravuje posloupnost, existuje. Protože jsem to již někde četl
Ovšem nějaká konzervativní pravidla dnes už neplatí. Musíte oslovit 71 pohlaví i nepohlavní jedince.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.