Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přerušení studia na gymnáziu

Od: lubombar® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den.
Je mně 18 let a bydlím v Praze 10. Chodila jsem do třetího ročníku gymnázia, jehož druhé pololetí jsem nedokončila ze zdravotních důvodů. Nyní žádám školu o přerušení studia od 1.9. 2021 do do konce ledna 2022.
Dotaz zní: ví někdo co je potřeba zařídit a na jakých úřadech pro zajištění sociálního a zdravotního pojištění?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Důchodové pojištění není povinné. Pouze dobrovolné. Studium se od 18 let nezapočítává pro důchodové účely pro nikoho - platí od r. 2010. Dobrovolně placena min. částka je kolem 2500kc.
Zdravotní je povinné. Neplánujeme nastoupit někam do zaměstnání? Můžete si platit cca 1900kc měsíčně. Pokud byste šla do evidence na úřadu práce, zdravotní platí stát. Na zdravotní pojišťovnu musíte nahlásit, jakým způsobem budete mít zajištěné pojištění, do 8 dnů od přerušení studia.
doplněno 24.08.21 18:51: Bylo by vhodné, abyste měla napsáno...přerušení studia ze zdravotních důvodů.
hodnocení

Děkuji za odpověď.
Na Zdravotní pojišťovně mi řekli že když dodám souhlas školy s přerušením studia, že budu mít hrazeno pojištění jako bych dále studovala- je to možné?

hodnocení

0x

Za koho platí pojistné stát

A, B – Nezaopatřené děti

Za nezaopatřené dítě se podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, považuje dítě do ukončení povinné školní docházky (kategorie A), a poté (kategorie B) do 26. roku věku, jestliže...

... se nemůže připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc

vzp.cz/...

Jen si ověřte, zda skutečně stačí jen potvrzení školy a není nutné např. i vyjádření lékaře. Nejlepší by bylo dotaz napsat, ať máte i písemné vyjádření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]