Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na jakou střední, když mě baví cizí jazyky + je gympl těžký a k čemu je?

Od: jane* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
Po prázdninách jdu do deváté třídy ZŠ. Vím že je na výběr moji budoucí školy ještě brzo, ale pomalu se rozhoduju. Můžete mi poradit, na jakou střední školu jít, když mě baví cizí jazyky? Příbuzní mi radí jít na gympl. Ale já zase myslím hotelovku. Kam mám jít?
Je gympl vůbec k něčemu a je těžký?
Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

err
hodnocení

5x
Gymnázium je nejlepší vstupenka na VŠ. Po jeho absolvování si můžeš vybrat jakoukoliv školu. Připraví té nejen na přijímací zkoušky, ale i na VŠ celkově.. Naučíš se pořádně učit.
Na kvalitním gymplu budeš mít výbornou výuku cizích jazyků.
tenchytrej*

To je dost zkreslená představa, že je to nejlepší vstupenka na VŠ :D. Chtěl bych vidět gympláka třeba na ČVUT mezi všemi těmi absolventy z průmyslovek, staváren a strojních středních.
Jakmile je to technický obor, tak průměrný gymnazista nemá šance nebo je minimálně v nevýhodě.

sauco
Že zkušenosti absolventů strojárny a stavárny: gympláci jsou při nástupu na technické obory napřed v matematice, fyzice. Průmkaři jsou napřed v těch odbornějších předmětech, které ale gympláci rychle doženou. Průmkaři naopak často matiku nedoženou a z VŠ odchází. Celkově je pro ně subjektivně studium VŠ náročnější než pro gympláky.

liska5
hodnocení

3x

Na hotelovce je to směřováno víc na praxi. Nevím, jak moc Ti sedne hodně obsluhovat v restauracích, v barech, případně pracovat na recepcích hotelů a infocentech.

Jestli Ti mohu poradit, neber jazyk jako cíl, ale jako prostředek ke studiu nějakého oboru v zahraničí. Jedna z rodiny šla do Vídně studovat němčinu, aby měla po maturitě na policejní akademii lepší uplatnění u cizinecké policie. Vdala se tam, pár let žila a pak tam vystudovala zubní laborantku. Po letech praxe v oboru tam má teď konečně svoji soukromou zubní laboratoř se špičkovými technologiemi.

Jakmile cílem je sám jazyk, tak po maturitě, nejlépe na gymnáziu, ho buď studovat učitelsky /pedagog,fakulta/ , případně překladatel nebo tlumočník / filosofická fakulta/.

mraf
hodnocení

3x

Směřujte na ekonomiku - zahraniční obchod, VŠE, cestovní ruch... Spolužák dělá různě po světě atašého - na plat si nestěžuje. Na gymnáziu byl ovšem takzvaný primán - dvojka zřídka. A to i z matiky.

Je dobře uvažovat dopředu, hlavně o uplatnění po absolutoriu. Přání se vám vyplní, neboť stěstí přeje připraveným, jak známo.*palec*

tenchytrej*

To že někoho baví jazyky ještě neznamená, že má na to aby udělal VŠE. Velká část z jejích fakult je dost komplikovaná.

hodnocení

2x
Gympl s rozšířenou výukou jazyků.
Gympl je určený pro snazší vstup na VŠ (snazší složení přijímačky na těžké obory) a pro lidi, kteří nejsou rozhodnutí a dobře se učí.
Gymnazisti mají nejlepší znalosti jazyků. Někteří mají C1 v maturitním ročníku (jazyková zkouška na úrovni rodileho mluvčího).
tenchytrej*

To Vám asi někdo vyprávěl pohádku. Za pravé C1 není rodilý mluvčí (to je C2).

Za druhé dostat C2 je v podstatě nemožné, protože tím musíte dokázat, že umíte gramatiku v podstatě LÉPE než třeba průměrný angličan.

sauco
hodnocení

1x
Záleží na tom, jakým způsobem tě ty jazyky baví. Pokud tě baví komunikovat s lidma a chceš jazyk komunikačně využívat při tvé práci, není nezbytně nutné jazyk vystudovat - lze se ho například naučit při pobytu v zahraničí a ke studiu si vybrat jiný obor (například se stát sestřičkou a jít pracovat do Německa :). Pokud tě ale baví nauka o jazycích, gramatické jevy, překlad, učitelství, původ slov, historický vývoj jazyka, záleží ti na bezchybném ovládnutí cizího jazyka atd.potom je samozřejmě nutné studovat daný jazyk na VŠ a opravdu nejuniverzálnější přípravou na VŠ je gymnázium. Pokud by sis jazyky v průběhu studia na gymplu rozmyslela, můžeš se hlásit třeba na medicínu nebo na práva či techniku. Studium na střední škole se zaměřením např. hotelová škola studenta nepřipraví všestranně, na přijímací zkoušky třeba na medicínu se pak musí připravovat s mnohem větším úsilím než gympláci. Zároveň i přijímací zkoušky na jazykové obory na VŠ většinou (závisí na jazyku) vyžadují znalost jazyka včetně gramatiky a překladu na vyšší úrovni. Nejsem si jistá nakolik té na toto připraví hotelová, představuju si, že tam je studium zaměřené spíše komunikačně, s jazykem se tam celkové pracuje jinak ( moje představa).

hodnocení

0x

Jazyky jsou dobré jako prostředek, nikoli jako cíl. Gymnázium je dobrá příprava na VŠ. Má smysl jen v tom případě, že jsi nekompromisně přesvědčená, že budeš dál studovat. Jinak je lepší odborná škola. Když si ale vybereš odbornou školu, měla už bys mít jasno, že ve zvoleném oboru také budeš chtít pracovat.

hodnocení

0x

Vždycky jsem chtěla školu zaměřenou na jazyky a ptala jsem se na ZŠ, jestli taková nějaká je a poradili mi cestovní ruch. Po jeho absolvování můžu říct, že tento obor je zaměřený na jazyky víc, než hotelovka. A pak můžeš jít na VŠ studovat jazyk, který tě baví. Já jsem si šla za svou španělštinou. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]