Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takovou otázku. Potřebuji úředně ověřit maturitní vysvědčení a potřebovala bych poradit, co vše je k tomu potřeba a co. Na netu jsem si přečetla, že ověření se provádí na poště, u notáře nebo na úřadě - to je více méně jasné. Jde mi o to, zda si tu kopii mám udělat doma a oni na tom úřadě (nebo poště..) mi na něj dají "jen" razítko, nebo jestli si doma kopii dělat nemám a donesu jim originál a oni mi z něj tu kopii udělají?
Myslela jsem si, že kopii provádějí on, že se to doma kopírovat ani nesmí, ale na internetu jsem se právě někde dočetla, že si tu kopii mám donést a dostanu na ni pouze razítko. Tak nevím. Nevíte někdo, jak to je?
Nerada bych tam ze sebe udělala blbce. Děkuji
Z vidimace (úředního ověřování listin) a legalizace (ověřování podpisů) jsem kdysi dělala zkoušku a v praxi jsem opravdu listiny a podpisy ověřovala. Už je to dlouho a studijní materiály doma nemám, ale nikdy bych neověřila někým přinesenou kopii. Naprostou jistotu, že dávám razítko na něco, co se opravdu shoduje s originálem, mám pouze v případě, že kopii pořizuji já. Na kopii přinesené z domu se může od originálu lišit nějaké číslo, může tam být záměrně zaměněno slovo. V dlouhém textu se dá důležitá drobnost lehce přehlédnout.
Tazatelko Petro, vůbec Vás nepodezírám ze špatných úmyslů, ale tam, kde vám potvrdí doma udělanou kopii, nepostupují správně.
Děkuji za odpověď. Já jsem si to původně myslela, že to ani nejde, abych si tu kopii provedla doma a donesla to tam jen potvrdit. Ptám se, protože jsem to vyčetla na internetu a trochu mě to zaskočilo a s ověřováním dokumentů ještě nemám žádné zkušenosti. Rozhodně nemám v úmyslu cokoliv zaměňovat, nemám k tomu sebemenší důvod.
Zdravím. Praxe je dnes taková, že se všude "šetří "čas. Pokud budete trvat na své kopii, musí vám ji "úřednice" přijmout, a pak poctivě slovo po slově a číslo po čísle zkontrolovat. Cím delší text, tím delší čas, a může se vám stát, že budou chtít příplatek. Takže pokud úřednice sama na kopírce vytvoří kopii, má jistotu, že vše odpovídá skutečnosti, nic nekontroluje a je to fofrem. V obou případech zaplatíte poplatek (30 - 50 Kč), nic vlastní kopií neušetříte. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.