Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
na Wikipedii je psáno: V případě, že je v jídle obsažena nepatrná příměs, mluvíme o příchuti. V mnoha článcích se mi ale zdá, že autor považuje příchuť a chuť za synonymum. (Někdy dokonce se zdá být synonymem také "aroma".)
Jak to vidíte vy? Považujete chuť a příchuť za synonyma?
U hodnocení potraviny je chuť to co je základní vlastností potraviny.Příchuť je něco,co je tu navíc,.
JB
Bezva odpověď. Jednou jsem slyšela hodnocení vína nějakým odborníkem. On víno popsal tak, jak to umí opravdoví znalci. A nakonec dodal, že to víno má "veselý ocásek". To je hezké, že? Ocásek, to mi přijde jako něco, co ještě doznívá o chvilku později. Třebas u vůně, parfému. Jak byste "ocásek" definoval vy?
Zdravím. Chuť je silná a výrazná, je to základ, který specifikuje konkrétní potravinu. Chuť sladká (cukr), slaná (sůl), kyselá (citrón), hořká (pelyněk)... Jsou-li 2 chuti stejně silně cítit, mluvíme o chuti sladko-kyselé, hořko-slané...Příchuť pak je další složkou chuti, ale ne tak výraznou, jen doplňuje původní základní chuť. Sladká s nakyslou příchutí, masová chuť s příchutí pepře či papriky, rybí s příchutí kmínu a bylinek, sladká (zmrzlina) s příchutí jahod, citrónu, borůvek. Základní chuť může doplňovat i několik příchutí (příjemně), nebo nepříjemně, pak mluvíme o pachuti. Příchuť může být přírodní (ve zmrzlině skutečné ovoce, ořechy, pistácie), ale i chemická (umělá). Ida
Zdravím. Nejím melasu, neznám její chuť. Karamel má chuť typickou a známou. Tak pokud má melasa chuť stejnou jako karamel, mluvíme o melase karamelové chuti. Pokud má melasa (svou původní) jinou chuť či nevýraznou nebo nepříjemnou a je z ní cítit karamel, stává se karamel její příchutí. Ida
Ano, příchuť je něco, co ve skutečnosti nemá s chutí nic společného. Jak tu bylo napsáno, jahodová zmrzlina je buďto z jahod nebo je tam místo toho umělá příchuť na ošizení jazyka. A to, že dnes spousta lidí, která se živí psaním kdovíkam, nezná základní významy slov rodného jazyka, se stává pomalu pravidlem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.