Nejste přihlášen/a.
Každý by se měl pokusit o nejvyšší možné vzdělání, ale na druhé straně, kolik lidí ve věku, kdy jsou ještě na základní, nebo střední škole mají už jasnou představu co by chtěli dělat? Nakolik jsou ambice v harmonii se schopnostmi a nakolik jsou to přání jednotlivce a nakolik rodičů? V minulosti byl výběr školy velmi omezený, dnes to nehrozí, je velmi mnoho zajímavých oborů ať maturitních, nebo nematuritních. Nemusí jít přeci každý na gymnázium, obchodní akademii, nebo průmyslovou školu. Někdo zatouží po umělecké škole, nebo uměleckém řemesle, i tady může být cesta. Ale co když nejdou v ruka v ruce ambice s těmi schopnostmi? Kdo má vlastně na to být dobrým vysokoškolákem? Podle mě střední škola s výjimkou pár opravdu náročných se dá prostě vydřít. Uvedu svůj případ. Na prvním a druhém stupni základní školy až do 7 třídy spíše lepší průměr až průměr, v 8 a 9 té třídě se to ale zhoršilo, asi v tom hrála roli i demotivace, nesoustředěnost, ale možná mi některé věci prostě nešly, ale čím to bylo, to bude asi těžké posuzovat. Neměl jsem sám žádné studijní ambice, byl jsem skromný, myslel jsem na učební obor, ale až na výjimky, nevěděl pořádně co, pokud se mi to zase líbilo, nechtěl jsem opouštět rodné město, jelikož obor byl ve vzdálenější části republiky. Takže jsem vybral pro mě nezáživný, náročný technický obor, který mi neříkal nic a ani mi nešel, zbytečná ztráta času a odchod pro špatná výsledky. Potom následovalo dálkové studium, nebyla to těžká škola, soukromá, ale to neznamenalo, že jsem se nemusel učit, naopak, tenkrát mi to dalo dost, zdvihlo sebevědomí, něčemu naučilo, ale stejně jsem to neuplatnil. Dnes pracuji jako dělník, lituji, že jsem spíše nešel třeba i později raději na nějaký učňák, pokud by to bylo navíc nějaké umělecké řemeslo, stokrát pro mě lepší, než třeba gympl, píši o sobě. Nechci se nějak podceńovat, ale nevím, do jaké míry záleží na IQ, co se týče výsledků studia a vůbec potenciálního studia, já jsem měl podle většiny testů výsledky IQ v rozsahu 91-99, průměr +-96. Tak si říkám, není to nakonec dobře, že jsem ten dělník? Nejsem asi žádný zázrak, ale pracovitý jsem a to velmi, to řemeslo mi chybí, nádeničina mě neuspokojuje.
IQ nesouvisí se studiem, pokud člověk není mentálně retardovaný.
V současnosti mohou vystudovat VŠ lidé s průměrným i lehce podprůměrným IQ, když zvolí vhodný obor. Záleží na více faktorech, motivaci, snaze a píli školu dokončit, prolézt "s odřenýma ušima" nějaký lehčí obor dálkově veřejnou správu a podobné...na známky se nikdo neptá, důležitý je titul.
Znám lidi, kteří si při plném pracovním nasazení a několika dětech, dodělali VŠ ve vyšším věku. Zaměstnání+rodina+studium dálkově.
Jakou máte otázku? Možná byste si mohl domluvit směny tak, aby jste mohl studovat při zaměstnání. Hodně se studuje online, že lidé nemusí dojíždět. Výuka probíhá přes počítač.
Při jiné práci možná mohl, při této, by to bylo dost náročné jak na čas, tak na "nervy". A potom ano, chápu, že mnozí jdou na školu s cílem stát se birokratem, můj cíl to nikdy nebyl, ani peníze, mě šlo a stále jde o obor, smysluplnou práci, jakousi jistotu. Kdybych nehrál na jistotu, tak školu nepotřebuji, vše by skonšilo zákldkou a já se chtěl věnovat něčemu tvůrčímu. Ovšem na vzdělání nedám dopustit, to je a má být základ pro každého, kdo po tom touží a chce se vzdělávat a je vzdělavatelný, ne jen pro elitu, nebo "výjimečně nadané", nebo ideální studijní tipy, ale kolik takovýc lidí je?
Mnohý vysokoškolák by to takhle nenapsal. Je v tom hodně pravdy. Za nás bylo určitě 10x méně míst na VŠ. Už na gympl šla elita. Kdo neměl vyznamenání, tak ani na něj nepomyslel. O generaci později tam už brali trojkaře. Na každého dostávala škola peníze, tak co je nebrat. Zažila jsem ještě éru kvalitních učňáků. Brzy po 90. roce se vyrojilo plno soukromých středních a vysokých škol a přibyly fantasmagorické obory a plno škol státní správy, aby bylo úředníků... Na PdF nepřekvapily kombinace typu hindština - hoboj. Přejali jsme západní demokratické postoje, už ani matika není u maturit povinná a tak studuje každý, aby si prodloužil mládí. A řeknu Vám, většina má sice titul, ale jsou NEPOUŽITELNÍ. Velká část dnešních vysokoškoláků si neumí práci zorganizovat, spolupracovat, vypočíst procenta, napsat dopis bez chyb, snadno podlehne stresu, nebo si nevěří...Úpadek, téměř zánik učňovského školství se už léta výrazně projevuje. Chybí ti šikovní machři, ale i řadoví řemeslníci, bez nichž se ani nedá zajistit bydlení. Znám více lidí, co by si rádi udělali učňák, řemeslo, i když mají VŠ. Nevím, jaké mají šance...
Na druhé straně ale je určitě lepší, ta dnešní možnost výběru a hlavně vyzkoušet si to a pokud to nebylo to vhodné, je možnost změny. Já psal jasně o uměleckém řemesle, protože v klasických těch velmi praktických, bych nikdy nebyl spokojen, já musím vidět v práci která už je tak náročná nějaký smysl. Ona i ta nádeničina ho madá a má to i své výhody-neberet si problémy sebou domů a můžete se věnovat jen tomu, co vás zajímá, ale to zase musíte mít klid a čas. Potm některá řemesla jsou prakticky na vymření, nebo zcela již mrtvá a to se nezmění, protože je tady velkovýroba a rozhodla poptávka, byť na úkor kvality, málokdo chce na zakázku dělaný kvalitní výrobek a to za vyšší cenu. Kolik lidí si kupuje "ručně" šité boty? Kolik si koupí kvalitní na zakázku dělaný nábitek? Nebo klavír? Minimum. Praktická řemesla typu zedník, instalatér, elektrikář, či automechanik ty jsou stále nenahraditelná, minimálně tři z nich jsou závislé na vzdělání, je k tomu třeba školy, v případě elektrikáře a automechanika je třeba jít s dobou a stále se učit, nestačí jen ruce a ale i hlava. Já si myslím, že ono ten gympl nění zase tak špatně, ale je pravda, že ten původní záměr byl, jak jste psala, vzdělávat potenciální elitu, to se děje na vybraných školách. A jinak k těm chybějícím řemslníkům, tak tam je trend to nehrazovat cizinci, kteří tady přijíždějí za prací, ale tak je to všude, když to nechtějí původní obyvatelé dané země nahradí to cizinci. Ano, psal jsem to zčásti jako úvahu a z části i o sobě samotném, ale na druhé straně, je třeba pochopit, že člověk v 15, nebo i 20 ceti letech, uvažoval zcela jnak.
Milá liško! Váš komentář je uchvacující! Možná budu trapná, ale něco takového už jsem dlouho nečetla. Vše tak krásně a jasně řečeno. Svatá pravda. Bohužel - dnes není vysokoškolské studium proto, aby byl nějaký přínos pro společnost, ale proto, aby se jedinci nějak realizovali. Takže je plno vysokoškoláků, kteří neumějí psát bez chyb, bojí se komunikace s lidmi, mají různé zdravotní potíže jen z toho, že se nacpali někam, kde nemají co dělat... a tito se snaží dnešní společnost řídit, protože chtějí být aspoń navenek důležití. Ale ty konce...
Sisi: pravda je v tom, co jste psala, jde o seberealizaci a otázka je, jestli to tak není lepší? Stejně skutečná elita, ta myšlenková, vědecká, umělecká se tím přeci neohrozí, naopak, společnost se může vyvíjet lepším směrem, méně patologie. A potom, možná je lepší někdo, kdo vystuduje vysokou, i když skončí v práci, kde nění kvalifikace požadována, než aby šel na řemeslo, které mu stejně nepůjde, nebude ho bavit apod. Dnes je problém i v tom, že mnohé obory jednoduše zanikly proto, protože už na ta povolání, kde se ten obor vyžadoval žádné formální vzdělání nepotřebují. To je trend, vývoj, navíc ve společnosti, která se stejně má vyvíjet společně s umělou inteligencí, je to už dané, nezměnitelné. Možná dopadne vše jinak.
jenyk - výborně! Ještě bych doplnila, že dříve spousta lidí byla manuelně zručná, protože prostě musela! Nebylo zbytí! Třeba lidé neměli peněz nazbyt a doma si udělali spoustu věcí. Dnes podobní sedí doma v binci a stěžují si, že jim nikdo nic nespraví.
jenyk a sisi: máte samozřejmě oba dva pravdu, ale změna u žnení možná, ten vývoj jde jinde a kdo se tomu nepřizpůsobí má prostě smůlu. Ano, movitější lidé si asi pořídí kvalitnější věci, já se přiznám, že jsem pro kvalitu. Ta je ale pro mnoho lidí asi drahá. Je to jako s auty, kdo si mohl před rokem 1989 dovolit koupit nové auto a jaké a jak dlouho na to musel šetřit? Ty auta vydržely a když se kazily, chlapi si ja sami opravovali, jako dítě jsem se na to díval. Auta nebyla v té době složitá technika, takže ti chlapi to mnohdy zvládli sami, navíc samozřejmě čím složitější systém, tím více labilnější a dražší. Jedině krize a to vážné krize mění chování lidí, vrací je k normálu, teď takový stav úplného normálu asi není.
Já věděla, že jsem to někde četla - Metro, pátek 2. 7.
Kanceláři, adieu! Z právníka může být kamnář nebo malíř. Lidé mění profesi, chtějí za sebou vidět výsledky práce
Tam ale to nemusí být nekvalitním absolventem, ale někým, kdo vyhořel, kdo se v profesi nenašel, navíc v něčem, kde třeba nechce řešit a ani vidět ty problémy. Nevím, jestli vystudovaný atronom by chtěl dělat a bylo jeho snem dělat někde u pásu? Ale proč by třeba nechtěl být umělecký kovář, nebo truhlář? Zrovna třeba kamnář, to už je dost omleté, to jsou řemesla, která možná ještě mají smysl dnes, žijí ještě starší generace, ale za 30, nebo 50 let, koho budou zajímat kachlová kamna, chataření, chalupaření, práce na zahradě? Asi stejně tak, jako dnes už asi nikdo nepřede u kolovrátku a neposlouchá pohádky, lidé to nahradili internetem.
Nepřede? To byste se divil, kolik lidí se ruční prací odreagovává - a když to časem chtějí dělat pořádně, tak si nějakou školou nebo kurzem projdou.
To je fajn, ale mám obavu, že za 20, 30, nebo 50 let už asi ne, možná někde ve světě, kde se zastavil čas. Ale ono je to tak i s klasickou hudbou, je tady dlouho, není mrtvá, má svých stálých minimum procent (patřím mezi ně) obdivovatelů a posluchačů a jde napříč generacemi, takže to bude platit i u toho tradičního řemesla. Já vím, bylo o kvalitě, ale na tu se te´d hraje minimálně. Jinak jsem osobně z genrece, která je tak mezi, takže chápu oboje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.