Kdyz povezes bremeno na sirku, teziste bude bliz a uvezes vetsi vahu nez na delku tam se muze bremeno nebo i cely vozik prevazit dopredu.Predstav si to jako paku cim delsi tim mensi hmotnost muzes nalozit.
Diagram sice není, ale je to celkem jednoduché. Obecně - čím dál je těžiště nákladu od vozíku, tím je jeho nosnost menší. Takže jestli má něco 140 x80 je logické, že když to vezmu našíř, mám těžiště 40cm od vozíku, když to vezmu na délku, je už těžiště 70cm daleko.
Truhláři o tom vědí své - balík lamina má i na šířku 207cm a tak je potřeba skutečně dobře počítat, kde je ocitá těžiště. Ono mnohdy stačí jen spustit vidle dolů po nabrání balíku z kamionu a i těch pár centimetrů o které se těžiště během spouštění přesune často stačí k tomu, že jdou zadní kola do luftu. O sjíždění z kopce ani nemluvě
Nejde vložit obrázek jsou to diagramy Příklad Vysokozdvižný vozík s tímto zatěžovacím diagramem má převést břemeno s těžištěm uprostřed a o hmotnosti 1550 a jehož půdorysné rozměry jsou 140 x 80 cm A vozík převeze i na délku B vozík převeze pouze na šířku C vozík převeze libovolně Správná odpověď za b a já bych se vás chtěl zeptat proč je to za mě já bych to potřeboval pochopit děkuji
Máte délku vidlí. Pak celkovou nosnost zvedacího zařízení. Na vidlích 50cm od uložení je maximální nosnost. Na šipci vidle je méně, přesně dle tohoho grafu.
Ale ve skutečnosti se to tak nebere, jen při školení.
3200 kg je ve vzdálenosti 50 cm a 2200 kg ve vzdálenosti 100 cm tzn. 1000 kg na 50 cm = každých 10 cm délky je 200 kg na hmotnosti, takže my máme břemeno o délce v těžišti 40 x 70 cm což 40 je jasně v pohodě a 70 vypočítám že odečtu od 3200kg – 2 x 200 kg= 2800 kg, takže vozík uveze při délce břemene 140 cm (v těžišti) 2800 kg a tobě to váží 3100 kg.
Musíš vypočítat těžiště nákladu - na délku je těžiště na 70 cm (140:2), a to podle diagramu VZV uveze jen 1400 kg. Na šířku je těžiště na 40 cm (80:2), a to VZV uveze až 1600 kg. Výsledek tedy je na šířku, příp. ještě možnost odebrat 150 kg a pak jde i na délku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.