Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Které slovo se nepatří mezi ostatní?

Od: lenka8 odpovědí: 6 změna:

V testu jsme měli vybrat z podstatných jmen ČITATEL UČITEL SPISOVATEL ODESILATEL, takové, které z hlediska slovotvorby mezi ostatní nepatří. Vůbec jsem nevěděl jak na to, nakonec jsem vybral slovo ČITATEL? Je to dle Vás správně? Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Ano. To první je číslo, to ostatní jsou lidi.

hodnocení

1x
Já bych to viděl taky na "čitatele". Ani ne tak pro to, že to není člověk (alespoň ne primárně). Spíš kvůli tomu že ta ostatní slova popisují konatele děje, čitatel je jeho výsledek ("počet jmenoatelů").
doplněno 12.07.21 10:31: Způsob tvoření příponou je spíš technická záležitost, ne funkční.

eman
10.06.21 19:25
hodnocení

0x
Ano.

lenka8
hodnocení

Teď nad tím přemýšlím a říkám si, jestli to nebude spíše slovo SPISOVATEL (z hlediska slovotvorby - ne významu). čítat - čitatel, učit - učitel, odesílat - odesilatel. A u SPISOVATEL - psát - spisovatel. Nebude to tak spíše?

helenak

Dobrý večer,

já se osobně domnívám, že na základě této logiky by mohla být všechna slova tvořena stejně :) Ke slovesům "čítat", "učit", "odesílat" je připojena přípona -el, která ze slovesa vytvoří jméno označující nějakou existenci, která má schopnost vykonávat danou činnost (učitel učí, odesílatel odesílá, čitatel podává informaci, kolik zlomek čítá těch daných částí např. polovin). Ale spisovatel přece může být tvořen od slova spisovat úplně stejně.

U testu bych si s tímhle problémem nevěděla rady, ale nestyděla bych se za to. Takovéhle hloupé otázky jsou přesně tím, co jsem na škole nikdy neměla ráda (jsou fajn na lámání si hlavy po večerech při kávě, ale připadá mi nesmyslné na jejich základě určovat inteligenci, hodnotu a posléze i budoucnost žáků).

Helena K.

dasa*
hodnocení

0x
Toto jsou opravdu neskutečné kraviny, které se ve škole učí. Kdyby se raději věnovali výuce pravopisu. Když čtu některé články rádoby redaktorů a nedej Bože diskutujících, tak se stydím i za ně. A to jsem 40 let ze základky pryč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]