Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zůstat na vysoké škole nebo odejít?

Od: ann* odpovědí: 10 změna:
Krásný den. Předem se omlouvám za obsáhlejší otázku, ale spíše je to menší zpověď, protože jsem se ocitla v situaci, že nevím kam dál. Studuji 2 rokem nejmenovanou vysokou školu, obor design nábytku a už mi zbývá jen rok a mám to (snad) v kapse, ale problém je v tom, že já nevím, jestli chci školu dokončit. Ze začátku mne obor opravdu bavil, ale poslední dobou se doslýchám, že moc uplatnění obor nemá a upřímně si při studiu nepřijdu šťastná (myslím ze je to i tím ze jsme byli dlouho doma). Už mám za sebou 6 zkoušek a všechny úspěšně, ale říkám si, zda by nebylo lepší pracovat? Můj obor se hodně zaobírá praktickou výukou, takže o sobě mohu říct, ze jsem zručná. Nemám ale už sílu učit se na další zkoušky. Nebaví mě neustále se každý půl rok strašně stresovat, mám vždycky takový problémy se žaludkem ze pomalu ani nejim a o tom, že při zkouskovem strašně priberu ani nemluvím. Snažím se sportovat a dělal své koníčky, ale bohužel mi na to moc času nezbývá, jelikož mám 13 předmětu a více jak polovina jsou o projektech, takže pak jen sedím cele dny i víkendy nad projekty a do toho se ještě učím na zkoušky. Do toho chodím na brigádu, také jediné co dělám je škola, práce, škola, práce. Jsem z toho hrozně unavená, úplně strašně. Mám přítele na kterého nemám skoro vůbec čas, protože MUSÍM dělat školu. Chtěla bych už bydlet sama, ale to nejde, jelikož můj plat není tak vysoký aby pokryl všechny náklady, a tak zatím bydlím u mamky, ale mám tu vcelku volnost, hlavně je mi 21 let. Nevím co dál. Na jednu stranu si říkám, že když půjdu pracovat, už si neuziju prazdniny, budu pracovat cely život, ale mužů jít do vlastního bydlení a budu mít čistou hlavy. Na druhou stranu mi chybí už jen rok a hodně věci jsem měla vydřených, takže bych akorát tak naštvaná, ze to bylo zbytecne.. co si o tom myslíte? Dekuji a za případné chyby se omlouvám.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Naše generace byla vychovávaná sloganem: Nejdřív dodělej školu a pak si dělej co chceš. Myslím si že i u vás je to příznačné. Pár let dřete a v cílové rovince to chcete vzdát? To, že dnes není v oboru uplatnění, neznamená, že nebude ani zítra. A v papírech je vždy /tedy skoro vždy/ lepší mít VŠ než SŠ.

Řekněte si, že ten poslední rok prostě dáte i kdyby čert na koze jezdil, kousněte se a pak si prostě život užijte. V práci nad vámi bude nějaká nevyučená koza a bude vás to štvát ještě víc.

Neřeknu, kdybyste měla nějaký jiný cíl, ale lenost z učení a málo času pro přítele mi připadne málo.

Já vaše problémy nezlehčuji, chápu vás, ale ze zkušennosti radím. Určitě dodělat školu!

hodnocení

3x
Projekty mají výhodu že pravděpodobně z těch předmětů nemáte další zkoušky? To by bylo dobré. Lepší než mít ze všech předmětů jenom zkoušky.
Dodělat školu. Chybí Vám jenom několik předmětů ze druháku a ve třetaku se v letním semestru hlavně připravuje na státnice a píše bakalářku...nebo možná máte něco praktického namísto bakalářky.
Zbývá hlavně dokončit druhák a zimní semestr třetího ročníku. Pak se finišuje.
Zpocitejte si kredity. Kolik budete mít za první a druhý ročník dohromady, abyste věděla, jestli máte splněné volitelné předměty. Musíte mít celkem 180kr.
Máte hodně předmětů - měla byste mít také hodně kreditů.
Možná zjistíte, že volitelné máte splněné a zbývají pouze povinné předměty.
Vztah nemusí vydržet na celý život. Někdy ano, nekdy ne.
Vzdělání Vám zůstane na celý život, ať jste vdaná, rozvedená, s přítelem nebo bez něho...

hodnocení

3x

Dokončit školu.

Je možné, že absolventi oboru design nábytku dnes hledají uplatnění obtížně, ale přece jen se jedná o jakési vysokoškolské vzdělání v oboru výtvarném. Úplně první zaměstnání možná najdete jako výtvarník kulturního domu (plakáty, pozvánky), pracovnice školní družiny... Plat asi nic moc, ale časem si dobrý výtvarník vytvoří solidní renomé a může pomýšlet na lepší místo a lepší plat. Kam byste chtěla jít pracovat bez dokončené školy? Jaké "dobré" místo máte na mysli?

xxk
hodnocení

2x

Máte za sebou 6 úspěšných zkoušek, se studiem nemáte problém, bylo by škoda školu nedodělat, když už vám zbývá jeden rok. Pro mnoho z nás byla škola také nepříjemná, ale teď jsme rádi, že to máme dokončené... Kdyby jste školu nechala a šla pracovat, nemáte také jistotu, zda by jste tam byla spokojená. Jak píšete hodně věcí na škole máte vydřených, muselo by vám být přece líto, aby vše vyšlo vniveč.

stjer
hodnocení

2x

Rozhodně dodělat školu.

liska5
hodnocení

2x

Nevzdávej to! Jinak toho budeš jednou hodně litovat. Pro Tebe budou různé příbuzné obory, kde uplatníš své výtvarno, na které Tě s pouhou maturitou nevezmou. Uprav si režim, stravu / zelenina, mandle, hořčík, B komplex/, omez průmyslově vyráběné potraviny, sladkosti a slaz.nápoje,.../, pitný režim, pohyb. Rodiče mají k Tobě vyživovací povinnost, tak vynech na čas tu brigádu.

histon
hodnocení

2x

Čas a život je to nejcennější na světě, protože to, co se jednou stane, už nikdy vrátit nemůžete. Chcete se snad vzdát 1 roku svého života? Za ten rok toho můžete dokázat více než kdy ve vašem životě. A že by nebylo uplatnění? V zahraničí se vždy něco najde.

Nenechávajte rozhodnutí na jiných lidí, které vůbec neznáte, včetně mě. Sepište si na papír plusy a mínusy. Tak vám odpoví své vlastní já ;).

-Histon

daniela1
hodnocení

1x

Důležité jsou věty "Nemám ale už sílu učit se na další zkoušky." a "mám vždycky takový problémy se žaludkem ze pomalu ani nejim a o tom, že při zkouskovem strašně priberu ani nemluvím".

Pokud to jenom trochu jde, školu určitě dodělat, vysokoškolské vzdělání se vždycky hodí. Navíc, skončit znamená zahodit i ty vydřené úspěchy, jako by se nikdy nepovedly.

Jestli je to ale opravdu tak nesnesitelné, že další zkouškové už fakt ne, pak je asi čas školy nechat. Ve 21 / 22 letech život nekončí a za ničení svého zdraví tohle nestojí. Ono se to lehce řekne, jenom rok, ale on je to ještě rok, tak je potom otázka, jestli to znamená několik dnů stresu během zkouškového a státnic, nebo rok zkaženého života. To ale nikdo z nás tady neví.

Nechat školy kvůli času na přítele je nesmysl.

hodnocení

0x

Myslím si, že byste tu školu měla dodělat. Pracovat můžete i v jiném oboru, ale je výhodné, mít VŠ titul.

Pokud máte problémy se stresem, tak tady je odkaz na jeden soubor:

kostka-skola.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]