Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Zadání příkladu je následující :
Krabice o hmotnosti 40,0 kg je z klidu tlačena po dráze 5,00 m po drsné vodorovné podlaze konstantní přiloženou silou 130 N. Činitel tření mezi krabicí a podlahou je 0,300. Najdi (a) práci vykonanou působící silou, (b) přírůstek vnitřní energie krabice a podlahy v důsledku tření, (c) práci vykonanou normálovou silou, (d) práci vykonanou gravitační silou, (e) změnu kinetické energie krabice a (f) konečnou rychlost krabice.
Zajímalo by mě , jak na podotázku c,d => kantor mi říkal, že to je něco se skalárním součinem a že závisí na směrech síly.
Dokázal by mi někdo pomoci? Děkuji ![]()
Zdravím,
a, b, e, f) jsou dobře.
c,d) Síla, která působí kolmo ke směru pohybu, nekoná práci. To proto, že práce se vypočítá jako skalární součin síly a dráhy, což lze zapsat W = F. s. cos α. Protože α = 90°, je cos 90° = 0. Je to zřejmé i bez matematiky - např. budeme-li na krabici tlačit shora, neposune se, nevykonáme žádnou práci.
Např. Slunce, přestože na Zemi působí gravitační silou - a v důsledku toho zakřivuje dráhu Země, nekoná žádnou práci. Gravitační síla Slunce totiž působí kolmo ke směru pohybu Země (směřuje do Slunce).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.