Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci zeptat, zeptat zda-li to je dobře a pomoct s dalšími příklady

Od: jshej3kebe odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, chci se zeptat zda-li to mám správně a pomoct s doděláním 3. cvičení. A jestli ještě mohu poprosit o vysvětlení, dodělal bych to sám, ale nevím zda-li to mám správně.
Chci zeptat, zeptat zda-li to je dobře a pomoct s dalšími příklady

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

daniela1
hodnocení

1x

Asi bych poradit dokázala, ale mám značné problémy zjistit, co je tam vlastně napsáno. Věty "The cat ate the fish" a "My father will punish my sister" jsou správně. Jestli je někdo šikovnější než já, třeba přečte i zbytek.

nevimlkl

Dobrý den, ono se to dá přiblížit kliknutím na to. Ano tyto věty tam jsou napsané.

daniela1

Samozřejmě, že se to přiblížit dá a ty věty tam napsané jsou. Mění to snad něco na tom, že je to nechutně plné škrtání a posouvání, nepřehledného psaní přes obrázky a písma, za které by se leckdo styděl?

Zkusím to ještě takhle - ne, není to správně. Kromě faktu, že jednotlivá slova nepřečtu a věty si spíš domýšlím, bych řekla, že "It was a stormy night"a "There was an accident yesterday"neznějí zrovna pasivně, "by she"má být spíš "by her"a celkově je tam nějaký nepořádek - ať už v časech při převádění mezi active / passive voice (You bought fruit yesterday) nebo drobné "překlepy"jako Romeo and Juliet.

Možná by pomohlo tohle. helpforenglish.cz/...

hodnocení

0x

Tak jsem to teda vyluštil. Věty jsou převážně správně; "zdali" se píše dohromady.

V horním cvičení vpravo je jedna "school" navíc, u níž jsem se nedopátral, k čemu patří. Šestka a sedmička chybí úplně.

U třetího cvičení doporučuju držet se druhé věty a dělat to podle ní: tu máš vypracovanou správně. Háček je v tom, že nejen musíme dát sloveso do správného (třetího) tvaru, ale musíme zvolit i správný čas (tj. zachovat ten, který je v původní větě v činném rodě). Což se ti v první větě nepovedlo – místo minulého času, který tam má být (nota bene když je tam "yesterday"), máš předpřítomný. Místo "have been" tedy má být "was". Analogicky zachováme čas v dalších větách. Napovím tu třetí – The thieves were arrested by the police.

Obecně: trpný rod se skládá z pomocného slovesa být ve správném čase a tvaru (tak je tomu vlastně i v češtině) a z tzv. třetího tvaru (aka minulého příčestí) příslušného slovesa. Znovu zdůrazňuju, že při převádění z aktiva do pasiva a naopak je třeba zachovat slovesný čas (a samozřejmě osobu, číslo a smysl). (Např. We bought fruit for breakfast. > Fruit was bought for breakfast. Zde je vidět, že tzv. agent, česky zvaný "původce děje", nemusí být v trpné verzi vůbec zmíněn. Což je vlasatně účel trpného rodu – původce děje nechceme nebo nepotřebujeme zmiňovat. Pokud tak přesto chceme učinit, můžeme pomocí předložky by: Fruit was bought by us. Doslova: Ovoce bylo koupeno námi.)

Jinak mám pocit, že látku docela i chápeš, ale zmatkuješ. Chyby v cvičeních jsou ze zmatku a z nepozornosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]