Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvorba otázek na maturitu - tipy

Od: matiseli® odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

jak jste si sestavovali otázky na ústní zkoušku z maturity? Přemýšlím nad dvěma formami:

A) Vše psát "odborným jazykem", podrobně, zmiňovat souvislosti (např. pomocí poznámek pod čarou). Dávat si na vypracování záležet, hodně u toho přemýšlet (např. o struktuře), tvořit různá schémata aj. grafická znázornění

B) Vše psát heslovitě a jednoduchým jazykem. Vypíchnout z celé problematiky jen to nejdůležitější, případně nejjednodušší. Vypracovat všechny otázky co nejrychleji

Jaká strategie je podle vás lepší? Nebo je ještě nějaká jiná, zde nezmiňovaná lepší?

Děkuji za rady.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Sehnat zpracované otázky od minulých maturantů a případně si k tomu doplnit svoje poznámky.

kralovi*
hodnocení

1x
Hlavne si to sobe udelat prijemny na cteni, takze bych z toho nedelala druhou ucebnici, kde jsou ty vety az moc uhlazeny a presny. Priklonila bych se k te druhe variante, ta prvni zabira moc casu; ja jsem si treba maturitni otazky z NJ zpracovala jen v heslech a utrzkach vet; pri mluveni si tam nejakou gramatiku clovek doplni sam.
Podle me fakt staci sepsat si rychly vycuc a pripadne si nekam napsat cislo stranky z ucebnice, kde tu latku najdes rozepsanou.

hodnocení

0x

Zdravím,

možná je lepší, vypracovat nejdřív pro každou otázku to "základní" učivo a toto učivo se naučit nejdřív. A až toto je hodové, tak potom vypracovat otázky "kompletne".

petra78
hodnocení

0x

Vypracovávat okruhy (otázky) postupně, jak se opakují v hodině/semináři, a pak se je vzápětí naučit na písemku/zkoušení, které obvykle následuje. Na konci roku tj. na svaťák, už máš všechny otáky hotové a ůžeš v klidu opakovat. Za mě nejlepší metoda, která mivyhovavala (letos jsem maturovala).

A jak budou otázky zpracované? Záleží na tobě, jak ti to vyhovuje, ale já bych si to zpracovala podrobně hned, jak se to opakuje v hodině, je to lepší, máš to ještě v hlavě.

Pokud ti to nevadí, jak to vypadá můžeš si otázky koupit a popřípadě jen doplnit. Já si otázky do zsv taky zakoupila, ale nakonec jsem z nich nepoužila ani jednu, nevyhovovalo mi to.

Pokud máš dobře vedený sešit, můžeš se učit rovou z něho. Já totak dělala v biologii. Nevýhoda je, že většinou není celá otázka pohromadě, ale třeba i ve třech sešitech, ale když si v tom uděláš systém a víš, kde jaká část je, také to také není špatné.

Jinak záleží na škole/učitelovi, některému je jedno, co tam řekneš (hlavně když něco řekneš), druhý chce to, co on učil, záleží mu na tom a nenechá tě mluvit o kdejakých věcech, tudíž nemůžeš použít libovolnou otázku, kterou si stáhneš nebo zakoupíš na netu. Nebo respektive můžeš, ale mužeš si být jistý/jistá, že ten dotyčný učitel se tě zeptá na to "jeho".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]