Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké i/y je v této větě?

Od: rendoska7 odpovědí: 11 změna:
Chtěla bych se zeptat, jak se správně píše tato věta:...
Odbila doba tří let.
Odbyla doba tří let.
Je to banalita, ale nejsem si příliš jistá. Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Odbila
Jde o čas, hodiny bijí, zvon také bije...

rendoska7
hodnocení

Děkuji mnohokrát ,
Myslela jsem si to, ale nebyla jsem si jistá a nechtěla jsem tvrdit blbosti.

liska5
hodnocení

3x

Pro mne to tak jasné není. Jsem spíš pro odbyla.

Tři roky přece hodiny neodbijou. Odbyla doba, jakože ubylo několik let.

krtek6
hodnocení

3x

jednoduchá pomůcka...kde se někdo mlátí/tluče/ je I...kde to žije nebo má něco společnýho se žitím je Y

hodnocení

3x
Odbila pátá hodina Odbyla doba tří let
Takhle mi to napsal mobil když jsem mu to nadiktoval. Ale já bych tam čekal něco jako Odbyla se doba nebo odbyl jsem si dobu, prostě se zvratným zájmenem.

hodnocení

2x

Měkké, jde skutečně o metonymii s hodinami. Alternativně se říkávalo (typicky po narozeninách) "Kolik ti udeřilo?"

liska5
hodnocení

0x

Hodiny bijou bim bam. Ale tady si někdo musel odbýt ten čas. Odbudu si tři roky...

hodnocení

0x

Být, bude, byla, odbude, odbyla.

hodnocení

0x
A jsme tam, kde jsme byli :)
Těžko říct jestli někdo čekal na okamžik kdy mu odbila hodina kdy je tři roky ve funkci, nebo si odbyl tři roky v base. V téhle větě asi bude "I" záviset na kontextu.

Je to jednoduché. Mohu se v kontextu zetpat - "odbije" nebo "odbude"?

hodnocení

0x

Zviklal mě @quentos. A lepší bude napsat, že uplynula doba tří let. Pokud se jedná o školní úkol, máte argumenty na obhajobu "i" i "y".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]