Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
u lineární rovnice (předpokládám s jednou neznámou) je důležité, aby "neznámá" (zpravidla x, ale můžou být i jiná písmena) a čísla byly na opačných stranách rovnice. Hodím vás sem příklad pro ilustraci:
8x - 4 = 3x + 11
Potřebujeme "x" na jedné straně - řekněme např. nalevo - odečteme tedy 3x: 3x tedy napravo zmizí a nalevo máme 5x (protože 8-3=5)
8x - 4 = 3x + 11 / -3x
5x - 4 = 11
Potřebujeme mít samostatná čísla na jedné straně, odečteme tedy čtyřku a budeme mít:
5x-4=11 /+4
5x = 15
A na konec neznámou vydělíte číslem za rovná se, tedy 15:5 = 3
x=3
Ta čísla za lomítkem naznačují postup, pomáhá to, když s rovnicemi začínáte a chcete ten postup "vidět." Na Youtube vřele doporučuju kanál Marka Valáška a kanál Isibalo, hodně jsem se podle nich učila.
Zdravím a dovoluji si učinit poznámku:
V textu rady určitě bylo míněno "přičteme" a nikoliv "odečteme" čtyřku... Poslední věta rady se mi jeví nesrozumitelná. Tazatel by možná lépe pochopil radu: "Když pět x (5x) je (rovná se) 15, bude jedno x pětkrát méně, tedy 15 děleno 5...
Cha, díky, @amos! Ještě, že jsem psala ten postup za lomítka, mám nějak zbrklé prsty. Tazatel to snad pochopí
Nevím, jestli je ten závěr k nepochopení, chtěla jsem tím prostě říct, že to číslo s neznámou je zodpovědné za dělení (proto tam taky píšu těch 15:5=3). Stejně jako může být třeba závěr nějaké rovnice třeba: 7x=14 → x=2.
Pokud by to nepochopil ode mě, schválně jsem mu doporučila (za mě) dobré zdroje. Na Youtube je krom toho dalších x videí, kde lidi názorně ukazují postup.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.