Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Únava z učení -> změna, anebo pauza?

Od: sirex odpovědí: 2 změna:

Ahoj, mám problém s tím, že když se učím, brzy jsem unavený. I když si dám přestávku třeba 5 minut, brzy jsem znovu unavený... Jde pokračovat se učit, ale velmi pomalu, těžce... Potřeboval bych to vyřešit jinak než delšími pauzami. Napadlo mě, jestli nejde změnit styl učení? Zkusil jsem třeba, když jsem začal být unavený z memorování a čtení, zkusit poslech, pak zase čtení, a pak opět něco jiného (třeba kresba myšlenkových map). Zní to jako celkem bezva řešení, ale bojím se o efektivitu. Praktikuji to poměrně krátce a bojím se, že sice nejsem tolik unavený, ale:

1) zhoršuji si soustředění na jednu činnost, buduje se u mě tendence multitaskingu

2) Je to jen pocit, že je to efektivní - ve skutečnosti jsem méně unavený, protože mozek méně pracuje, resp. méně si toho zapamatuje. Jinak řečeno, jsem schopný déle se učit, ale naučím se toho méně, než kdybych se učil klasickým "jednotvárným" stylem.

Myslíte, že jsou mé domněnky správné? Snad jsem se vyjádřil srozumitelně...

Díky za reakce!

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ahoj, dělal bych si delší přestávky (5 minut je málo), spíš střídat učení - a jinou činnost, třeba se projít nebo projet na kole, domácí práce, hudba, ... aby si mozek odpočinul od učení a příjmu informací. Dělal bych si takové bloky, střídat předměty, tím vlastně i metody. Nejlepší asi je, když to člověka baví - najít si v tom nějakou zálibu.

liska5
hodnocení

0x

O té přestávce to chce oběhnout nejmíň 3x barák. Více pít / vodu/! Nedostatek tekutin umí navodit únavu. Celkově upravit stravu, aby nebyla těžká, v ní bylo hodně syrové zeleniny, ořechů, semínek...Taky to chce pravidelný režim. Kafe s něčím malým sladkým jestli, tak spíš před velkým jídlem tak 1,5h. než po jídle. A to sladké nejlépe hoř.čokoládu n. sušené švestky. To kvůli hořčíku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]