Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejdou se mi naučit prvky z periodické tabulky

Od: vojta32145 odpovědí: 7 změna:

Nejdou se mi naučit prvky z periodické tabulky

Máte nějaké rady jak se je naučit.

Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jak píše @ringo - mnemotechnické pomůcky. Dokonce si můžete vybrat *smich*

tabulka.cz/... nebo jan.malcak.cz/...

jabraka*
hodnocení

1x

Přidal bych další rčení,uč se ,hochu , moudrým býti,

Samozřejmě se to nelze naučit při jednom setkání s chemií.Je piotřeba tabulku na velkém plakátě a denně si jiprohlížet.

JABRAKA

hodnocení

0x
Mám.
Učit, učit a učit.
To řekl kdysi dávno Vladimír Iljič Lenin.
A měl svatou pravdu :- D

hodnocení

0x

Mnemotechnické pomůcky. Já už si to po těch desítkách let nepamatuji, ale vím že na to byla i nějaká básnička nebo slovní hříčka.

hodnocení

0x

Myslíš značky prvků, třeba C, Na, Fe?

Některé pocházejí z latinských názvů, když se je naučíš, budeš si to pamatovat (některé jsou podobné v angličtině). Třeba vodík H (latinsky hydrogenium, anglicky hydrogen), dusík N (nitrogenium, nitrogen), kyslík O (oxygenium, oxygen), uhlík C (carboneum, carbon), hliník Al (aluminium), křemík Si (silicium, silicon).

Některé si musí pamatovat i Angličani, třeba zlato Au (aurum), stříbro Ar (argentum), železo Fe (ferrum), měď Cu (cuprum), olovo Pb (plumbum), sodík Na (natrium), draslík K (kalium).

Každý den přiber třeba 10 prvků, udělej si seznam, zakryj si značku a zkus tipnout, může tě někdo "zkoušet".

Např. první den bych se naučil prvky, které mají 1 písmeno (H, B, C, N, O, F, ...), druhý den třeba prvky v posledním sloupci (He, Ne, Ar, ...), dál známé kovy (Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Ag, Sn, Pt, Au), pak postupně ze začátku...

hodnocení

0x
Pomůže systém. Ne učit se sekvenčně podle prot. Čísla.
Systém: 1s2, 2p6... Orbitaly... Ale to je na tebe brzo
Systém 2: prvky pod sebou... Stejné vladtnostibobvykle
Dál mnomotechnicky : "BCNOF"
Dál : pamatovat si číslo několika významných prvků... Záchytné body : N, Na , O, He, Cl...

bambi*
hodnocení

0x
Je to jednoduchý, neuč se je vůbec. Je to zbytečné, já je umím, ale nikdy mi to v životě nepomohlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]