Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na tahák?

Od: nelca* odpovědí: 13 změna:
Ahoj, zítra píšeme písemku z matiky, kde je potřeba znát 6 vzorečků. Chtěla bych si napsat tahák, ale nevím kam, tak aby to učitel nepoznal. Nějaké typy? Popřípadě typy jak se naučit vzorečky? Nějak mi to neleze do hlavy.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Typ na uceni:

Neuc se vzorecky, ale pochop princip vypoctu. Vzorecek pak uz z toho vyplyne sam.

Typ na tahak:

Naskenuj etiketu od coly (nebo jineho napoje), slozeni napoje prepis stejnym fontem a barvou pisma na svoje vozrecky, vytiskni etiketu a nalep na lahev.

-

Kdo vi. Treba si ty vzorce prave pri tom psani tahaku zapamatujes.

liska5

Tip na tahák pro sportovní typy: Na tenisky.

Já si chemické vzorce napsala na květináče, seděla jsem u okna.

hodnocení

2x

Zdravím. Šest vzorečků zas není tolik. Pokud to není tajné, o jaké vzorečky jde?

nelca*
hodnocení

Jak vypočítat průměr kruhu, obsah, poloměr a obvod.

Někomu se plete poloměr a průměr - poloměr je polovina průměru, tj. průměr je dvojnásobek poloměru (d = 2r).

Někomu se zase pletou jejich označení. Poloměr je z anglického radius (r) - radius je také paprsek, v tomto případě vycházející ze středu kruhu, např. jako loukotě u dřevěného kola cs.wikipedia.org/... . Průměr je z anglického slova diameter (d).

Hlavně nepoplést obsah a obvod.

Obvod kruhu je délka kružnice. Jak věděli již staří Řekové, obvod vypočítáme, když průměr kružnice vynásobíme číslem 3,14 (pí), tedy o = π.d. Častější je vzorec o = 2π.r (neboť d = 2r).

Obsah je plocha. Jako ve vzorci pro obsah čtverce S = a2 je druhá mocnina, tak i ve vzorci pro obsah kruhu je druhá mocnina, a to S = π.r2.

nelca*
hodnocení

Opravdu moc děkuji, moc jste mi pomohl, to že obvod je délka jsem nevěděla. Učitelka to moc neumí vysvětlit.

gilbert
hodnocení

2x

Zdravím, tak například já si každý den pouštím před spaním nahrávku (kterou jsem si nahrál) s anglickými slovíčky, která se pořád opakuje dokola. A někdy to používám i na matematiku. Tak doporučuji si dát prostě třeba půl hodinky (to zas není moc), přičemž vás nikdo nebude rušit a vy se plně soustřeďte na poslech . Přeji hodně štěstí a ať se písemná povede.

hodnocení

2x

Zdravím. Protože průměr d jsou dva poloměry r (d=2r), omezil bych počet vzorečků jen na ty s poloměrem a pokud má být určen průměr, "neposlechl" bych a vypočítal poloměr a z něj průměr (vynásobením dvěma). Určitě je třeba si zapamatovat dva vzorce: Obvod kruhu (neboli délku kružnice) o=2πr a obsah kruhu S=πr2. Pokud by se někdo "málo znalý" bál, že vzorečky zamění nabízím mnemotechnickou pomůcku: U druhého vzorce je "na druhou", tedy čtvereční, neboli obsah... Jak na další vzorce: Výpočet poloměru z obvodu: Pro případ, že neznám řešení rovnic: Vzorec o=( 2π )·r mohu vysvětlit jako, že součin o se rovná činitel 2π krát činitel r a ze známého součinu a jednoho známého činitele vypočteme zbývajícího (neznámého) činitele dělením (součin děleno známý činitel), tedy r=o : ( 2π ). Výpočet poloměru z obsahu: Součin S se rovná činitel π krát činitel r2 a činitel r2 opět vypočteme tak, že součin S vydělíme zbývajícím známým činitelem π, tedy r2=S : π, no a protože chceme r, musíme výraz S : π odmocnit.

Shrnutí: obvod kruhu o=2πr, z toho r=o : ( 2π ); obsah kruhu S=πr2, z toho r = √ ( S : π ); značka √ znamená druhou odmocninu; určení průměru: zjistit poloměr a krát dva...

nelca*
hodnocení

Moc děkuji!

hodnocení

2x

Možná to napsat na prsty "z boku"(na prostředníčky obou rukou). Ale moc místa na vzorečky to není.

Možná lze použít nějakou mnemotechnickou pomůcku, např. tuto:

Vzorec pro plochu kruhu je:

S = π krát r2

π je řecké písmeno - (začíná to písmenem p)

p,r jsou dvě po sobě následující písmena abecedy (když nepočítám písmeno q, které se moc nepoužívá)

Je tam umocnění na druhou (a písmena jsou dvě), protože je to počítání plochy a ve vzorci pro plochu čtverce je taky umocnění na druhou.

Vzorec pro délku obvodu kruhu je:

o = 2 krátkrát r

Taky jsou tam dvě písmena, ale není to vzorec plochy, proto dvojka není v exponentu

doplněno 24.05.21 18:42:

viz. např. článek:

skolapameti.cz/...

hodnocení

2x
Pod tenisky, nalepit na předmět poblíž tebe, nalepit na vnitřní stranu stehna, šikovne položit do penálu (funguje hlavně u toho válcového) , nalepit do vnitřního rohu sešitu (nebo jiné psací podložky), nalepit na židli mezi nohy, nalepit na spodek kalkulačky, napsat tužkou na lavici, napsat tužkou na kalkulačku, nebo schovat do rukávu.. možnosti musíš vyzkoumat sám, která bude nejvhodnější. Jo a ty jsi holka, tak pěkně na nohy s tahákem. Pěkně schovat pod sukni a je vymalováno.

makk
hodnocení

0x

To je síla, dnešní mládež už si neumí ani udělat taháka *smich*.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, správně Vás už měl někdo upozornit, že odpovědí na tahák porušuje pravidlo Z7 zdejší poradny. Tedy, pravidlo, které jste určitě nečetla před založením dotazu. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]