Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatím nepochopené zadání- proč?

Od: falmen odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

jde o příklad z fyzikální olympiády, ale nebudu po Vás chtít její výpočet. Jde o to, že zadání se mi zdá hodně zmatené a postupem řešení mi vše před tím přijde jako hloupost. Otázky jsou pod zadáním...

Petr a Pavel
Petr a Pavel bydleli ve Lhotě. Petr potřeboval vrátit kolo kamarádovi do sou-
sední vesnice Rovná. Pavel si chtěl zaběhat. Domluvili se, že oba vyrazí ve stej-
ném okamžiku. Pavel jel na kole ze Lhoty do Rovné rychlostí 27 km· h−1. Tam
sesedl z kola a okamžitě se vracel zpět pěšky stálou rychlostí 5 km · h−1. Petr
stejnou trasu ze Lhoty do Rovné a zpět proběhl stálou rychlostí 9 km·h−1.
a) Kdo se vrátil do Lhoty dříve? Zdůvodněte.
b) Sestrojte graf závislosti vzdálenosti d každého chlapce od Lhoty na čase t
za předpokladu, že Petrova jízda na kole trvala 10 minut. Z grafu určete
časy a vzdálenosti od Lhoty, kde se míjeli.

Otázky: 1. Pavel si chtěl zaběhat, ale proč jen jel na kole a šel pěšky?

2. Petr měl vrátit kamarádovi kolo, ne Pavel... Proč jel tedy na kole Pavel a Petr běžel?

3. U úkolu b) máme sestrojit graf a počítat s tím, že petr jel na kole po dobu 10 minut. Ale na kole nejel... nebo snad ano?

Předem děkuji za odpovědi!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Zpracovat s-t diagram na papíře, šlo by to i v excelu.

falmen
hodnocení

A to něco řeší? Já potřebuju vědět jak, odkud a jakou rychlostí jeli... Nemůžu si sestavit diagram, pokud nevím, že Petr jel na kole a přesto na něm jel a jiné, nebo snad ano?

hodnocení

0x

Vypadá to zmatečně; já bych to nejspíš viděl na tiskovou chybu, kdy v části zadání zaměnili jména Petr a Pavel. To je ovšem hádání, zkuste se podívat na stránky FO fo.cuni.cz/..., tam by se zadání mělo dát najít. Já se o to nepokoušel, protože nevím, o jakou kategorii jde.

falmen
hodnocení

Omlouvám se, že jsem nezadal kategorii... Je to kategorie D. Včera jsem se také domníval, že jde pouze o chybu tisku, ale také jsem se koukal na mnoho různých zdrojů a všude je zadání stejné.

Děkuji za upřesnění. Podle něj jsem na stránkách FO, konkrétně na fo.cuni.cz/..., našel tento text, potvrzující teorii tiskové chyby:

1. Petr a Pavel

Petr a Pavel bydleli ve Lhotě. Petr potřeboval vrátit kolo kamarádovi do sou-

sední vesnice Rovná. Pavel si chtěl zaběhat. Domluvili se, že oba vyrazí ve stej-

ném okamžiku. Petr jel na kole ze Lhoty do Rovné rychlostí 27 km · h−1. Tam

sesedl z kola a okamžitě se vracel zpět pěšky stálou rychlostí 5 km· h−1. Pavel

stejnou trasu ze Lhoty do Rovné a zpět proběhl stálou rychlostí 9 km·h−1.

a) Kdo se vrátil do Lhoty dříve? Zdůvodněte.

b) Sestrojte graf závislosti vzdálenosti d každého chlapce od Lhoty na čase t

za předpokladu, že Petrova jízda na kole trvala 10 minut. Z grafu určete

časy a vzdálenosti od Lhoty, kde se míjeli.

falmen
hodnocení

Děkuju mockrát!=) teď už to vypočítám raz, dva=)

falmen
hodnocení

takže si myslíte, že se pouze prohodily jména? Petr s Pavlem? Není to dívné u olympiády, kterou budou dělat možná stovky lidí mého věku?

No chyba to je, ale má zkušenost praví, že zvláště v delším textu nejdou chyby zcela eliminovat. Tohle je kratší text a ak říkáte, měl by být kontrolován pečlivě, ale... To, co jsem stáhl, je z oficiálních stránek a mělo by to platit. Pokud jste to hledal včera a tuto podobu nenašel, je možné, že na to mezitím přišli a opravili, ale pak snad rozešlou errata.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]