Nejste přihlášen/a.
VŠ není záruka inteligence a naopak učňák neznamená, že je člověk hloupý. Správná mez není.
Akorát mít jenom ZŠ mi přijde opravdu na pováženou.
Jakákoliv kritika ohledně vzdělání mi přijde dost hloupá. Restautér strčí profesora do kapsy a ten ani není schopen vyměnit si svíčku v autě. Žádná mez vzdělanosti neexistuje, ať si každý dělá, na co má. Ve společnosti se dobře uplatní jak VŠ, tak manuelos všeho druhu. Dovedeš si představit budoucnost bez automechaniků, instalatérů, výrobců nábytku, elektrikářů apod.? Abych nebyl nespravedlivý: pokrok táhnou hlavně špičkoví odborníci ve všech oborech vědy. (i když ne vždy správným směrem)
Třeba Elon Dogecoin Mlask
Tyjo dokazat udelat raketu, kterou zname z 1977 z tohoto filmovamista.cz/...
tedy raketu, co sama umi pristavat )
Člověk, který po ZŠ nešel dál je opravdu hloupí (pokud tam není mentální nebo zdravotní postižení, ale to by asi byla SZŠ - nevím, zda speciální a zvláštní je totéž. Ani jednu nemám)
Člověk s vysokou školou netechnického směru (krom asi medicíny) ála filozofie, právnická je velice úzce profilován. Zvládá perfektně svůj obor, ale nepostará se třeba o dítě, neopraví věci na baráku nebo neuvaří si. Je tedy nepraktický pro běžný život. Má ovšem peníze a může si platit někoho schopnějšího na činosti, které nezvládá (mnohdy se chová arogantně, ale potřebuje takové okolí, které kolem něj běhá). Mnoho středoškoláků možná rádo poukazuje na to, že je vpodstatě v těchto denních věcech postižený svojí neschopností z pohledu druhé strany.
Středoškoláci mnohdy zvládají denní technické i netechnické všední věci krom svého středoškolského zaměření a tudíž jsou asi nejvíce soběstační a všestraní.
Nedosahují pouze na specializace vysokoškoláků (právníci, doktoři,atd...).
Z toho plyne, že jeden potřebuje druhého. Taková symbióza.
I ty hloupé se ZŠ je třeba na výkopové práce nebo vývoz poplenic, protože středoškolák to dělat nikdy nebude.
...
Pohledy a pomluvy jsou vždy na konkrétní chování jedinců. Z praxe mohu potvrdit, že jsem se setkal s velmi úzkou menšinou normálních lidí co měli filozofickou fakultu. Zbytek naprostí idioti (98%)
Hloupí seš sám, když v první větě jsi schopen udělat takovou hrubku a pak domotáš závorky a ve výslefku dáváš nevalidní výrok Nešel dál anebo nedodělal? Mohl jít dál a vykašlat se na to, a být 1000x úspěšnější, než člověk s 10 VŠ
A zbytek je škatulkování...
Poslední věta říká, že znáš nejméně 49 idiotů s FF Fakt? Ty jsi psychiatr nebo jim vyměňuješ olej?
Spíš opovrhovali, ale sami si ani nezaložili baterky do dálkového ovladače. Místo toho rádi psali stížnosti i když nové baterky byli přiloženy 10cm hned vedle ve stole. A co ty Ladis? Jsi jeden z nich?
Vypadá to tak.
gumidek® to je dost dobrá sbírka předsudků já třeba vysokoškolák jsem, konkrétně jsem magistr ošetřovatelství. svoji profesi ovládám, to ano. kromě toho se i postarám o děti, uvařím (sobě i jim), barák nemám, ale na bytě jsem schopná si potřebné opravit. jo, zrovna tohle mě nebaví, takže pokud můžu, ráda si zaplatím někoho, kdo opravy za mne vyřeší, ale na druhou stranu ne vždy mi to finanční nebo časová situace dovolí, a potom si to holt musím pořešit sama. konečně, on každý vysokoškolák byl někdy středoškolák - tedy dle vašich slov asi nejvíc soběstačný a všestranný. opravdu si myslíte, že absolvováním vysoké školy člověk přijde o své předchozí schopnosti, znalosti a dovednosti?
Gympl jako střední školu moc neberu. A ošetřovatelství (zdravotnické obory) z toho výčtu selektuji.
Problém vidím v právníkách a filozofech. Tam tkví má zkušenost z opovržením a arogancí.
Studuju tu vaši opovrhovanou fildu- psychologie, humanitní obor. Studuju taky pajdák- speciální pedagogika, humanitní obor. Zvládám své obory, vařím od dvanácti, taky žehlím, uklízím, umím vyměnit žárovku, umím si sestavit postel nebo skříňku co mi přijde z Ikei.
Arogantní si nepřijdu, zato z vašeho příspěvku ta arogance a povýšenost přímo čiší. Jste absolvent SOŠ, viďte? Co znám bývalé spolužačky, které skončily na těch soškách, jsou daleko méně samostatné a "životaschopné" než já, neschopný, tupý student humanitního oboru. Taktéž mám bývalé spolužáky, kteří neumí posekat zahradu- kluci. A ti nejen že nezvládají práci kolem baráku, ale jelikož jsou to lemplové, nezvládají a ni svůj obor. Já se svou ubohou fildou trávu posekat umím.
Máte skutečně omezený a úzký pohled na svět- je mi vás fakt líto. Asi máte nějaké pocity méněcennosti a absolventům humanitních vš závidíte.
Mimochodem- žáci se zdravotním a mentálním postižením se vzdělávají na ZŠ speciální či na škole zřízené podle §16 odst. 9 školského zákona. ZŠ speciální vznikly ze "zvláštních škol", tento termín se dnes již nevyužívá. Absolventi těchto škol mohou dále pokračovat a získat vzdělání na praktické škole jednoleté či dvouleté. Popřípadě ten učňák.
Byl jsem na údržbě 2,5 roku na fildě. Jak říkám. Byli tam lidé vpohodě a lidé úplně mimo. Možná kdybych se vídal pouze s pár přáteli z fildy a né s kompletně všemi, tak mé opovržení nevznikne.
Zřejmě patříte do mých 2%, což jsem rád. Více takových.
@hinata " tento termín se dnes již nevyužívá", celkem rozumný příspěvek jsi tímto zazdil.
Jj, debil už není debil imbecil už není imbecil, idiot už není idiot
A dement už není dement, ale chudáček s poruchou automobilního spectra
Jo a černoch, tak to už taky neplatí, dnes se tomu říká Afroameričan)
A tisknutí peněz dneska říkáme kvantitativní uvolňování )
jasně, dneska máme na všechny ohledy, aby se ti Potrefení ne rozplakali a neutrpěli nějakou duševní újmu! Do hajz.!
A povídačky, že někdo neumí posekat zahradu sekačkou, tak to můžeš vykládat leda tak žáčkům v pomocný škole! Tyhle absolventi mě denně tvrdí, že přece je úplně normální, že úplně každý bere přídavky a příspěvky na bydlení a dávky! Tak doufám že že svou speciální pedagogikou tento lowend společnosti pomůžeš zkulturnit, integrovat.
Gumídek SOŠ? Ten má ještě SOU. Nebo neee? :-
Nemám SOU.
ÚSO s maturitou výpočetní technika.
...
Většina neuměla ani vyčistit kávovar.
Pravidlem bylo:"Jedno tlačítko, dvě tlačítka a moc tlačítek... dle toho bylo jejich technické IQ na bodu mrazu"
Pan Hujer/Ladis se skutečně ukázal jako netolerantní starý páprda, což? Speciální pedagogika má naopak v naší republice celkem tradici- dá se v naší zemi studovat od roku 1946. To je překvapení, co?
To, že osoba s poruchou autistického spektra= dement- to myslíte vážně? Opět se ukazuje, že nejvíce keců a připomínek má ten, kdo o problematice ví kulové... Ale to je taková vlastnost Čechů, myslet si, že víme všechno nejlépe. Hlavně teda ta starší generace si myslí, že má patent na rozum jen proto, že tady straší pár desetiletí déle.
Jako "dement" si fakt nepřijdu, a světe div se, mám autismus. Poruchu "automobilového" spektra, jak říkáte. Dovzdělejte se, prosím, než se začnete ztrapňovat na internetu. Neznám nikoho, kdo by tvrdil, že je úplně normální brát dávky. Ale holt v dnešní době to mladí nemáme lehké, když chceme založit rodinu a nezdědíme po někom byt/dům. Ani se nedivím, že někdo potřebuje příspěvky na bydlení, zvláště samoživitelky.
A ano, mám v plánu snažit se začlenit osoby s postižením do běžného života více- bylo by milé, kdyby nám lidé jako vy nepodráželi svými předsudky nohy.
Tak hezký den.
@hinata Můžete mi objasnit, kdo je u vás páprda? Ne dělám si srandu, osobní invektivy mě rozesmívají
Objasněte mi, proč se dnes vyskytuje autismus v takové míře? Popírá the snad, že dříve se tomu říkalo de..., neposlušné dítě aj.?
Já mám svou hypotézu, co je příčinou a proč to kvadratický roste, nicméně vzhledem k tomu, že vy jste AS, tak to tady radši nebudeme řešit.
Ono totiž není autista jako autista žejo.
Ps: myslel jsem od jakého věku, ale nechme to být
Proč jsou kritizováni lidé, kteří mají několik VŠ? To se asi liší podle toho, kdo je kritizuje a proč. Buď jsou to lidé nevzdělaní, kterým prostě škola nikdy "nevoněla", a proto vzděláním jaksi pohrdají. Sami se v ničem nevyznají a vyhovuje jim to, akademická práce je jim na obtíž a pohlížejí na ni jako na něco vadného. Anebo jsou to lidé naopak vzdělaní, někdy sami s několika VŠ, kteří díky tomu vidí, jaký praktický význam mají všechny ty obhajoby kvalifikačních prací, výzkumy, studie, znají další studované lidi... A jsou tím sami z různých důvodů lehce zhnuseni.
Kritika učňáků... No. K tomu mě napadá, že vyučit se jde v dnešní době většinou ten, kdo moc rozumu nepobral, a tak jinam jít nemůže, když základkou skončit nechce. Podle toho to taky na některých učilištích vypadá, výběr největších blbců z širokého okolí, kteří už od začátku ví, že se tak nikdy živit nechtějí a jsou tam jenom protože "musí". A mezi nimi je několik šikovných, kterým ten obor něco říká, baví je a mají zájem se něco naučit. No a to je taky důvod, proč určitě nejde nikoho odsoudit jako blbce čistě proto, že má "jenom" učiliště.
Poslední pobyt v nemocnici a já říkala, zlaté sestry co nejsou Bc. přesně zde jsem měla pocit, že titul = méně práce a žádné souznění s pacientem sice chytrá, s VŠ ale k ničemu. Bohužel stát to tak nastavil a sestry s B c se na ty "jen" s maturitou dívají jako na méněcenné, zároveň jsem zjistila, že je to i věkem, ty "STARÉ" to neřeší jak ty mladé s Bc a bez praxe. Dcera od kamarádky má základní vzdělání, pracuje v Lídlu a je naprosto spokojená. Mít VŠ neznamená, že je to výhoda ale dnes je to postavené tak, že bez školy není karierní postup a mladí s VŠ vám bez zkušeností velí.
Žádná správná mez vudělanosti neexistuje. Člověk může být nepoužitelný i s několika vysokoškolskýmí tituly i zcela bez vzdělání a naopak i ten, kdo nemá ukončené středoškolské vzdělání, může svoji práci odvádět na výbornou. Důležité je také se podívat, kdo kritizuje. Často to jsou ti, kdo mají sami máslo na hlavě (v životě / pracovním procesu nepříliš použitelní).
Lidé obecně těžko snášejí cokoli, co se vymyká průměru nebo běžným zvyklostem. Dosadit lze cokoli. Třeba vzdělání.
Martine - já absolvoval ČVUT a matematika byla hodně "čisticí" předmět. Jen na první přednášce se asi 3 lidi šli odhlásit ze školy / je pravda, že přednášel ing. Lev - kdo znal- ten ví/. Na druhé straně jsem se jednou "přimotal" do exkurze s Akademií věd a když si mne do seznamu organizátorka zapisovala...titul? .. odpověděl jsem ing tak její překvapení bylo... a to nemáte víc titulů?. tj vše je relativní...a jak pravil český klasik .."Sedláček dobrý jest vyšší a dóstojnější než biskup"
...jinak školu dokončilo cca 1/3 přijatých... rok 1982
V první řadě - mez vzdělanosti (resp. vzdělatelnosti) je vždy určená intelektuálním omezením daného jednotlivce: ať se to současným pokrokářům líbí nebo ne, biologicky si nejsme rovni, někdo je prostě chytřejší, a jiný zase umí rychleji běhat nebo je zručnější. Z pohledu společnosti nic takového neexistuje (vyjma nutných kvalifikací) - logické by bylo říct, že je to na každém jedinci.
Inteligence s VŠ souvisí jen v případě náročných, veskrze technických oborů. To, co dnes učí např. FHS UK, vystuduje prakticky kdokoli - co na tom, že se neuplatní.
Ale nepletl bych si inteligenci a vzdělanost. Pokud někdo kritizuje jiného za to, že má více VŠ, pak je to problém čistě jeho omezenosti. Ale ono každé vzdělání poskytuje určitý nový rámec, v jehož kontextu lze nahlížet na svět, takže i "zbytečné" obory v tomto člověku rozšíří obzory. Například neurologie, neuropsychiatrie či neurobiologie jsou o jednu úroveň více fascinující ve spojení s filozofií (některé koncepty vědomí jsou až překvapivě přesné), ale i náboženstvím (např. původní buddhismus hlásá, že "já" je pouhá iluze, konstrukt vytvořený prostředím a vnímáním, který po smrti zaniká, přičemž žádná "duše" není - prakticky tedy popisuje, co dnes dokazuje fyziologie mozku), a tak dále. Ale pokud někomu stačí jít si po práci sednout do hospody, doma zapnout seriál a otevřít lahváče, pak lze těžko čekat, že bude mít pro toto pochopení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.