Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepřijetí na VŠ

Od: lenka1 odpovědí: 15 změna:
Nevíte jak zjistit, jak moc jsem pod čarou a jestli mám tedy nějakou šanci na přijetí po odvolání v případě, že se všichni nezapisou? A jak se vůbec odvolání řeší? Jedná se o MUNI. Zrovna jsem se dozvěděla, že nejsem přijata z kapacitních důvodu, teď opravdu nevím, co budu dělat ;(

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Určitě napište odvolání, kde zdůrazněte svůj dlouhodobý hluboký zájem o obor a aktivity s oborem spojené. Jsou lidé, co se dostanou na dvě VŠ a pak se z jedné omluví. Ti uvolní nějaké pozice. A jsou tací, co by Vám při odvolání konkurovali, ale vzdají to a odvolání nenapíšou. Vždycky je tam určitý počet míst pro odvolance. Zkuste to a hned. Zajděte třeba na svou bývalou SŠ a vyhledejte výchovného poradce. Ten by měl umět poradit. Bývá to jeden z kantorů k tomu školený.

lenka1
hodnocení

Děkuji za odpověď, vím, že obvykle se nazapisi ke studiu všichni, proto chci odvolání určitě zkusit. Jen nevím, jak přesně na to. Na webovkách jsem zatím nenašla žádný formulář k odvolání, snažila jsem se na univerzitu dovolat abych se tam zeptala co a jak, ale zatím neúspěšně. Každopádně děkuji za odpověď

hinata
hodnocení

1x

Která fakulta? Jsem na MUNI na fildě a na pajdáku. Na pajdáku nám tuším posílali mailem kolikátí z kolika jsme a kdo byl poslední přijatý. Na fildě neposílali nic. Jo, tuším, že letos jak byly přijímačky online to mnozí "ochcávali" a nechali si přijímačkový test vyplnit někým, komu to jde. Takže náhlému zvednutí potřebného percentilu celkem věřím.

Pokud jde o odvolání, nejsem si jistá jak to je teď, ale když jsem se hlásila tři roky zpátky já, tak nám bylo řečeno, že se vždy bere více lidí než je kapacita oboru už předem a oni počítají s tím, že spousta lidí tam nepůjde. Odvolání má údajně smysl jen tehdy, kdy si jsi jistá, že ti špatně opravili test a chceš jeho kontrolu. (Nicméně jelikož to bylo online, tak nevím nevím, tohle asi platilo hlavně u klasických přijímaček, kdy se záznamový arch projíždí přes skener a tam můžou být komplikace).

Nezoufej, co budeš dělat? Můžeš jít do práce, něco si vyděláš (ať si můžeš pak více užívat studium s penězi v kapse), získáš třeba nějakou praxi už. Za mě mnohem lepší tohle, než se rok zbytečně plácat na oboru, který nemáš v plánu dokončit. Studium platit nebudeš když začneš o rok později. Hlavu vzhůru, tohle se stalo spoustě lidí a spoustě lidí se to ještě stane. Držím palce příští rok. :)

Taky si myslím, že je to tak, jak jste napsala, tedy že -

Odvolání má smysl jen v případech, kdy se někdo domnívá, že jeho test byl chybně opraven.

lenka1
hodnocení

Jedná se o pajdak. Je mi jasné, že spousta lidí švindlovalo a mrzí mě, že kvůli tomu se pak ti čestní nedostanou.
Podle tebe/vás tedy odvolání ani nemá smysl? Stejně to zkusím, ale ať vím, že si nemá cenu dělat naděje.
Popravdě hlavně netuším, kde bych mohla teď pracovat, nemám žádné zaměření ze střední, a zkrátka jsem teď opravdu docela zoufalá. Učit angličtinu by mě fakt bavilo, už mám i pár studentů, co doučuju a dokázala jsem si představit, že to bude to co budu dělat celý život. Jenže bez VŠ samozřejmě učit nejde.
Každopádně moc děkuji za odpověď :)

K tomu, jak jste napsala-

tak nám bylo řečeno, že se vždy bere více lidí než je kapacita oboru už předem a oni počítají s tím, že spousta lidí tam nepůjde.
-------

To mě trochu připomnělo tzv. overselling, tedy prodej většího počtu letenek na určitý let, než jaký je kapacitní počet pasažérů letadla, s předpokladem, že při každém letu je určitý počet letenek, který je stornován. V USA se např. stalo, že byl let, kde nikdo z pasažárů letenku nestornoval a tak náhodně vylosovali pasažára (pasažéry), kteří prostě neměli letět.

To jsou podivné přístupy, v tzv. právních státech.

wep

Zrovna u MUNI jsem se čtyři roky zpátky setkal s tím, že nás ještě dobírali po tom, co se zapsalo méně lidí. Naděje umírá poslední, taky ale záleží o jaký obor jde :(, třeba spolužačka byla na právech těsně pod čarou a bohužel ji nedobrali. Souhlasím, že odvolání cenu nemá, pokud nemáte pocit, že vám test špatně vyhodnotili.

Jinak to umístění pod čarou možná napíšou do rozhodnutí o nepřijetí.

Držím palce a nebojte se ničeho, nějak bylo, nějak bude :)

hodnocení

0x

Snad jste měla podaných více přihlášek? Včetně nějakých "záchranných" oborů, kdyby Vaše vysněná škola nevyšla.

Pořadí by mohlo být uvedeno ve Vaší e-přihlášce, tam, kde máte údaj o nepřijetí.

Některé VŠ mívají 2. a 3. kola přijímacího řízení. Výběr je omezený.

Po maturitě můžete jít do zaměstnání a zkusit příští rok znova více přihlášek.

lenka1
hodnocení

Ano, měla jsem jich více, konkrétně 3 a bohužel nevyšla ani jedna, koukala jsem na počty přijatých z předchozích let, a zatímco vloni by mi stačil u tohoto oboru percentil 50, letos jsem se nedostala ani s percentilem 68. Proto se fázi na případné odvolání atd. V e-prihlasce pořadí nevidím. Zkoušela jsem se do školy dovolat ale zatím neúspěšně.
Pokud bych šla nyní na rok do zaměstnání nemusím si pak už VŠ platit?

lenka1:

Součet 5 let celkového studia na VŠ se neplatí (ten součet je někde centrálně evidován). Platí se doba přesahující 5 let.

Je jedno, jestli se někdo na VŠ hlásí třeba když má 20 let, nebo třeba když má 40 let. Po dovršení věku 26 let už nemá studující určuté výhody, tuším např. nárok na placení zdravotního pojištění státem.

Zdama máte 7 let studia - 4 roky na Bc. a 3 roky na navazujícího magistra. Nezáleží na věku, ale na době neúpěšného studia, které se odpočítává od této doby "zdarma". První studium ani úspěšně dokončená studia se nepočítají.

hodnocení

0x

Tady je odkaz na webovou stránku MUNI, kde je odkaz na stránku, kde lze stáhnout formuláře odvolání:

muni.cz/...

Je tam uvedeno, že v případě uvolnění míst po uchazečích, kteří odmítli přijetí, jsou tato místa případně obsazována dalšími uchazeči, dle pořadí výsledků přijmací zkoušky.

Nikdy jsem s nikým odvolání proto nepřijetí na VŠ nesepisoval, takže nevím, jestli je obecně smysluplné odvolání proti nepřijetí napsat v případě, že se uchazeč domnívá, že někteří další uchazeči se ke studiu nezapíšou. Každopádně musí být uveden důvod odvolání. Na té stránce MUNI je jasně uvedeno, že se nelze odvolávat proto rozhodnutí např. s tím argumentem, že uchazeč má o studium daného oboru velký zájem, což je pochopitelné, protože velký zájem můžou mít v podstatě všichni uchazeči. Myslím si, že nějaké další informace byste zjistila od někoho ze studijního oddělení (pokud je tam tedy někdo ochotný), tedy informace, jak je postupováno v případě, že ne všichni uchazeči se zapíšou ke studiu.

Ten systém příjmání studentů na (některé) VŠ považuju za chybný, protože nejprve jsou odesílána oznámení o přijetí nebo nepřijetí, přičemž ale ještě není jasné, zda se každý z přijatých uchazečů skutečně ke studiu zapíše.

Nevím, proč nejsou zasílána jakoby podmínečná oznámení o nepřijetí s uvedením informace, že pokud by se všichni uchazečí (s lepším skore) ke studiu nezapsali, tak potom bude možnost dodatečného zápisu.

Pokud uchazečům o studium na nějakou VŠ není ani sděleno, jaký byl výsledek jejich příjmacího testu, tak to je dost podivný přístup.

Rozumím samozřejmě, že toto teoretizování Vám moc nepomůže. Ale je otázka, jestli se hlásit zrovna na takoou VŠ, na které se uchazeč o studium ani nedozví, jak moc je jeho pořadí "pod čárou".

oprava:

Ale je otázka, jestli se hlásit zrovna na takovou VŠ popř. fakultu, na které se uchazeč o studium ani nedozví, jak moc je jeho pořadí "pod čárou".

lenka1
hodnocení

Díky moc za odkaz, když tak koukám, co vše tam mají vypsané jako neuznatelné důvody, tak bude asi celkem oříšek vymyslet něco, co by vůbec uznali jako důvod. Každopádně nad tím popřemýšlim. A děkuji za odpověď

hodnocení

0x

Zkuste se ještě poohlídnout po dalších oborech, ale výběr last minute je omezený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]