Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímalo by mě, jak se mám co nejlépe naučit asi 30 papírů A4 za 14 dní. Mám si to číst pořád dokola? Co by jste mi poradili? Díky
Udělat si vlastní rukou výpisky stručné. A pak na okraj papíru ještě k těm výpiskům poznámky, hlavní údaje, hesla, čísla.
Podle poznámek pak mluvit nahlas, říkat to třeba svému oblíbenému méďovi, a když nerozumí, tak mu to ještě jednou zopakovat, aby to pochopil. Případně si na téma povídat se spolužákem spolužačkou, probrat to zleva zprava.
Z poznámek si navíc udělat koncentrovaný výcuc - tahák, jen to nejdůležitější.
Mluvit nahlas, psát si poznámky vlastní rukou.
vlastní rukou si kreslit alespoň nápodobu ilustací (fyzika, a podobné předměty), počítat podle vzorečků (tech. předměty),
Vlastně je to jedno- 30 A4 za 14 dní se naučíš i tou nejméně efektivní technikou 30A4 se dá naučit bez potíží i za 2 dny, času dost.
Doporučuji- každý den 3 strany a pořádně, za 10 dní to máš vše, poslední čtyři dny jen opakovat. Hádám, že během školy už jsi musel přijít na to, jak se ti nejlépe učí... Každému funguje něco jiného. Já musím mít naprostý klid, nejdříve si kapitolu kterou se učím projedu jen zběžně- nadpisy, abych si udělala představu o čem to je a na papír si vypíšu osnovu. Pak čtu pořádně až do konce kapitoly. Pak se snažím nějak vlastními slovy zrekapitulovat, o čem jsem to vlastně četla. Pak čtu znovu se zvýrazňovačem v ruce a klíčové věty zvýrazním. Pak už se prostě snažím každý odstavec zopakovat vlastními slovy a na konci kapitoly přeříkat celou kapitolu. Jdu na další otázku, udělám ji stejným způsobem. Když se naučím druhou otázku, znovu si projedu tu první, pak zase druhou. Pak jdu na třetí. Po třetí otázce si zopakuju zase první a druhou... a tak stále dokola. Opakování je velmi důležité a spousta studenti ho podceňuje- velká chyba. Koukni na Ebbinghausovu křivku zapomínání- pokud si naučené nezopakuješ ještě alespoň dvakrát během toho dne, můžeš další den začít hezky od nuly. Nebudeš si pamatovat skoro nic.
Ale jak říkám ,každý to má jinak. Já nesnesu číst si to nahlas, kamarádka naopak preferuje předčítání nahlas. Já se učím se špuntama v uších, ať mám naprostý klid, ona poslouchá hudbu (instrumentální bez textu). Já se musím učí zásadně u stolu, ona zásadně v posteli. Já podtrhuju, ona ne. Každopádně- OPAKOVAT, OPAKOVAT, OPAKOVAT. A nestresovat, času máš až až, pokud se na to nevykašleš.
Každému vyhovuje něco jiného, takže otázka jestli dokola nebo postupně je blbá. Někdo, kdo si pořáď čte něco dokola a dokola, tak se mu obsah stává nudnější a nudnější, pro někoho zase ne. Někdo, kdo si to učí po částech, se mu vytrácí rychle již to naučené, někomu zase ne.
Nejefektivněji pro mě je od fšeho trochu. Ze začátku si to celé přečíst a zjist o co zhruba jde, poté zanalyzovat, co odhaduji, že bude největší problém a na co bude potřeba více času. Rozvrhnot si plán a pak se postupně zaměřit, př. do konce tohoto týdene po stránku... Nezapomenou si na konec nějaký rezervní čas. Určitě učení není čtením jen očima, když už číst, tak nahlas a představovat si o co jde. Využívat memotechnických pomůcek. Kartičky s důležitostmi.
Zkusit i nějaké kraviny na ozvláštění učení, např. si nahrát svůj hlas, když si to pročítáte. Taková kraviny dají impulz do nudného učení.
Zdravím - jestli chceš umět úplně vše, což já bych také udělal, tak si to budeš muset číst pořád dokola. Co je také dobré, je to, že si to nahraješ a pak si to budeš pouštět (třeba za den si pustíš několikrát 5 stran). Dále doporučuji měnit místa, kde se to učíš - tedy v případě, kdy ti to moc nepůjde. Snad jsem ti nějak pomohl. Já si takhle každý den pouštím před spaním 100 slovíček a nebo někdy i vzorce . Přeji hodně štěstí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.