Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nerozumím zadání

Od: katerina* odpovědí: 7 změna:

Prosím nemohu vypočítat tento příklad. Není špatné zadání?

Dělník vyrobí za 1 hodinu 200 součástek

Denní plán překračoval o 5 součástek, čímž překročil výrobu o 2 dny dříve

Jak dlouho pracoval? Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Předpokládám že má být " čímž dokončil výrobu o 2 dny dříve." Plán byl 195 součástek/den a hotovo za x dnů.

Podle polánu měl pracovat x dnů, skutečně pracoval x-2 dny. Každopádně se vyrobilo stejné celkové množství součástek. Takže x*195 = (x - 2 ) * 200 => 195*x = 200*x - 400 => -5*x = -400 => x = 400/5 = 80dnů byl plán. Při uvedeném překročení pracoval 78 dnů..

hodnocení

0x

Není zadáno, kolik hodin denně dělník pracoval.

---

Kdyby bylo zadání takto:

Dělník vyrobí za 1 den 200 součástek

Denní plán překračoval o 5 součástek, čímž překročil výrobu o 2 dny dříve

tak:

x ... počet dní, která dělník vyrábí součástky (při počtu 200 součástek denně):

200 krát x = 205 krát (x - 2)

200x = 205x - 410

410 = 5x

x = 82

Dělník pracoval 80 dní.

katerina*
16.05.21 20:19
hodnocení

Děkuji.

katerina*
hodnocení

Díky za odpověď. Tento příklad obdržela vnučka v distanční výuce./ střední škola/ Nejsem matematik, ale potíž je podle mně v údaji 200 souč./hod.

Z toho nevypočítám kolik součástek vyrobil za den. Už mám výsledek, že dělník pracoval 8 dní. Aby mi to vyšlo, zpětně jsem vydedukovala, že dělník denně měl/musel/ vyrobit 20 součástek /x/

On vyrobil 25. /x+5/

Za 8 dní to je 200 součástek /8krát x+5/

Za 10 dní též 200 součástek /10krátx/

No a jak jsem měla matematicky přijít na 20 součástek denně, babo raď! Omlouvám se za laické vyjadřování, rovnici, kterou jsem sestavila sem nepostnu, abyste se mi nesmáli. Měla dvě neznámé, ale vyšla. Prosím o vyjádření a děkuji

Chyba je v tom zadání. Pokud by v tom zadání bylo uvedeno, že vyrobil celkem 200 součástek, tak by rovnice byla takto:

x .. počet součástek denně

200 : x = 2 + 200 : (x + 5)

200 . (x + 5) = 2 . x . (x + 5) + 200 x

Vznikla kvadratická rovnice.

1000 = 2x2 + 10 x

Řešení je :

x = 20

katerina*
hodnocení

katerina*
hodnocení

Díky za odpověď. Tento příklad obdržela vnučka v distanční výuce./ střední škola/ Nejsem matematik, ale potíž je podle mně v údaji 200 souč./hod.

Z toho nevypočítám kolik součástek vyrobil za den. Už mám výsledek, že dělník pracoval 8 dní. Aby mi to vyšlo, zpětně jsem vydedukovala, že dělník denně měl/musel/ vyrobit 20 součástek /x/

On vyrobil 25. /x+5/

Za 8 dní to je 200 součástek /8krát x+5/

Za 10 dní též 200 součástek /10krátx/

No a jak jsem měla matematicky přijít na 20 součástek denně, babo raď! Omlouvám se za laické vyjadřování, rovnici, kterou jsem sestavila sem nepostnu, abyste se mi nesmáli. Měla dvě neznámé, ale vyšla. Prosím o vyjádření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]