Čau, prosím, můžete někdo poradit ohledně Máchova Máje? Nerozumím verši "Květoucí strom lhal lásky žel" Kdyby tam třeba bylo "Květoucí strom lhal o lásce žel", tak by to smysl dávalo. Ale takto jak to napsal Mácha, nechápu jak to myslel. O lásce šeptal tichý mech Kvetoucí strom lhal lásky žel Díky
Už bylo vysvětleno, že žel je žal. Lásky žal zase trochu posuneme ve slovech: lásky trápení, trápení s láskou, bolest, kterou láska někdy přináší.
Kvetoucí strom lhal. Strom kvete pár dní. V tu dobu je krásný, okouzlující. Může to trochu připomínat dívku, která se vyparádí a vyjde okouzlovat muže. Je krásná, ale jaksi ne napořád. Může to být muž, který silou osobnosti okouzlí ženu. Chvíli se zdá být úžasný, ale není v tom čistota ryzí lásky. Kvetoucí strom jsou pro mě projevované touhy a pudy. Kvetoucí strom lhal lásky žel je pro mě součást popusu scény pro celou smutnou báseň, kde hraje roli láska, ale také nevěra, vražda, trest.
Laicky to chápu tak, že: Kvetoucí strom lhal lásky žal. = Kvetoucí strom lhal o žalu lásky.
Láska někdy přináší žal. Kvetoucí strom je spíš symbolem lásky. Tudíž je jakýsi nesoulad mezi kvetoucím stromem - a žalem. Proto básník píše, že kvetoucí strom "lhal". A aby se to pěkně rýmovalo, tak to zkrátil.
vojt
Stále mi to z hlediska češtiny nesedí. Kdyby napsal "Květoucí strom lhal o lásce žel", tak by to bylo jasné. Ale "Květoucí strom lhal lásky žel", to mi prostě z hlediska češtiny nesedí. Nedává to smysl. Jistě i vy to cítíte.
Třeba je to myšleno tak, že ačkoliv byl máj (lásky čas), tak autor básně neměl v tu dobu vztah. Tedy třeba je text té básně vyjádření autorových pocitů.
liska5
Taky to tak cítím, že to je lež, když strom láskyplně kvete a já jsem tu sám...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.