Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teorie relativity: Co znamená soustava S?

Od: gilbert odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, ve fyzice se hodně mluví o soustavách S, ale co to znamená? Děkuji hrozně moc. Pomůže. -Gilbert

Teorie relativity: Co znamená soustava S?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Soustava S jsou souřadnice spojené s nástupištěm, soustava S jsou souřadnice v jedoucím vagónu.

gilbert
hodnocení

Aha chápu, takže to udává polohu. Díky.

hodnocení

2x

Rozdíl v těch soustavách spočívá v tom, že se jedna pohybuje vůči druhé. Dva body na zeměkouli, i když vzdálené, jsou stále v jedné souřadnicové soustavě.

gilbert

Zdravím, aha, chápu. Takže jede vlak A s rychlostí 15km/h a vlak B s rychlostí 20km/h - to jsou 2 jiné soustavy, jestli to chápu. Díky.

Spíš se to používá pro úlohy, kde je v těch soustavách obrovský rozdíl v rychlosti (v teorii relativity).

gilbert

Dobře, ještě jednou děkuji. Tak už to snad chápu . Díky moc.

hodnocení

0x

Písmeno S je od slova soustava souřadnic, čárkami se odlišují různé soustavy. Říká se třeba "v soustavě S", "v čárkované soustavě"... Čárkami se pak označují i jednotlivé souřadnice (x, y), při teoretickém odvození někdy i veličiny (čas, rychlost).

gilbert

I přes tyto odpovědi, je to pro mě trochu stále abstraktní, ale už je mi to alespoň bližší. Prostě třeba nějaký bod v ČR je soustava S a nějaký bod v USA je soustava S - třeba. Díky moc každopádně.

Jako různé soustavy (souřadnic) se berou ty, které se vzájemně pohybují - to jsem zapomněl dodat.

hodnocení

0x

Asi by bylo lépe začít fyzikou pro ZŠ. Shledávám v základní nedostatky.

gilbert

Zajímá mě pouze to, jak to funguje, nikoli matematika. Ale na tohle jsem zrovna náhodou narazil, tak jsem se rovnou zeptal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]