Nejste přihlášen/a.
Ahoj, studuje tu někdo projektování v CADu? Jak se CAD správně vysloví? Slyšela jsem několik verzí...Dík.
Pokud jste slyšela několi verzí určitě je uslyšíte i zde. Každý má svůj názor. Za mě jsme vždycky říkali KED.
Nebo si poslechněte translátor: translate.google.cz/...
Tohle je zajímavé téma. Jaké je pravidlo pro vyslovování anglických zkratek (předestírám - nejsem angličtinář). Dle mého je to dané jednak způsobem zápisu R.I.P. bude vždy árajpí (možná blbej příklad, ale lepší mě nenapadá). A jednak tím, zda vzniklé slovo je vůbec vyslovitelné CIA bude síajej, ale MASH je meš. Může k tomu někdo podat nějakej odbornější komentář (a ne jen laické domněnky jako já)?
Odbornější určitě nebudu, ale myslím, že přesné pravidlo není. Např. CD (cédé), PC (pécé), wifi (vifi), hifi (hyfi), tv (tévé) a další se normálně vyslovují česky. Taky proč by ne? Ale jasně, kdo chce být kůl, ten bude vždycky říkat sídý, písí apod.
Některé zkratky se ale asi s českou výslovností těžko najdou (FBI; ačkoliv já bych toho schopen klidně byl ), jiné se zas vůbec nevyskutují cizácky (NATO; předpokládám, že angličani tomu neříkají "nato").
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.