Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyslovit název CAD?

Od: abka1 odpovědí: 8 změna:

Ahoj, studuje tu někdo projektování v CADu? Jak se CAD správně vysloví? Slyšela jsem několik verzí...Dík.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

[kæd]

hodnocení

2x

Celý produktivní život dělám v "kedu" a ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by dělal v "síejdý" . Ale je to samozřejmě zkratka Computer Aided Design.

hodnocení

0x

Pokud jste slyšela několi verzí určitě je uslyšíte i zde. Každý má svůj názor. Za mě jsme vždycky říkali KED.

Nebo si poslechněte translátor: translate.google.cz/...

Jak vyslovit název CAD?

111®
hodnocení

0x

myslíš Autoked?

hm*

Proč zrovna ten? Třeba myslí OrKed.

abka11
hodnocení

díky,někdo prý říká sí ej dý

hodnocení

0x

Tohle je zajímavé téma. Jaké je pravidlo pro vyslovování anglických zkratek (předestírám - nejsem angličtinář). Dle mého je to dané jednak způsobem zápisu R.I.P. bude vždy árajpí (možná blbej příklad, ale lepší mě nenapadá). A jednak tím, zda vzniklé slovo je vůbec vyslovitelné CIA bude síajej, ale MASH je meš. Může k tomu někdo podat nějakej odbornější komentář (a ne jen laické domněnky jako já)?

hm*

Odbornější určitě nebudu, ale myslím, že přesné pravidlo není. Např. CD (cédé), PC (pécé), wifi (vifi), hifi (hyfi), tv (tévé) a další se normálně vyslovují česky. Taky proč by ne? Ale jasně, kdo chce být kůl, ten bude vždycky říkat sídý, písí apod.

Některé zkratky se ale asi s českou výslovností těžko najdou (FBI; ačkoliv já bych toho schopen klidně byl :) ), jiné se zas vůbec nevyskutují cizácky (NATO; předpokládám, že angličani tomu neříkají "nato").

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]