Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Logická úloha ohledně pohybu a teorie relativity

Od: gilbert odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, učitel se mě ve škole zeptal na otázku ohledně teorie relativity. Jestliže půjdu a budu koukat do strany na objekt A, který je blíže než objekt B, budou se společně úplně STEJNĚ zpomalovat v čase, získávat větší hmotnost a být placatější? Nebo je to tak, že ob. A, jelikož je blíže ke mně a vidím ho, jak se pohybuje rychleji než ob. B, se více zpomalý, získá větší hmotnost a je více placatější než ob. B? (Ob. A a B se nepohybují, pouze já se pohybují) Zasílám tyto 2 varianty jako fotky, kde to ukazuje pouze čas. Děkuji moc, za každou vaší odpověď.

Logická úloha ohledně pohybu a teorie relativity
Logická úloha ohledně pohybu a teorie relativity #2

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím,

předpokládám, že A, B jsou navzájem v klidu. Přiznám se, že vyznačeným časům na obrázku nějak nerozumím.

V objektech A, B probíhá nějaký děj na jednom místě, jsou to tedy klidové soustavy. Pozorovatel, který se vůči nim pohybuje, naměří dobu tohoto děje delší (ale u obou stejnou) - nezáleží na jejich vzdálenosti od pozorovatele. Podobně to bude s relativistickou hmotností.

Co se týká zkrácení délky, i to bude stejné. Ovšem otázka je, jak to bude vidět. Podle výpočtů ze 70. let se oba objekty budou zdát spíš natočené než zkrácené - nevím jistě, zde to bude vidět u obou stejně.

gilbert

Zdravím, teprve až teď jsem si všiml špatně zakresleného obrázku. Za to se omlouvám. I přesto jste mi ale na otázku odpověděl, jsem vám proto zavázán. Díky moc. Pomohlo .

Netvrdím, že jsou obrázky špatně, jen jim takto schematicky nerozumím :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]