Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pokud byste se nudili tak bych Vás chtěl požádat o pomoc s tímto příkladem:
Nad středem vodorovného kruhového stolu o poloměru 1 m je umístěn ve výšce 1 m světelný zdroj o svítivosti 50 cd. Určete osvětlení středu a okraje stolu. [Estředu= 50lx , Eokraje=17,7 lx]
E středu jsem vypočetl ze vzorce : E= I/r na druhou=50lx (protože světelný zdroj je kolmo ke stolu a cos90 stupnu je 0) , ale vůbec netuším , jak mám určit úhel pro ten okraj?
Děkuji předem za Vaše odpovědi :D
Nad středem vodorovného kruhového stolu o poloměru 1 m je umístěn ve výšce 1 m světelný zdroj o svítivosti 50 cd. Určete osvětlení středu a okraje stolu. [Estředu= 50lx , Eokraje=17,7 lx]
E středu jsem vypočetl ze vzorce : E= I/r na druhou=50lx (protože světelný zdroj je kolmo ke stolu a cos90 stupnu je 0) , ale vůbec netuším , jak mám určit úhel pro ten okraj?
Děkuji předem za Vaše odpovědi :D
5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
sirokko
0x
Ano, dopad světla se vzdáleností klesá čtyřikrát. Ale samozřejmě u kraje stolu bude vzdálenost od zdroje delší, než na středu. Je to trojúhelník pravoúhlý rovnoramenný.
Odvěsna a=1m (světlo-střed stolu)
Odvěsna a=1m (poloměr sttolu)
Přepona c=1,41 m (od světla k okraji stolu)
goll
0x
SPATNE Jsemsi precetldotaz, kromevzdalenosti jeste chces poradit uhel. Ten poznas z geometrickeho nakresu : uhel je arctan(r/l) , r je vzdalenost od stredu stolu v rovine stolu coz jeshodou polomerstolu. L je vyska zarovky nad stolem.
A poradim trik. Uhel je urceny arctan, ty chces znat cos(arctan(x)). To je (1 + x^2)^-2
A poradim trik. Uhel je urceny arctan, ty chces znat cos(arctan(x)). To je (1 + x^2)^-2
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]