Nejste přihlášen/a.
Zdravím, vypočítává příklady s pí, ale přitom vůbec nevím, co to znamená? Hledal jsem to, ale jsou to na mě až moc odborné články. Děkuji všem - mně to moc pomůže. Alespoň budu vědět, co počítám .
Ludolfovo číslo je definováno jako poměr mezi délkou a průměrem kružnice.
3,14159265358979323846264338327950288
Holandský matematik Ludolph van Ceulen se narodil 28. ledna 1540 v Hildesheimu v Německu. Vyučoval šerm a matematiku v Delftu. V roce 1594 si otevřel šermířskou školu v Leidenu. V témže městě pak od roku 1600 učil na technické škole aritmetiku a vojenské stavitelství ("opevňování"). Napsal řadu prací, z nichž jedna z nejdůležitějších byla "O kružnici" . Van Ceulen je proslulý svým výpočtem π, které spočítal na 35 desetinných míst, k čemuž použil mnohoúhelník o 262 stranách. Strávil nad tím většinu svého života a svůj výsledek má vyrytý na náhrobním kameni. Van Ceulen zemřel 31. prosince 1610 v nizozemském Leidenu.
Zdravím,
tady je odkaz na soubor, kde na str. 8 je obrázek:
Tedy, pokud by nějaký kruh byl "rozdělen"na x stejných částí (viz. obrázek), tak při poskládání těchto částí vedle sebe by vzniknul útvar, podobný čtverci. Samozřejmě, čím víc by těch částí bylo, tím menší odchylky by byly mezi obvodem daného útvaru a obvodem čtverce o délce strany r (tedy o délce poloměru daného kruhu).
Délka druhé strany čtverce by byla π krát r
Na obrázku v tom souboru je to znázorněno osminami čtverce,
Tedy ludolfovo číslo je značeno π .
Velikost π zaokrouhleně na dvě desetinná místa je 3,14
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.