Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysvětlí mi to někdo

Od: rodic odpovědí: 13 změna:

Když se naleje do sklenice voda, na její horní okraj se položí karton a sklenice se přetočí o 180 stupnů a ruka se z kartonu oddělá, tak karton nespadne na zem a voda se nevyleje. Dcera mi četla vysvětlení,ale já potřebuju něco pro blbý. Díky moc.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na skleničku působí tlak vzduchu - ze všech stran.

V místech, kde je sklenička, tlak vzduchu na vodu nepůsobí (nedostane se přes tvrdou skleničku), ale zespodu tlak vzduchu působí přes papír na vodu směrem vzhůru a nedovolí jí vytéct směrem dolů.

hodnocení

2x

Hezký den přeji.

Já tento problém chápu nasledovně:

Příčinou, že voda z převrácené sklenice s vodou zakryté papírem nevyteče je atmosférický tlak , který působí i zespodu na zakrývající papír. Atmosferický tlak na každý cm2 papíru je cca 1 atm (1 bar) ( 1kg). Tlak vody při převrácené a utěsněné vody papírem ve sklanici , by musel být vyšši než tento atmosférický tlak . Vyší tlak vody vytvoří až sloupec vody vysoký cca 1m = 1000 cm3 vody = 1 litr vody na papír uvnitř sklenice . Z toho plyne, že papírem zakrytá převrácená sklenice s vodou by teoreticky měla zajistit nevytečení vody o výšce hladiny vody ve sklenici do cca 1m. Pro přesnější vyjádření je potřeby uvažovat, že 1 atm = 1,01325 bar, také to, že ve sklanici s vodou neni žádný vzduch a atmosférický tlak v místě pokusu je 0,01325 bar.

Krásnou neděli -miro

doplněno 02.05.21 11:48:

Omlouvám se za překlep v uvedené hodnotě baru.Sprácně je 1,01325 bar nikoliv 0,01325 bar. Děkuji.

doplněno 03.05.21 08:08:

Musím se opět omluvit.

V článku ze včerejška z 11:40 jsem se dopustil vážné chyby.

Tam kde uvádím výšku vodního sloupce 1 m má být správně výška sloupce 10 m. Proto,že tlak 1atm. - 1 bar. vyvolá hmotnost 1 l vody, to je 1000 cm3 vody. Tento objem vody ve sloupci vody o průřezu základny 1 cm2 vyplní sloupec vody vysoký 10 m.

Omlouvá se . Děkuji -miro

no jasně, to je lepší vysvětlení, než ten muj nápad s podtlakem ve sklenici (žádnej podtlak netřeba); mimochodem pořád ale nechápu, proč se na to má použít zcela nevhodnej karton (blbější podložku na těsnění vody těžko vymyslet), to trochu pořád ukazuje na to nacucávání vody, a tím ten muj slavnej podtlak, ale v proveditelnost sám nevěřim, viz výše...;
a možná je blbost i ten muj nápad se zabudovánim vzduchu do vody, to by mohlo fungovat jen v případě, že se vzduch zabuduje do vody tak, že objem vody a vzduchu v ní bude (dostatečně) menší než když byly zvlášť, to je ovšem možná kravina (mírná obdoba by byla zakrejt nějakou těsnící podložkou dost horkou vodu a chviličku počkat až voda vychladne, a tím se trochu smrskne, tak se dostatečnej podtlak vytvoří, ale to je známej trik (aneb jak zmačkat robustní plechovej sud, když do něj nalejeme hodně horkou vodu, dobře utěsníme, a polejváme (ochlazujeme) sud studenou vodou))

jendad
hodnocení

2x
Já bych řekl asi toto. Kartonem uzavřete nádobu. Proč voda pak nevytece je asi tím, že vzduch nemůže nahradit vodu. Pokud by voda vytekla vzniklo by tam vakuum.

hodnocení

1x

Sklenička musí být uplně plná, přitisknutý papír zabrání vniknutí vzduchu, vodu i papír drží podtlak proti atmosferickému tlaku zdola..

111®
hodnocení

0x

za to může vzlínavost, která drží papír u sklenice, známe 2 vzlínavosti, kapilární elevaci=v kapalině se dělá důlek třeba u vody, druhá je kapilární deprese= tu pozorujeme například u rtuti ve zkumavce..´=vybouluje se.

no..., nějak nechápu, jak by vzlínavost mohla ovlivnit udržení papírovýho kartonu DOLE (vzlínavost se, jak samotný slovo napovídá, tejká toho, co se děje nahoře...);
tipnul bych, že to zdaleka nemusí vyjít vždy, že záleží na tom, co je to za karton (jaká strukrura) a jak pěkně je schopnej těsnit na kraji sklenice (a samozřejmě jakej je objem vody, jak moc je nalitá po okraj, jak dlouho po obrácení ještě karton přidržuju, než ruku uvolnim) - podle mě trik spočívá v tom, že se karton nacucne vodou (po obrácení sklenice pochopitelně), tím pádem se vytvoří v rámci sklenice podtlak, takže karton je na dně přidržovanej přetlakem okolní atmosféry (až se nacucne víc, přestane těsnit, a voda se vyleje);
moc se mi nezdá, že je něco takovýho jentak možný realizovat - mám pocit, že vybalancování potřebnýho těsnění nacuclýho kartonu, množství vody, výběr vhodný struktury kartonu je složitá věc;
podle mě by mnohem jednodušší bylo zvolit nějakou necucavou dobře těsnící podložku, co nejužší hrdlo (pro zjednodušení těsnění), přidržet podložku na hrdle nádoby (pochopitelně je v ní kromě vody i vzduch), zatřepat s ní - tím zapříčinim, že se trochu vzduchu "zabuduje" do vody (udělám slaboulinkou sodovku), tím ve zbytku vzduchu v nádobě vznikne podtlak - dál je to stejný, okolní atmosféra připlácne přetlakem tu těsnící podložku k hrdle nádoby, podložka drží i po převrácení hrdla dolu...

111®

přispívá k tomu tlak vzduchu vně nádoby..

hodnocení

0x

Úplně jednoduše za to může atmosférický tlak, který působí všemi směry. Tedy ten karton je držený atmosférickým tlakem vzduchu.

rodic
hodnocení

Děkuju za odpověd. Ale proč tam ten karton nezustane, když tam voda není? Pokud dobře chápu - Tedy ten karton je držený atmosférickým tlakem vzduchu.

jendad

Kdyby tam byl vzduch , tak ten karton nedrží . A to z jednoduchého duvodu . Vzduch je stlačitelný a tedy pružný . Naopak voda je nestlačitelná . Tím že tam je voda zaklopená kartonem , tak ztho uděláte jakoby pevnou hmotu . Když vylejete hrnek silokonem , tak také ho nevyklopíte , když ho pak otočíte . Aby mohl vypadnout , musíte tam dodat na dno vzduch , aby vyběhl . To stejné u vody .

Jo, ale pokud ten silikon přiklopíte papírem, tak ten bez problému hned odpadne. U té vody je papír držen podtlakem ve skleničce a povrchové napětí vodě brání uniknout malou skulinou.

hodnocení

0x

Musím se omluvit.

V příspěvku ze včerejška z 11:40 jsem se dopustil vážné chyby.

Tam kde uvádím výšku vodního sloupce 1 m má být správně výška sloupce 10 m. Proto,že tlak 1atm. - 1 bar. vyvolá na 1 cm2 plochy, hmotnost 1 l. vody, to je 1000 cm3 vody. Tento objem vody ve sloupci vody o průřezu základny 1 cm2 vyplní sloupec vody vysoký 10 m.

Omlouvá se . Děkuji -miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]