Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Světelné hodiny, aneb lorentzův faktor?

Od: starial odpovědí: 2 změna:

Zdravím, chci se zeptat, jestli lorentzův faktor dokazuje jev světelných hodin? Tedy jelikož se světlo nemůže pohybovat rychleji než je 300 000km/h, tak se kvůli tomu v daném místě zpomaluje čas? Děkuji všem, rozhodně mi to moc pomůže a budu rád za každou odpověď .

doplněno 30.04.21 14:06:

Dodatečně jen opravuji 300 000km/s a ne za hodinu.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den,

úvaha o světelných hodinách je založena na stálé rychlosti světla ve vakuu a lze z ní poměrně snadno (dá se říci pomocí Pythagorovy věty) odvodit ditalaci (zpomalení) času, tedy i Lorentzův faktor (gama). Obojí lze odvodit i z Lorentzových transformačních rovnic.

Dilatace času znamená (jednoduše řečeno), že tentýž děj v pohybující se soustavě trvá déle než v klidové soustavě. Jev byl potvrzen různými experimenty - asi nejznámější je měření času atomovými hodinami na Zemi a v letadle.

Čas se tedy zpomaluje v důsledku stálé rychlosti světla (elektromagnetického vlnění) ve vakuu, stejnou rychlostí se šíří i gravitační vlny.

Snad je to trochu srozumitelné.

starial
hodnocení

Zdravím, děkuji moc. Takové vysvětlení jsem opravdu nečekal - opravdu v jednoduchosti, tak moc díky . Pomohl jste mi moc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]