Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povrch krychle

Od: jev odpovědí: 12 změna:
Ahojte, potřebuji poradit z domácím úkolem - nevím jak to mám počítat. Děkuji za každou dobrou duši, která mě trošku navede na správný směr. Jev.
doplněno 29.04.21 16:18:

Příklad 3 a 4. zdenek-bures-matematika.c/...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

0x

Povrch krychle se skládá ze šesti stejně velkejch stěn. Takže spočítám plochu jedný stěny a vynásobím to šesti.

jev
hodnocení

To jsem zkoušela, ale nevycházelo mi to

jezevec*

Jak velkou má ta krychle jednu hranu?

jev
29.04.21 16:20
hodnocení

*nevi**nevi**nevi**nevi**zmateny**zmateny**zmateny**zmateny**sok*

jev
hodnocení

Podívejte se na doplnění, najdete tam odkaz, kde jsou dva příklady (3 a 4) se kterými si nevím rady.

jezevec*

No jo... u těchhle složenin z krychlí musíš počítat tím, že některý stěny jsou uvnitř tělesa, takže jejich povrch do výsledku zahrnout nemůžeš. Konkrétně třeba první těleso ve třetím příkladu je sice složený ze šesti krychlí, ale těch ploch je na povrchu jenom 25 namísto 36. Ostatní plochy jsou prostě schovaný uvnitř.To samý todruhý těleso - sice je ze šesti krychlí, ale povrch tvoří jen 22 ploch (musíš počítat i ty plochy "zespodu" tělesa).

jev
hodnocení

Jenže, když dám podle vzorce 6 x a, 25x5 vyjde mi 125 a žádná taková možnost tam není... A když dám 22x5=110 *nevi*

Obsah plochy je 5 x 5, to se vynásobí početem ploch.

a je na druhou

Takže vzorec je a2 x počet ploch

hodnocení

0x

Komín postavený ze šesti shodných krychlí měří na výšku 30 cm.

30:6=5

Jedna hrana je 5 cm.

hodnocení

0x

Délka hrany krychle je 5 cm (protože 30 : 6 = 5)

Plocha jedné stěny krychle je 5 krát 5 = 25 cm2

Na 1. obrázku je 5 + 5 + 10 + 4 stěn, což je celkem 24 stěn

24 krát 25 = 600

Na 2. obrázku je 4 + 4 + 4 + 4 + 3 + 3 stěn, což je celkem 22 stěn

22 krát 25 = 550

Na 3. obrázku je 5 + 5 + 12 + 4 stěn, což je celkem 26 stěn

26 krát 25 = 650

Tedy odpovědi jsou C , A , E

jev
hodnocení

Děkuji mnohokrát, už jsem to pochopila :) Jev.

hodnocení

0x

Př. 4 je příklad na představivost.

Doporučuju, nakreslit si ty sítě na papír, vystřihnout a následně z nich složit krychle.

Řešení je C)

V síti C) "směřuje" trojúhelník ke kolečku špičkou, kdežto v ostatních sítích je to "obráceně".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]