Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tenisový míček

Od: vileeem odpovědí: 11 změna:
Zdravím všechny!
Mám za úkol příklad z fyziky, ale bohužel vůbec netuším jak ho mám udělat. Vůbec mě nenapadá. Prosím o radu! Děkuji.
Tenisový míček se odrazil od podlahy rychlostí o velikosti 15 m.s-1. Je pod elevačním úhlem 25 0C. Předpokládejte, že nepůsobí odpor vzduchu.
a) Vypočítejte , za jakou dobu míček vystoupil do největší výšky nad zemí
b) Vypočítejte , jaké největší výšky od země dosáhl.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Potrebujete vyratat zvislu zlozku pociatocnej rychlosti z elevacneho uhla a velkosti rychlosti. Dalej je to zvisly vrh a volny pad.

vileeem
hodnocení

Jaký je prosím vzorec na to s tím úhlem?

sinus elevacie = zvisla rychlost / celkova rychlost

Tady je odkaz na stránku, kde jsou vzorce i nákres

fyzika007.cz/...

hodnocení

0x

Zdravím,

tady je odkaz na stránku, kde jsou vzorce a nákres

fyzika007.cz/...

-------------

v0 = 15 m.s-1

Tedy rychlost je brána jako vektor a je rozložena na dvě navájem kolmé složky, na svislou složku a na vodorovnou složku.

α = 25°

Tedy

vy = v0 . sin α

vy = 15 . sin 25 = 6,34 m.s-1

b)

Kinetická energie je přeměněa v energii potenciální, tedy

1/2 . m . (vy )2 = m . g . h

1/2 . (vy )2 = g . h

1/2 . (6,34)2 = 9,81 . h

h = 2,05 m

Nejvyšší poloha míčku při daném hodu by měla být 2,05 m od povrchu.

Ten vzorec s kinetickou energii na té stránce není.

Je tam vzorec:

t = (v0 . sin α ) / g

t je doba, než těleso dosáhne maximální výšky

t = ( 15 . sin 25 ) : 9,81

t = 0,646 s

Ten vzorec je použit proto, protože vzorec okamžité rychlosti volného pádu je

v = g . t

Preco sem vzdy date komplet cely vypocet, ktory staci opisat? Preco len nedate navod, nech sa studenti zamyslia a nieco sa naucia?

ymax = v0 . sin α . t - 1/2 . g . t2

ymax = 6,34 . 0,646 - 1/2 . 9,81 . (0,646)2

ymax = 4,096 - 2,047 = 2,049 m

Tedy

Kdyby byl míček teoreticky odražen o povrchu někde ve vesmíru, kde není přítažlivost, tak by za ten čas byl v "poloze" - ve výšce 4,096 m na povrchem a trajektorie pohybu by byla přímka

Ale protože v průběhu "letu" je přitahován k Zemi, tak je po daném časovém intervalu letu ve výšce přibližně 2,05 m nad povrchem a trajektorií pohybu je parabola

peter: to je na delší diskuzi a na tu teď nemám čas

Ratat priklady cas mate, ale dat odpoved na 3 riadky, aky ma zmysel pisat inym domace ulohy nie?

Tvrdim spolu s inymi, robite viac skody ako osohu. Studenta treba nasmerovat a pomoct mu v bodoch, kde sa zasekne, nie mu davat na podnose cele riesenie, ktore len posle do skoly a dalej sa hra hry.

vileeem
hodnocení

Už je mi to více jasné. Jen jsem nemohl přijít na to, kam mám dát ten úhel do vzorce. Moc všem děkuji!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]