Nejste přihlášen/a.
1. Který prvek vznikne ze zlata, když se vyzáří dvě částice beta a jedna částice alfa?
2. Který prvek vznikne ze stříbra, když se vyzáří dvě částice alfa a jedna částice beta?
3. Který prvek vznikne z mědi, když se vyzáří dvě částice alfa a dvě částice beta?
4. Který prvek vznikne z cínu, když se vyzáří jedna částice alfa a jedna částice beta?
5. Co spojuje uvedené čtyři kovy?
Už je z toho pěkný zmatek, tak to vezmu od začátku:
Jádro každého atomu je charakterizováno dvěma čísly - počtem protonů (p - atomové číslo Z) a počtem nukleonů ( p + n; přibližně Ar). Přibližně Ar proto, že většina prvků se vyskytuje se dvěma nebo více počty neutromů a realtivní atomová hmotnost Ar je jejich průměrem.
Při rozpadu alfa jádro atomu vyztáří jádro helia se dvěma protony a dvěma neutrony - He 2,4 (první číslice počet protonů,druká počet netronů+ protonů). Tím klesne Z o 2 a Ar o 4.
Při rozpadu beta se vyzáří elektron. Ten v jádru není vznikne rozpadem neutronu n -> p(+) + e(-). Při tomto rozpadu ubude neutron a přibude proton. Z se zvýší o 1, Ar se nezmění.
A teď ty příklady:
1: Au 79,197 - He 2,4 - 2e = Au 79,193
2: Ag 47,108 - 2*He 2,4 - e = X 44,100 = Ru 44,100
3: Cu 29,64 - 2*He 2,4 - 2e = X 27,56 = Co 57,56
4: Sn 50,119 - He 2,4 - e = X 49,115 = In 49,115
OK?
V bodu 3 je na konci překlep - má být Co 27,56
Vezmite si periodicku tabulku prvkov, najdite zlato. Zistite si pocet protonov v jadre. Potom zoberte definiciu castice alfa a odratajte pocet protonov. Vysledne cislo hladajte opat v tabulke a mate vysledok. Ostatne priklady = rovnaky postup.
Zde je "poraďte.cz" Tak perfektní radu / nápovědu jsi dostal/a a pořád nic? Zapni mozek nebo potřebuješ bez přemýšlení vypracovat úlohu k opsání? Navíc dotaz zní jako ROZKAZ .
Já se vážně omlouvám, zda to vyznělo jako nějaký rozkaz či něco podobného, jen se v takových věcech opravdu nevyznám, jsem na takové věci opravdu hloupá, tak jsem potřebovala vědět jen nějaký příklad, od kterého se odpíchnout, jelikož mi to prostě nejde do hlavy. Vůbec nechci, aby mi to tu někdo vypracoval bez přemýšlení.
Tady je odkaz na periodickou tabulku prvků:
Částice alfa je jádro Helia, viz.
Částice beta je elektron, viz.
V atomu zlata v jádře je 196 nuklenonů (to je součet protonů a neutronů)
Po odečtení 4 nukleonů zůstane 192.
V jádře atomu zlata je 79 protonů. Po odečtení 2 zůstane 77 protonů.
Možná z atomu zlata takto vznikne atom iridia.
Nevím, nenašel jsem tabulku, ve které by bylo uvedeno i nukleonové šíslo prvků.
Tady je odkaz na článek, kde je uvedeno, že existují i atomy iridia z nukleonovým číslem 192
Takže odpověď na 1) může být iridium.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.